Jurnalul.ro Ştiri Externe Preferințele de vot în Germania înainte de scrutinul parlamentar

Preferințele de vot în Germania înainte de scrutinul parlamentar

Partidul Social-Democrat (SPD) se menţine pe primul loc în preferinţele electorale înaintea scrutinului parlamentar din Germania. Totodată, popularitatea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel, aflată la finalul mandatelor, este în uşoară creştere.

Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Forsa, Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) este creditat cu 25% din intenţiile de vot (faţă de nivelul de 20,5%, atins în scrutinul parlamentar din 2017). Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta) este la nivelul de 21%, în creştere cu 2% în ultima săptămână, dar cu mult sub nivelul obţinut în scrutinul parlamentar din 2017, de 32,9%.

Alianţa '90 / Verzi (ecologistă) este creditată cu 17% din intenţiile de vot înaintea scrutinului parlamentar programat în Germania pe 26 septembrie, conform datelor sondajului, prezentate de postul N-TV. Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 11%, la egalitate cu formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD). Formaţiunea Die Linke (stânga) este la nivelul de 6%.

Sondajele prefigurează astfel posibilitatea menţinerii actualei coaliţii guvernamentale CDU/CSU-SPD, doar că principala formaţiune de guvernare ar deveni Partidul Social-Democrat (SPD).

În preferinţele pentru postul de cancelar, Olaf Scholz, candidatul Partidului Social-Democrat (SPD), este creditat cu 30%. Armin Laschet, candidatul Uniunii Creştin-Democrate / Uniunii Creştin-Sociale (CDU/CSU), are o popularitate de doar 11%, iar Annalena Baerbock, candidata Alianţei '90 / Verzi, este la nivelul de 15%.

Germania va organiza alegeri parlamentare pe 26 septembrie. Angela Merkel a anunţat că nu va mai candida pentru postul de cancelar.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: psd
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri