Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Delta intră abia acum în sezon: Prețuri mici, pentru a atrage mai mulți turiști

Delta intră abia acum în sezon: Prețuri mici, pentru a atrage mai mulți turiști

de Diana Scarlat    |   

Scumpirile din ultimii doi ani au dus la o scădere a numărului de turiști în toate zonele țării, însă proprietarii de pensiuni din Deltă au reușit să păstreze tarifele la cazare din 2019. Sezonul se prelungește până în noiembrie, atât pentru pescarii amatori, cât și pentru cei care vor să se plimbe pe canalele și pe lacurile rezervației biosferei, pentru a admira peisajele unice. Ceea ce va fi întotdeauna mai scump în această zonă este transportul pe apă, care e legat de prețul carburantului, însă serviciile sunt ținute la prețuri foarte mici, în cele mai multe localități, pentru a încuraja un număr cât mai mare de vizitatori să petreacă un sejur în mijlocul apelor, departe de tumultul cotidian al orașelor aglomerate. Nici zona de război de la graniță nu-i mai sperie pe turiști, în al treilea sezon de la începerea conflictului din Ucraina, iar în vara aceasta au prins curaj și cei care și-au amânat vacanțele în Deltă în ultimii doi ani.

Prețurile s-au menținut aproximativ la nivelul celor din 2019, la cele mai multe unități de cazare din Delta Dunarii, iar unii proprietari de pensiuni chiar au scăzut tarifele. Față de anul 2020 s-au înregistrat unele scumpiri după criza facturilor la energie și creșterile prețurilor la carburanți, dar cele mai mari majorări de tarife nu au depășit, nici anul acesta, 10% față de cele din 2023, acolo unde cererea de locuri de cazare este foarte mare și rezervările se fac, de obicei, până în noiembrie.

O cameră poate fi închiriată cu 200 de lei pe noapte, la o pensiune de 3 margarete, fără mese incluse, iar la un hotel de 4 stele, camera cu mic dejun inclus costă în jur de 400 de lei. Prețurile sunt chiar mai mici decât pe litoral sau în zonele montane cele mai populare, pentru a putea încuraja românii să-și facă măcar vacanța de toamnă în Deltă.

De altfel, adevăratul sezon abia acum începe la vărsarea Dunării în mare, în localitățile de pe brațele Sulina și Sfântu Gheorghe sau din mijlocul întinderii de apă. Cei mai mulți proprietari de pensiuni și hoteluri din această destinație turistică specială, care a fost inclusă din 1990 în patrimoniul UNESCO, fiind declarată Rezervație a Biosferei, spun că „nucleul dur” e format din iubitorii Deltei care merg an de an acolo, știind exact ce își doresc. Pe acest segment de vizitatori s-au bazat atât în pandemie, cât și după ce a-nceput conflictul de la graniță, iar ei reprezintă circa 45% din totalul turiștilor.

Pe lângă cei care merg să-și petreacă un concediu în mijlocul naturii, preferând plimbările cu ambarcațiunile și mâncărurile tradiționale, pe bază de pește, un segment important îl reprezintă pescarii. Aceștia încep să meargă în Deltă după jumătatea lunii septembrie și pot sta până în noiembrie, dacă vremea e prielnică și pot prinde suficient pește.

Sezon bun pentru teambuilding

Anul acesta ar putea fi și o oportunitate pentru companiile mici care nu au avut ocazia să-și ducă angajații în teambuilding în Delta Dunării. Sunt mai multe locuri de cazare libere în septembrie și octombrie, la prețuri foarte convenabile, iar activitățile care se pot face aici sunt unice. Companiile mari și-au adus angajații în Delta Dunării de foarte multe ori, în ultimii ani, lansând un „trend” al teambuildingurilor de toamnă, iar acum au acces la aceleași oferte și alte grupuri care ar putea profita de reduceri de prețuri și pachete promoționale.

Un sat foarte apreciat de turiști și de cei care merg în teambuilding este Letea, situat în mijlocul Deltei. Se ajunge acolo doar cu barca, fiind între brațele Sfântu Gheorghe și Sulina. Cei care vor să fie mai aproape de ieșirea la mare se pot duce în cele două localități care dau numele brațelor – Sfântu Gheorghe și Sulina -, în funcție de preferințe. Cei care iubesc mai mult natura și satul tradițional aleg Sfântu Gheorghe, în timp ce Sulina e aleasă mai ales de către pasionații de peisaje urbane și de istorie. Ambele au plajă și ieșire la mare, cu nisip foarte fin, departe de marile stațiuni unde se face turism de masă și este întotdeauna aglomerat.

Pescarii au locuri speciale 

Cei care merg mai ales să pescuiască au câteva locuri preferate, la Crișan, Mila 23, Uzlina sau Murighiol. Se organizează și competiții de pescuit, în perioada toamnei, fiind deja tradiție pentru mulți. În general, pescarii știu unde se prinde mai mult pește, dar preferă să se cazeze într-un loc și să se deplaseze cu bărcile către zonele de pescuit.

Proprietarii de pensiuni și hoteluri din Deltă spun că finalul sezonului ține de ei și de cei care-i însoțesc, dar totul depinde de vreme și de pește. Mulți speră ca și anul acesta să fie luni bune de toamnă, cu temperaturi ridicate și cu mult pește, pentru a avea cât mai mulți turiști.

Se caută condiții de lux

Turismul în Deltă înseamnă și agrement în condiții de lux. În ciuda comentariilor care se fac în legătură cu prețurile mari din Delta Dunării, cele mai căutate unități de cazare sunt și cele mai scumpe. În general, turiștii care merg în această destinație de mai mulți ani știu că zona are regim special și își asumă costurile mai mari decât în alte părți. Tocmai de aceea, baza de cazare care are cel mai mare grad de ocupare tot timpul anului este Complexul Lebăda, de 5 stele, pentru că segmentul clienților care preferă condiții de lux este foarte bine reprezentat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: pret mic Delta Dunării
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri