UPDATE. Principalele declarații: „Am discutat astăzi despre cum România poate valorifica cei 80 de miliarde de euro primite de la Bruxelles. Am stabilit domeniile pe care le vom finanța cu acești bani. Facem prioritate zero investițiile în infrastructură. Avem bani pentru a construi autostrăzi, mediu, digitalizare în economie, să investim în infrastructura din educație și sănătate. Românii vor avea acces la servicii de calitate în spitale, la standarde europene. Avem o șansă extraordinară prin aceste 80 de miliarde de euro. Împreună cu Guvernul Orban, suntem hotărâți să o valorificăm la maximum. Sunt convins că vom reuși.”, a declarat Klaus Iohannis, la începutul conferinței de presă.
„Situația este extrem de gravă, trebuie să ținem epidemia sub control. Suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează sau poate nu se atenuează.”
Despre alegerile locale:
„Este o discuție legitimă dacă organizăm sau nu alegerile în 27 septembrie, însă vreau să despărțim discuția politicianistă de discuția pe fapte. OMS a făcut mai multe afirmații, iar unul dintre ele mă îngrijorează. Spune că această pandemie nu are mai multe valuri, ci unul singur. Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitate autorităților locale. Suntem în mijlocul unei pandemii care se poate sau nu atenua. Ce obținem dacă amânăm alegerile? Poate facem alegeri în noiembrie, decembrie, ianuarie, ne suprapunem cu gripa, poate cu o iarnă grea. Dacă pandemia nu se agravează, se pot organiza alegerile. Ceea ce va fi greu de organizat este campania electorală. Nu este mai grav decât să mergi la magazin să cumperi o pâine.”
Despre majorarea alocațiilor și pensiilor:
„Ne găsim într-o situație foarte complicată. Noi ne dorim, sincer, să creștem și alocațiile și pensiile, dar de la dorință sinceră la putința sinceră este o cale lungă. Economia românească se contractă, dar veniturile la buget s-au diminuat semnificativ. În loc de un deficit de 3%, vom avea unul considerabil mai mare. Când ne luptăm să revigorăm economia, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile să poată fi făcute. Nu sunt bani. PNL a fost primul care a propus dublarea alocațiilor și s-a obținut acest lucru. PSD probabil a vrut să copeze măsura și a venit cu o dublare care acum nu va fi posibilă de azi pe mâine.”
Despre comunicarea Guvernului legată de ultimele măsuri luate de CNSU și dacă sunt aplicabile:
„Guvernul, când va decide aceste măsuri, va veni și explicațiile aferente. Noi am ajuns de la câteva sute de cazuri pe zi la aproximativ 1.200 de cazuri pe zi. E clar că trebuie făcut ceva. Acest ceva sunt măsuri relativ simple. Vrem să dăm frâu liver bolii sau vrem să îngrădim pandemia?”
Despre adoptarea de către Parlament a legii pentru alegerile parlamentare:
„Legea abia a ajuns la mine și probabil că voi da un răspuns exhaustiv când voi decide sau nu promulgarea. În ultimii 30 de ani, Guvernele au stabilit data alegerilor, iar acum Parlamentul vra să își ia atributul. Cum e ca Parlamentul să decidă când se alege Parlamentul? Dacă un număr de parlamentari vor să rămână acolo și nu vor alegeri, ce facem, nu organizăm alegeri? Nu este cumva un conflict acolo? Toate acestea trebuie bine judecate și să ținem cont de Constituție, care spune că mandatul de parlamentar are patru ani, punct, nu poate fi prelungit. Toate ne duc clar spre o dată a alegerilor la începutul lui decembrie. Dar dacă Parlamentul pur și simplu nu face nimic, ce facem? Vom da un răspuns public foarte clar.”
Despre achiziția unui vaccin, când va apărea, și semnarea unor acorduri cu companiile farmaceutice:
„Avem de gând să luăm vaccinul. De această chestiune se ocupă Ministerul Sănătății, care a întreprins pașii necesari pentru a fi, altărui de alte state, parte din cei care au intenția de a contracta vaccinul anti-COVID.”
Despre greșelile care au dus la 1.182 de cazuri pe zi:
„Cred că datele arată ceva destul de clar. În starea de urgență, situația a fost bine gestionată și am avut o creștere și atunci. În starea de alertă, au intervenit o serie de decizii ale CCR și modificări legislative care au făcut gestionarea pandemiei mai dificilă. O etapă care mi s-a părut notabil de negativă a fost disputa din Parlament pe Legea carantinei și izolării. Legea a fost elaborată urgent de Guvern, trimisă în Parlament, iar PSD a tras de timp într-un mod cinic. Publicul a tras de aici concluzia că situația nu e gravă, iar politicienii au indus ideaa că nu e nimic grav.”
Despre deschiderea noului an școlar în condiții de siguranță:
„Evident că această situație mă preocupă foarte mult. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii și scenarii. L-am invitat pe premier și alți miniștrii pentru o discuție pe care o vom avea săptămâna viitoare. Vă dau săptămâna viitoare răspunsuri mai in extenso. Școala nu va începe în condiții normale, pentru că pandemia nu dispare până în septembrie. Ar fi foarte complicat să avem doar școala online. Și atunci de îndreptăm spre un scenariu mixt, unde în funcție de specificul local vom avea mai multă școală online sau cu prezență fizică. Măsurile pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranța copiilor, a profesorilor. Mai mutl răspunsuri vom avea săptămâna viitoare.”
Despre o posibilă revenire la starea de urgență:
„Decizia poate fi luată doar în măsura în care specialiștii îmi spun că nu este altă soluție, iar eu vrea să cred că există altă soluție. Vreau să cred că românii nu vor această boală și vor respecta măsurile. Sunt încrezător că împreună vom reuși să stăpânim această epidemie rezonabil. Dați-mi voie să consider reintrarea în starea de urgență o ultimă soluție.”
Despre clasarea dosarului 10 august:
„Atunci când a fost 10 august, eu am avut o opinie foarte fermă: măsurile luate de Jandarmerie au fost exagerate. Eu am încredere foarte mare în sistemul de justiție din România. Și eu, cu dumneavoastră, și cu milioane de români, ne-am luptat să păstrăm independența justiției. Nu pot să spun decât unele opinii personale și să îmi exprim convingerea că justiția va face dreptate. Eu sunt de părere că e de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speță.”
Despre situația din prezent (Întrebare: Am scăpat situația de sub control?):
„Nu consider că există o situație scăpată de sub control, ci sunt focare. Sistemul național face față. Am convocat pentru mâine o ședintă pentru a vedea situația exactă din spitale.”
Despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului pe care o vrea PSD:
„După părerea mea, acest Guvern Orban nu poate fi acuzat de management defectuos. Argumente pentru a acuza Guvernul nu există, dar există două chestiuni: vom avea alegeri, iar unii acționeaz excesiv de politicianist, iar PSD a dat dovadă că acționează cu un cinism inimaginabil.”
Despre cum au fost pregătite spitalele în acest luni:
„S-au făcut multe. Am făcut față pandemiei, până în acest punct. Orice sistem are limite, am văzut în alte țări. Îmi exprim toată admirația pentru cei din prima linie. De luni și luni ei lucrează și au ținut epidemia sub control și sunt convins că în continuare ei au disponibilitatea și știința să facă la fel, dar să fim serioși, trebuie să îi ajutăm.”
Despre posibilitatea ca o parte din militarii americani retrași din Germania să vină în România:
„Am urmărit declarațiile secretarului Mark Esper și am constatat că e vorba de o mișcare globală, care întărește postura NATO, foarte important pentru noi, să sprijine aliații de pe flancul estic. Am aflat de intenția de a muta prin rotație o parte din aceste efective și în zona Marii Negre. În continuare, aceste chestiuni vor fi discutate în formate NATO și în măsura în care vor fi luate decizii concrete, le vom comunica. Dar România a atras atenția ani de zile că e nevoie de mai mulți militari în zona Mării Negre. Dacă acum se întâmplă acest lucru, e foarte bine. Soldații americani sunt întotdeauna bine-veniți în România.”
Despre respectarea măsurilor de siguranță, în contextul în care cei care dau aceste sfaturi nu respectă măsurile (poza cu premierul și miniștri, în biroul premierului):
„E nevoie de respectarea acestor reguli de toți, dar să nu confundăm acțiunea generală cu acțiunea punctuală. Guvernul, în general, își face treaba.”
Despre scrisorile de la copii, către Klaus Iohannis, prezentate de PSD:
„Sincer, cred că acele afirmații trebuie citite în cheie elctorală. Astfel de scrisori nu au ajuns la noi la administrație. PSD încearcă iar să facă o acțiune electorală, care logistic a fost defectuoasă.”
Despre extenuarea de la DSP:
„În gestionarea unei crize sunt determinante procedurile birocratice și resursa umană. Peste noapte nu apare nici un medic sau specialist DSP și trebuie să facem față cu oamenii pe care îi avem. Dar la Ministerul Sănătății se caută soluții. Procedurile birocratice trebuie simplificate”
Despre o posibilă revocare a șefei DIICOT, în contextul doarului 10 august:
„Atâta vreme cât suntem într-o procedură în derulare, aceste chestiuni pot fi lămurite de cei care au procedura în derulare. Dacă cineva a greșit în această procedură, sunt convins că Ministerul Justiției și CSM vor face o verificare care va duce eventual la un demers administrativ. Probabil, în câteva zile, vom primi un răspuns de la Parchetul General.”
Despre persoanele care nu cred în COVID-19:
„Am văzut politicieni care încearcă să spună oamenilor că pandemia este exagerată și cred că au greșit profund. Putem să observăm că există o categorie de persoane care neagă existența bolii. Psihiatrii ne spun că este fie din necunoaștere, fie din frică. Din păcate, virusul există, se răspândește cu viteză și, din fericire, avem soluții: masca și distanța.”
--------------------------------------------------
Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis susține, miercuri, începând cu ora 18:00, o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația Prezidențială.
Aceasta este prima conferință de presă a președintelui după cea de la finalul lunii aprilie.
Conferința, la care vor avea acces jurnaliștii acreditați la Palatul Cotroceni, este programată după o ședință a președintelui cu Guvernul, care are loc la ora 14:30, pe tema fondurilor europene.
La ședință vor participa premierul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.