Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești proaste pentru români. Prețuri mai mari la electricitate după expirarea plafonării

Vești proaste pentru români. Prețuri mai mari la electricitate după expirarea plafonării

de Redacția Jurnalul    |   

Circa 5 milioane de consumatori vor plăti facturi mai mari la electricitate și gaze naturale după expirarea plafonării prețurilor.

Deocamdată nu se știe dacă Executivul va plafona din nou prețurile ori dacă va acorda subvenții românilor vulnerabili. 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, i-a chemat la discuţii pe reprezentanţii ANRE, MIPE, Ministerului Muncii şi pe distribuitori.

În prezent, circa 2,8 milioane de români primesc o subvenție de 1.400 lei pe an pentru a-și acoperi o parte din costurile cu energia și încălzirea. Aceștia sunt încadrați la categoria de consumatori vulnerabili. 

De la 1 aprilie 2025 se va opri plafonarea prețurilor la energie și la gaze naturale iar consumatorii vor plăti din nou prețurile din piață, ceea ce înseamnă facturi mai mari.

Calculele furnizorilor arată că persoanele care au un consum mediu lunar de 100 de kilowați/ oră vor plăti în plus la factura de curent cel puțin 30 de lei.

Mai mult, tariful de distribuție se va majora, ca urmare a investițiilor făcute de distribuitori în rețele, iar estimările arată că pentru un consum de 100 de kilowați/ oră, factura ar urma să crească cu 8 lei până în 2030, potrivit Antena3 CNN.

Subiecte în articol: preţuri scumpiri electricitate plafonare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri