Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Ucrainei neagă orice șantaj din partea lui Donald Trump

Președintele Ucrainei neagă orice șantaj din partea lui Donald Trump

Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că liderul de la Casa Albă, Donald Trump, nu a încercat să-l şantajeze nici în cursul convorbirii telefonice din iulie şi nici în cadrul întâlnirii pe care cei doi au avut-o, în septembrie, la Adunarea Generală a ONU de la New York. Preşedintele american este bănuit că a suspendat ajutorul militar al SUA pentru a obţine de la Kiev o anchetă asupra rivalului său politic democrat, Joe Biden

Zelenski a afirmat că, în cursul convorbirii telefonice cu Donald Trump, a urmărit organizarea unei întâlniri ulterioare şi a cerut atunci Casei Albe să-şi schimbe retorica asupra Ucrainei, percepută ca o ţară coruptă. În plus, acesta a subliniat că ajutorul militar din partea SUA fusese blocat înaintea conversației. Mai mult, el a insistat asupra faptului că discuția nu a avut nicio legătură cu Burisma, compania energetică ucraineantă la care a lucrat fiul lui Joe Biden, pe vremea când acesta era vicepreședinte. 

Deblocarea unui ajutor militar de mai multe sute milioane de dolari către Ucraina, cu scopul de a contracara 'agresiunea rusă', a fost suspendată la începutul verii, iar puţin mai târziu, la 25 iulie, Donald Trump a avut un apel telefonic cu Zelenski. În cadrul acestei convorbiri, șeful de la Casa Albă i-ar fi cerut Ucrainei să-l  ancheteze pe fiului rivalului său democrat, deși Kievul clasase dosarele legate de Burisma.
În opinia democraţilor, preşedintele american a încercat atunci să şantajeze Kievul cu ajutorul militar pentru ca acesta să-l destabilizeze pe rivalul său politic printr-o investigaţie, o formă de ingerinţă (străină) în campania electorală, care este interzisă de legislaţia americană. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost deblocat în cele din urmă la 11 septembrie.

La începutul lunii octombrie, Parchetul ucrainean a ordonat reexaminarea dosarelor clasate în trecut, implicând grupul de gaze Burisma, doar că acestea nu par să-l vizeze pe fiul lui Joe Biden, Hunter, care intrase în 2014 în Consiliul de Administraţie al companiei.

Pe fondul acestor suspiciuni, Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea duce la declanşarea procedurii de destituire a preşedintelui Donald Trump.

AGERPRES

Subiecte în articol: Donald Trump ucraina santaj Joe Biden
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri