Filmul propune o incursiune în istoria, arta și cultura românească, urmărind tema recunoașterii și legitimării instituției domniei în perioada secolelor XIV – XX, având ca repere principale actul încoronării și importanța coroanei domnești, ulterior a celei regale.
Unele dintre cele mai importante cadre ale documentarului au fost filmate în spațiile istorice și de reprezentare ale fostului Palat Regal, actualul sediu al Muzeul Național de Artă al României. Muzeul este deținătorul unui patrimoniu artistic reprezentativ pentru domnitorii țărilor românești, precum și al unui patrimoniu de arhitectură definitoriu pentru instituția Monarhiei române.
Cele două părți ale filmului marchează câteva din etapele istorice care au culminat cu unirea tuturor provinciilor românești în 1918 și, totodată, detaliile semnificative ale actului Încoronării din 1922 de la Alba Iulia, ca un corolar al edificării României moderne, totul privit din perspectiva instituției domnești.
MNAR prezintă în premieră oficială documentarul „Coroana României” în continuarea dezideratului de a promova valorile istorice românești prin artă.
Proiectului filmului documentar ,,Coroana României” a beneficiat de consultanța științifică oferită de academicienii Răzvan Theodorescu, Constantin Bălăceanu-Stolnici și Ioan Aurel Pop, precum și a specialiștilor din muzee.