Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Putin, îngrijorat de numărul mare de eşecuri la lansările spaţiale

Preşedintele Putin, îngrijorat de numărul mare de eşecuri la lansările spaţiale

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu numărul mare de eşecuri înregistrate în ultima vreme de industria spaţială din ţara sa, în declaraţii făcute după ce lansarea unei rachete prevăzute pentru ora 02:01GMT de pe cosmodromul Vostochny, din apropierea graniţei cu China, a fost amânată cu 24 de ore din motive tehnice, relatează EFE şi Reuters.

Şeful statului rus şi-a prezentat punctul de vedere chiar de la noua bază aeriană din regiunea Amur, la care venise de la Moscova pentru a asista la lansarea rachetei Soyuz-2.1a, modernizată special pentru acest eveniment şi care urma să transporte doi sateliţi ştiinţifici, Mihail Lomonosov şi Aist-2D, şi un microsatelit, SamSat-218D.

''Desigur, în pofida tuturor deficienţelor, Rusia continuă să fie lider în privinţa numărului de lansări; acestea sunt date statistice, reprezintă un lucru bun. Dar faptul că ne confruntăm cu un mare număr de probleme este ceva rău'', a menţionat Vladimir Putin.

''Fără îndoială, trebuie să se tragă învăţăminte. Trebuie să existe o reacţie corespunzătoare a specialiştilor'' din industria spaţială, a subliniat el, menţionând că nu intenţionează să ''se amestece'' în activitatea comisiei care analizează eşecul lansării de miercuri.

Potrivit primelor analize, se pare că problemele au fost legate de producţia de rachete şi nu de starea tehnică a cosmodromului, care trebuia să fie inaugurat oficial cu prilejul acestei lansări. În acest context, liderul de la Kremlin a admis că în dezvoltarea unor noi tehnologii este firesc să apară şi unele probleme şi a promis că statul va susţine în continuare acest important sector de activitate.

Cosmodromul a fost realizat în baza unui decret semnat în 2007 de preşedintele rus Vladimir Putin, iar construcţia sa are un cost estimativ de 300-400 de miliarde de ruble (4- 5,3 miliarde de euro la cursul de schimb actual). Baza aeriană are o suprafaţă totală de o mie de kilometri pătraţi, va putea găzdui 25.000 de locuitori şi dispune de 100 de kilometri de drumuri şi de căi ferate cu aceeaşi lungime totală. Ultramodernul cosmodrom Vostochny este menit, printre altele, să asigure independenţa misiunilor spaţiale ruseşti, care la ora actuală folosesc baza aeriană de la Baikonur, din Kazahstan, închiriată cu 115 milioane de dolari pe an.

Într-o primă fază, Vostochny va avea o rampă de lansare pentru rachete Soyuz. În a doua etapă, începând din 2017, se va construi o a doua rampă, întărită, pentru un viitor lansator de rachete mai greu, Angara. Acesta ar urma să înlocuiască racheta Proton, considerată prea poluantă şi care a avut mai multe accidente în ultimii ani.

Conform planificării iniţiale, acest cosmodrom trebuia să fie inaugurat la sfârşitul anului trecut. Putin a decis amânarea acestui moment festiv din cauza întârzierii lucrărilor, pe fondul unui scandal de deturnare de fonduri publice.

Referindu-se la acest aspect, preşedintele rus a avertizat miercuri că, dacă se va dovedi vinovăţia celor suspectaţi în prezent de corupţie în acest caz, respectivii ''vor fi nevoiţi să schimbe paturile calde de acasă cu cele de la închisoare''. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri