Jurnalul.ro Ştiri Observator "Prima-doamnă" a Cataloniei, românca Marcela Topor din Vaslui

"Prima-doamnă" a Cataloniei, românca Marcela Topor din Vaslui

Marcela Topor sau “prima-doamnă a Cataloniei” este o jurnalistă română din Vaslui şi soţia actualului preşedinte al guvernului catalan, Carles Puigdemont, din 2000. Românca, în vârstă de 41 de ani, a fost numită de presa catalană “Regina Independenţei” şi este absolventă a Facultăţii de Litere din Iaşi.

Cei doi s-au întâlnit în 1996, când Marcela Topor se afla în turneu cu trupa de amatori a Teatrului Ludic. Aflată cu trupa la un festival ce se desfăşura în oraşul catalan Girona, Marcela l-a cunoscut pe Carles Puigdemont, director, atunci, al căminului cultural unde avea loc festivalul.

Doi ani mai târziu, după ce a absolvit facultatea, cei doi s-au căsătorit. Relaţia a fost oficializată la Girona, urmând ca apoi cei doi să se căsătorească după ritul ortodox la Iaşi. Cei doi au împreună două fete, de opt şi, respectiv, 10 ani, botezate ortodox în Parohia Ortodoxă Română Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul şi Sf. Ierarh Grigore Palama din Giorna.

În prezent, Marcela Topor conduce “Catalonia Today”, ziar în limba engleză, precum şi un program de televiziune, Catalan Connections, care conţine interviuri în limba engleză cu rezidenţi străini în Catalonia.

Marcela Topor, ca şi soţul ei, a aderat la ideologia separatistă catalană. La finalul anului 2015, românca a publicat un editorial în care semnala “victoria blocului separatist în Parlamentul catalan” ca fiind unul dintre “momentele cheie ale anului 2015”. Aceasta a punctat şi “începerea procesului de creare a statului catalan, în ciuda unui guvern spaniol decis să frustreze ambiţiile catalane”.

Peste 844 de persoane au fost rănite în timpul referendumului pentru independenţa Cataloniei, ieri, ca urmare a intervenţiei poliţiei spaniole pentru a opri desfăşurarea votului. Oficialii de la Madrid au catalogat referendumul ca fiind ilegal şi au declarat că nu îl vor recunoaşte.

Carles Puidgemont a afirmat că cetăţenii Cataloniei şi-au câştigat dreptul de a avea un stat independent. Rezultatele vor fi comunicate în câteva zilei parlamentului catalan, pentru a permite implementarea legii referendumului. Aceasta prevede ca în cazul unui vot popular în favoarea secesiunii, să urmeze o declaraţie de independenţă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri