Jurnalul.ro Editoriale Președintele care tace. Și atât

Președintele care tace. Și atât

de Sabina Iosub    |   

București, 1 octombrie 2018, Administrația Prezidențială: În această seară, președintele României Klaus Werner Iohannis a autorizat difuzarea următorului comunicat: “Am urmărit cu foarte mare atenție dezbaterile din această seară în cadrul comisiei LIBE a Parlamentului European. În timpul discuțiilor am constatat cu adâncă îngrijorare faptul că, deși Administrația Prezidențială (atât în vederea preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, cât și în general ca stat membru cu puteri și obligații depline al Uniunii Europene) se află în contact permanent cu reprezentanții și structurile Comisiei Europene, prim-vicepreședintele Comisiei, domnul Frans Timmermans, a amenințat statul român cu acționarea în fața unei instanțe europene în cazul în care nu sunt respectate indicațiile Comisiei. Doresc să reamintesc domnului Timmermans că, dincolo de diferențele de opinie între mine și Parlamentul României - unele aflate în analiza Curții Constituționale - conform Constituției României, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”.

E, cum așa, nu știați comunicatul ăsta? L-ați ratat? Da, și președintele României! E comunicatul pe care nu l-a dat toată săptămâna trecută, pe care nu l-a dat de fapt niciodată de când este președinte și pe care, acum, sunt convinsă, nu o să-l dea niciodată. Ce ați citit câteva rânduri mai sus e science fiction, e o invenție, un fake news, o distopie, o iluzie optică și politică.

N-ar fi prima dată când președintele României ratează un astfel de comunicat. Au fost destule ocazii în care - și mă refer doar la evenimente europene - simțeam nevoia unei intervenții publice a președintelui. Multe lucruri ar fi stat altfel! Să mă explic. Din 2016, guvernarea în România aparține unei coaliții conduse de social-democrați. Din 2014, puterea la nivelul instituțiilor europene aparține Popularilor, adversarii social-democraților, dar cei din rândul cărora se trage Klaus Iohannis. Știu, președintele nu face parte din partide politice, dar hai să fim serioși, nu e robot, nu s-a resetat când a depus jurământul, simpatiile și antipatiile politice și personale sunt acum aceleași ca și înainte. 

Calculele politice l-au îndemnat și săptămâna trecută, ca și-n ultimii doi ani, să tacă, chiar dacă o poziție publică ar fi schimbat în bine lucrurile în ceea ce privește România. Sentimentele personale și calculele politice au fost mai importante decât interesul național. Și mi-e teamă că o să vedem asta din nou când președintele se va afla în fața Parlamentului European. Cred că o să avem un șoc, iar Frans Timmermans o să pară un tip simpatic.   

Dacă o să am dreptate, și eu, și mulți români urmează să fim dezamăgiți. Ca și mine, mulți sperau că măcar anul acesta, anul Centenarului, lucrurile vor sta altfel. Chiar așa, cred că oamenii politici au repetat de atâtea ori cuvântul “Centenenar”, că au pierdut nu doar sensul, dar au uitat și de la ce sărbătorim 100 de ani: de la Unire! Marea Unire! Remember? Momentul acela când toate forțele politice românești au acționat în aceeași direcție, chiar dacă unii dintre decidenți se detestau din tot sufletul. Cam ca și acum!

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri