Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră în China! Xi Jinping vorbește despre COVID: Prevenirea și controlul epidemiei intră într-o nouă fază

Premieră în China! Xi Jinping vorbește despre COVID: Prevenirea și controlul epidemiei intră într-o nouă fază

de Redacția Jurnalul    |   

Președintele chinez Xi Jinping a făcut apel la mai mult efort și unitate, în timp ce țara intră într-o "nouă fază" în abordarea pandemiei, în primele sale comentarii publice despre COVID de când guvernul a relaxat politica severă de combatere a virusului.

Într-un discurs televizat pentru a marca Anul Nou, Xi a declarat: China a depășit dificultăți și provocări fără precedent în lupta împotriva COVID, iar politicile sale au fost "optimizate" când situația și timpul au cerut acest lucru, relatează The Guardian.

"De la izbucnirea epidemiei... majoritatea cadrelor și maselor, în special personalul medical, lucrătorii de bază au înfruntat greutățile și au perseverat cu curaj", a declarat Xi. "În prezent, prevenirea și controlul epidemiei intră într-o nouă fază, este încă o perioadă de luptă, toată lumea perseverează și muncește din greu, iar lumina este în față. Să muncim mai mult, perseverența înseamnă victorie, iar unitatea înseamnă victorie".

Trecerea bruscă a Chinei, la începutul acestei luni, de la politica "zero-Covid", pe care o menținuse timp de aproape trei ani, a dus la răspândirea necontrolată a infecțiilor în întreaga țară. De asemenea, a provocat o nouă scădere a activității economice și îngrijorare internațională.

Schimbarea a venit după proteste fără precedent față de politica susținută de Xi, marcând cea mai puternică demonstrație de sfidare publică din timpul președinției sale de zece ani.

În Wuhan, epicentrul epidemiei în urmă cu aproape trei ani, mii de oameni s-au adunat pentru a marca ajunul Anului Nou și a reflecta asupra pandemiei. Locuitorii de acolo și-au exprimat speranța că viața normală va reveni în 2023, în ciuda unei creșteri a numărului de cazuri de când au fost ridicate restricțiile privind pandemia.

Mulți au lansat baloane pe cer atunci când ceasurile au sunat la miezul nopții, conform tradiției în orașul din centrul Chinei, înainte de a-și face selfie-uri cu prietenii.

Poliția a folosit difuzoare în mai multe locații, difuzând un scurt mesaj în care le spunea oamenilor să nu se adune, dar pare că a fost ignorată.

În Shanghai, care, la fel ca multe orașe chineze în 2022, a fost pus sub izolare de lungă durată, mulți s-au înghesuit pe istorica alee de pe malul râului, Bund.

Valul de noi infecții a copleșit spitalele și casele funerare din întreaga țară, cozile de mașini funebre din fața crematoriilor alimentând îngrijorarea publicului.

Zhang Wenhong, directorul Centrului Național pentru Boli Infecțioase, a declarat pentru un cotidian că Shanghai a atins un vârf de infecții pe 22 decembrie, precizând că în prezent există aproximativ 10 milioane de cazuri.

El a spus că aceste cifre indică faptul că aproximativ 50.000 de persoane din orașul de 25 de milioane de locuitori vor trebui să fie spitalizate în următoarele săptămâni.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: China xi jinping COVID
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri