Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Valls recunoaşte un 'eşec' în soluţia judiciară dată în cazul unuia dintre atacatorii din biserică

Premierul Valls recunoaşte un 'eşec' în soluţia judiciară dată în cazul unuia dintre atacatorii din biserică

Decizia justiţiei franceze de a-l elibera pe unul dintre autorii atacului dintr-o biserică din Franţa soldat cu uciderea unui preot şi de a-l plasa în regim de arest la domiciliu parţial cu obligaţia de a purta o brăţară electronică este 'un eşec, trebuie să recunoaştem acest lucru', a declarat vineri prim-ministrul Manuel Valls într-un interviu pentru Le Monde, relatează AFP.

'Acest lucru trebuie să-i facă pe magistraţi să aibă o abordare diferită, dosar cu dosar, ţinând cont de practicile de disimulare foarte avansate ale jihadiştilor', subliniază Manuel Valls, care refuză totuşi să-i facă pe ' judecători responsabili de acest act de terorism'.

Unul dintre cei doi atacatori jihadişti, francezul Adel Kermiche, de 19 ani, a fost încarcerat în jur de zece luni în aşteptarea procesului pentru că a încercat în două rânduri să se deplaseze în Siria anul trecut.

El a ieşit în martie din închisoare, fiind plasat în arest la domiciliu parţial şi obligat să poarte brăţară electronică. Parchetul a făcut apel la decizia de eliberare condiţionată, dar nu a avut succes.

Guvernul socialist, foarte nepopular, este acuzat de opoziţia de dreapta şi de extremă dreapta de ineficienţă în lupta antiteroristă după atentatul de la Nisa de pe 14 iulie soldat cu 84 de morţi.

Aceste critici s-au înmulţit după atentatul jihadist de marţi asupra unei biserici din nord-vestul Franţei şi asasinarea unui preot în timp ce oficia slujba.

Preşedintele partidului Les Republicains (LR), fostul şef al statului Nicolas Sarkozy, a propus miercuri, într-un interviu pentru Le Monde, o serie de măsuri, cerând ieşirea din 'cadrul juridic actual' şi estimând că în faţa 'barbariei', stânga este 'paralizată'. Joi, numărul doi din LR, Laurent Wauquiez, a cerut demisia prim-ministrului şi a ministrului de interne, Bernard Cazeneuve.

În replică, Valls l-a acuzat pe predecesorul lui Francois Hollande că 'îşi pierde stăpânirea de sine'.

Din punctul de vedere al lui Valls, 'să fii lucid în faţa ameninţării, nu înseamnă să dai în populism' şi 'în privinţa securităţii, stânga nu are de primit lecţii'. În ceea ce priveşte propunerile venite de la LR, el a făcut apel la francezi 'să respingă soluţiile demagogice care lasă să se creadă că putem termina cu ameninţarea teroristă în câteva luni'.

Premierul socialist a dat asigurări că 'guvernul meu nu este acela care va crea un Guantanamo francez'.

'Tot ceea ce ne întăreşte eficienţa merită a fi reţinut, dar există o linie de netrecut: statul de drept. Din acest motiv, închiderea indivizilor în centre doar pe baza unor suspiciuni este inacceptabilă din punct de vedere moral şi juridic', a mai spus Valls.

După seria de atentate jihadiste care au zguduit ţara deja îndoliată de două atentate în 2015, soldate cu 147 de morţi, prim-ministrul s-a declarat de acord cu o interdicţie privind finanţarea din străinătate a moscheilor. El şi-a exprimat dorinţa 'de a crea o nouă relaţie' a Franţei cu islamul.

Practic, Valls este adeptul măsurii ca, 'pentru o perioadă determinată, să nu poată exista finanţări din străinătate pentru construcţia moscheilor' şi şi-a exprimat dorinţa ca 'imamii să fie formaţi în Franţa şi nu în alte locuri'.

Manuel Valls recunoaşte că vremurile s-au schimbat şi că 'trebuie să ne schimbăm comportamentele'.

'Trebuie să declanşăm o veritabilă revoluţie în cultura noastră privind securitatea', a adăugat şeful guvernului. Din punctul său de vedere, organizatorii trebuie să se întrebe înainte de 'fiecare eveniment', dacă acesta este 'indispensabil' şi dacă merită desfăşurarea măsurilor de securitate necesare ţinerii sale.

Premierul francez estimează că 'lupta împotriva radicalizării va fi cea a unei generaţii' şi că trebuie folosite în acelaşi timp 'prevenţia' şi 'programe de deradicalizare'. 'De asemenea trebuie să construim un puternic contra-discurs care să nu fie doar opera statului, ci a întregii societăţi civile', a mai spus Valls.

Sursa: AGERPRES

Subiecte în articol: manuel valls franta atentat biserica valls
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri