Jurnalul.ro Ştiri Observator Previziuni 2023. Piaţa rezidenţială. Nivelul de stres creşte

Previziuni 2023. Piaţa rezidenţială. Nivelul de stres creşte

de Redacția Jurnalul    |   

Anul 2023 începe cu o reticenţă în rândul celor interesaţi de achiziţia unei locuinţe, însă consultanţii imobiliari estimează că al doilea semestru va aduce o stabilizare pe piaţa rezidenţială.

„Vom avea o primă jumătate de an caracterizată de efectul diverşilor factori de stres - inflaţia, costul cu e­nergia electrică, costul finan­ţării - asupra cumpărăto­rilor, ca­re vor rămâ­ne re­la­tiv reţinuţi în de­cizia de cum­pă­rare“, spune Da­niel Crai­nic, di­rec­tor de marke­ting al platformei Imo­biliare.ro, care adaugă că în conti­nuare vor fi oportunităţi de achiziţie pentru cei care dispun de cash.

Creşterea tranzacţiilor în a doua parte a anului 2023 şi oferta în scădere, cel puţin în Bucureşti, unde există un blocaj al autorizării, vor duce însă, pe termen mai lung, la o nouă creştere a preţurilor, cu efecte mai ales în 2024 şi 2025, crede Daniel Crainic.

Consultanţii de la The Concept spun, la rândul lor, că se aşteaptă la o evoluţie diferită a preţurilor locuinţe­lor pe segmente de piaţă şi pe zone. „Seg­mentele de piaţă mai puţin de­pen­dente de credite ipotecare în achiziţie îşi vor continua creşterea. În schimb, segmentele de piaţă depen­dente în proporţie de peste 65% de credite ipotecare în achiziţie, în ge­neral zone limitrofe ale oraşelor, vor suferi scăderi de preţuri, estimăm în jurul a 5-6% pe medie“, spune Daniel Tudor, fondatorul The Concept.

Dezvoltatorii se aşteaptă la o stagnare a preţurilor materialelor de construcţie, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, acestea au trecut printr-un adevărat carusel cu scumpiri peste noapte şi scurte perioade de scădere.

„Costurile de construcţie se vor stabiliza, ceea ce va determina şi o stabilizare a preţurilor finale. Unii dezvoltatori mai mici vor fi nevoiţi să iasă din piaţă. Vom vedea corecţii la preţurile terenurilor. Începând din a doua jumătate a anului, cererea îşi va relua trendul ascendent“, spune Valentin Morar, CEO-ul dezvoltatorului imobiliar Wallberg.

Previziuni:

► Vânzările de locuinţe vor fi temperate în prima parte a anului, însă în a doua parte numărul tranzacţiilor va creşte, pe fondul stabilizării preţurilor apartamentelor şi a inflaţiei.

► Livrările de locuinţe vor fi mai reduse la nivel naţional comparativ cu anii 2021 şi 2022.

► Doar în Bucureşti vor fi livrate câteva mii de locuinţe a căror finalizare era prevăzută în 2022, după ce, în ultimele două trimestre din 2022, au fost dema­rate puţine proiecte rezidenţiale noi.

► Numărul de autorizaţii de construire va scădea în 2023, urmând să reintre pe un trend uşor de creştere în 2024.

► Chiriile în marile oraşe vor creşte cu peste 10%, mulţi români orientându-se spre această variantă de locuire, ceea ce va duce la randamente brute mai mari la închiriere în majoritatea oraşelor mari.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: piata rezidenţiala previziuni
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri