Jurnalul.ro Ştiri Observator Prețul petrolului se stabilizează după ce a scăzut la minimul ultimelor 6 luni

Prețul petrolului se stabilizează după ce a scăzut la minimul ultimelor 6 luni

Prețul petrolului a rămas în general stabil joi, piața punând în balanță oferta restrânsă și temerile legate de o încetinire a cererii, după ce o creștere a stocurilor de țiței și benzină din SUA a dus prețurile la minime de mai multe luni în ședința precedentă, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 3 cenți, la 96,75 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 40 de cenți, un câștig de 0,44%, la 91,06 dolari.

Ambele referințe au scăzut miercuri la cele mai slabe niveluri de dinaintea invaziei Rusiei din 24 februarie în Ucraina.

Mișcarea vine după o creștere neașteptată a stocurilor de țiței din SUA săptămâna trecută. Stocurile de benzină, indicator al cererii, au înregistrat, de asemenea, o creștere surprinzătoare, pe măsură ce cererea a încetinit, a anunțat Administrația pentru Informații în domeniul Energiei.

Perspectivele cererii rămân umbrite de îngrijorările tot mai mari legate de o recesiune economică în Statele Unite și Europa, de dificultățile legate de datoriile din economiile de piață emergente și de o politică strictă de zero COVID-19 în China, cel mai mare importator de petrol din lume.

Acordul OPEC+ de miercuri de a majora ținta de producție cu doar 100.000 de barili pe zi (bpd) în septembrie, echivalentul a 0,1% din cererea globală, a fost considerat ca fiind pesimist pentru piață.

De asemenea, greii OPEC, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, sunt gata să ofere o "creștere semnificativă" a producției de petrol în cazul în care lumea se va confrunta cu o criză severă de aprovizionare în această iarnă, au declarat surse familiare cu gândirea principalilor exportatori din Golf.

Edward Moya, analist senior la OANDA, a declarat că se așteaptă ca prețurile să aibă o tendință de creștere chiar și în contextul înrăutățirii contextului economic. "Prețurile la țiței ar trebui să găsească un sprijin puternic în jurul nivelului de 90 de dolari și, în cele din urmă, vor reveni spre nivelul de 100 de dolari barilul, chiar și în condițiile în care încetinirea economiei mondiale se accelerează", a spus el.

Un sprijin suplimentar pentru preț a venit din partea consorțiului Caspian Pipeline Consortium (CPC), care leagă câmpurile petroliere din Kazahstan de portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră, și care a anunțat miercuri că livrările au scăzut semnificativ.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri