Jurnalul.ro Special Anchete Primăria Capitalei a împrumutat 6 milioane de euro pentru Stația de Epurare de la Glina

Primăria Capitalei a împrumutat 6 milioane de euro pentru Stația de Epurare de la Glina

de Ion Alexandru    |   

Pentru finalizarea etapei a doua a lucrărilor de la Stația de Epurare Glina, Primăria Capitalei a contractat, săptămâna trecută, fără o procedură concurențială, un împrumut de 5.840.000 de euro, pentru o perioadă de nouă ani. Banii vor fi folosiți pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile dintr-un proiect cu finanțare europeană. Consiliul General al Municipiului București, în componența care și-a încetat, tot la începutul acestei luni, activitatea, l-a mandatat, în vara acestui an, pe primarul general Nicușor Dan să se ocupe personal de această creditare, iar municipalitatea va putea garanta acest împrumut cu veniturile proprii.

Primăria Capitalei a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de atribuire a unui contract ce are ca obiect „servicii de împrumut intern, în valoare de până la 69.651.000 de lei, pentru a asigura finanțarea cheltuielilor neeligibile aferente finalizării proiectului «Finalizarea Stației de Epurare Glina»”.

Este vorba despre proiectul „Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Casetă), în municipiul București, Etapa a II-a”, conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 178 din data de 31 iulie 2024.

Conform anunțului citat, valoarea atribuită a contractului de achiziție publică este de 24.043.208,13 lei fără TVA, iar valoarea ratei dobânzii este Robor 3M + 0,15% pe an. Durata contractului de împrumut este de 108 luni, iar restituirea lui se va face din fonduri bugetare.

Negociere directă, pe baza normelor proprii

Pentru încheierea acestui contract de împrumut, instituția condusă de Nicușor Dan a optat pentru procedura achiziției directe, organizată în baza unor norme proprii. Valoarea estimată inițială a acestui împrumut era de 25.831.545,88 de lei fără TVA, iar, la procedura organizată de Primăria Municipiului București, s-au înscris patru ofertanți.

La data de 6 noiembrie 2024, municipalitatea a atribuit contractul de împrumut nr. 473/2024 către Raiffeisen Bank SA, pentru 24.043.208,13 lei fără TVA, respectiv pentru 28.611.417,7 lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă 5.840.000 de euro.

Justificarea atribuirii contractului prin negociere directă este aceea că achiziția nu se încadrează în domeniul de aplicare a articolului 32 din Directiva 2014/24/UE, dar și că procedura de atribuire directă a fost bazată pe o procedură internă, nr. 219 din 26 ianuarie 2018, pentru achiziția publică de servicii care au ca obiect împrumuturi ce pot fi contractate de Municipiul București de la instituții de credit românești sau străine și instituții financiare internaționale, indiferent dacă sunt sau nu în legătură cu emisiunea, vânzarea, cumpărarea ori transferul valorilor mobiliare sau al altor instrumente financiare, conform articolului 29 alineat 1, litera „f” din Legea nr. 98/2016 cu modificările și completările ulterioare.

Nicușor Dan, mandatat stăpân pe acest contract

Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 178 din data de 31 iulie 2024 a fost emisă în vederea aprobării contractării și/ sau garantării unei/ unor finanțări rambursabile interne în valoare totală de 69.651.000 de lei, pentru asigurarea finanțării cheltuielilor neeligibile aferente finalizării proiectului „Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului proiector Dâmbovița (Casetă)”, derulat în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020.

Prin acest act administrativ, s-a aprobat contractarea și garantarea finanțării, cu o perioadă de maturitate de până la zece ani. Mai mult, contractarea și garantarea finanțării rambursabile se realizează pentru proiectul respectiv. Interesant este că, prin acest document, „se împuternicește primarul general al Municipiului București să negocieze și să semneze, în numele și pe seama Municipiului București, termenii și condițiile finanțării rambursabile, contractul de finanțare, precum și orice alte modificări și completări convenite de părțile contractante și orice alte acte, documente, notificări sau cereri a căror semnare poate deveni necesară în legătură cu autorizarea, încheierea, punerea în executare și derularea contractelor de finanțare rambursabilă și a acordurilor de garantare”.

Bugetul Municipalității, pus gaj

În același document, se mai precizează că Municipiul București poate garanta finanțarea rambursabilă cu veniturile proprii ale bugetului local al Municipiului București, în funcție de cerințele instituțiilor finanțatoare, „în condiții care urmează a fi agreate de Municipiul București cu aceste instituții”, iar garanțiile astfel acordate „vor fi constituite în conformitate cu legislația în vigoare”.

De asemenea, se mai adaugă că „cuantumul veniturilor proprii ale bugetului local cu care Municipiul București poate garanta finanțarea nerambursabilă va fi egal cu obligațiile de plată a ratelor de capital, dobânzilor, comisioanelor, cheltuielilor și costurilor aferente finanțărilor nerambursabile respective”.

Banii vor finanța finalizarea etapei a doua a acestui proiect 

Proiectul care urmează să fie finanțat din aceste împrumuturi  este continuarea Etapei 1 a aceluiași proiect, finalizată în 2011. Conform unor documente oficiale, faza II a Stației de Epurare a Apelor Uzate Glina și  Incineratorul de nămol va fi construită în astfel încât să se integreze cu prima fază, care este deja în funcțiune. 

Lucrările la această investiție au început în anul 2007, prin Programul ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de preaderare Uniunea Europeană). Conform Memorandumului de Finanţare s-a decis împărţirea proiectului pe două etape. Prima fază, finanţată prin Programul ISPA, a cuprins reabilitarea parţială a staţiei de epurare a apelor uzate evacuate şi a facilităţilor pentru tratarea nămolului;

Faza II, care este finanţată prin Programele Europene de mediu (perioadele de programare 2007-2013 şi 2014-2020), este o etapă care presupune finalizarea proiectului şi furnizarea de servicii complete pentru tratarea apelor uzate şi a nămolului rezultat în incinerator.

În perioada de programare 2014 – 2020. Această Etapă II include reabilitarea sistemului principal de colectare a canalizare (Caseta) şi a laturii stângi a sistemului de drenare din secţiunea Ciurel – Vitan, reabilitarea sistemului principal de colectare a canalizare (Caseta) din secţiunea Vitan – Glina și reabilitarea și înlocuirea sistemului de canalizare în zonele Cotroceni, Regina Maria şi Tineretului.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri