Oricare i-ar fi numele, vă spunem că e o prăjitură absolut minunată. E laborioasă, are mulți pași, dar nu sunt complicați. Cel mai greu, pentru noi, este să rezistăm până a doua zi, când o putem mânca. Și da, e una dintre acele prăjituri care devin mai bune pe măsură ce zilele trec. Doar să mai fie
Prăjitura ”televizor”
INGREDIENTE:
- Pentru foile cu cacao
-
250 g făină
-
50 g unt
-
50 g zahăr
-
2 ouă
-
2 linguri cacao
-
1 linguriță de amoniac, stins cu o linguriță de zeamă de lămâie/oțet
- Pentru foaia de pandișpan
-
4 ouă
-
160 g făină
-
150 g zahăr pudră
-
1 plic de zahăr vanilinat
-
1 linguriță de amoniac, stins cu o linguriță de zeamă de lămâie/oțet
-
Sare
- Pentru cremă
-
1 l lapte
-
7 linguri de făină
-
200 g unt
-
250 g zahăr pudră
-
2 pachete de zahăr vanilinat
-
Sare
CUM SĂ FACEȚI
- Pentru foile de cacao, frământați un aluat din toate ingredientele. Îl împărțiți în două părți egale și întindeți foile pe dimensiunea tăvii de copt. Noi am folosit-o pe cea de la aragaz. Așezați câte o foaie pe dosul tăvii, tapetat cu hârtie de copt și le dați la cuptor, la 180 de grade, 6-8 minute. Când scoateți foaia trebuie să fie moale, pe întărește pe măsură ce se răcește. Procedați la fel și pentru a doua foaie.
- Pentru foaia de pandișpan bateți spumă albușurile cu un praf de sare, iar gălbenușurile le frecați spumă cu zahărul și vanilia. Adăugați făina, amoniacul stins și amestecați ușor, cu telul/lingura. La final, încorporați treptat spuma de albușuri. Turnați compoziția într-o tavă pe măsura celei folosite la coptul foilor cu cacao, tapetată și ea cu hârtie de copt. Coaceți 20-30 de minute, la 180 de grade.
- Pentru cremă, amestecați făina cu zahărul, vanilia, un praf de sare și laptele rece, apoi puneți vasul pe foc și amestecați mereu, să nu se lipească, până devine o cremă fină. Luați de pe foc și încoporați untul. Acoperiți cu o folie alimentară și lăsați să se răcorească.
- Asamblați prăjitura: la bază, o foaie cu cacao. Puneți o jumătate din crema ușor călduță, acoperiți cu pandișpanul, apoi puneți și restul de cremă și deasupra a doua foaie de cacao. Puneți deasupra un fund de lemn sau o altă greutate și dați prăjitura într-un loc mai răcoros până a doua zi când o porționați în bucăți potrivit de mici. Pudrați deasupra cu zahăr.