O companie din Ploiești, care se ocupă cu activități de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, impicată, în urmă cu patru ani într-un dosar de corupție, a fost arvunită, din nou, anul acesta de către Primăria Municipiului Cluj Napoca, pentru prestarea unor servicii similare. Coral Impex SRL, deținută de un om de afaceri cu afinități politice de “dreapta” a făcut obiectul unor verificări soldate cu punerea sub urmărire penală a unui salariat, într-un dosar de dare și luare de mită în care sunt implicați mai mulți primari, viceprimari și chiar un fost președinte de consiliu județean. Banii au legătură cu modul în care s-au făcut diverse plăți aferente contractelor pe care firma în cauză le avea în derulare cu statul. După ce, în 2016, un raport al Curții de Conturi a scos la iveală faptul că aceeași Primărie condusă de Emil Boc a fost prejudiciată cu câteva milioane de lei tot ca urmare a unui contract derulat cu societatea din Ploiești, recent Municipiul Cluj Napoca a decis să mai ofere societății în cauză o “felie” de aproape 5 milioane de lei cu tot cu TVA. Asta, după ce, în cursul lunii aprilie, o altă primărie liberală, cea de la Timișoara, a parafat cu SC Coral Impex SRL Ploiești un contract în valoare de 15,5 milioane de lei fără TVA.
Primăria Municipiului Cluj Napoca, păstorită de Emil Boc, a încheiat, recent, un contract de peste un milion de euro, cu TVA, pentru prestarea unor servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. Afacerea este una temporară, de “avarie”, “până la atribuirea unui contract în baza procedurii de licitație” și nu poate avea o durată mai mare de un an, conform anunțului de atribuire postat de unitatea administrativ-teritorială respectivă pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice). Contractul de “avarie” a avut ca principal criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț, în care componenta financiară a contat 70% din criteria, iar descrierea procedurii de intervenție, vechimea mijloacelor de lucru și vechimea mijloacelor de transport folosite au avut o pondere de câte zece la sută în grila de evaluare.
Așa se face că, în data de 31 mai 2019, Primăria Municipiului Cluj Napoca a semnat cu SC Coral Impex SRL din Ploiești, județul Prahova, contractul cu numărul 275526, în valoare de 4.308.476,09 lei fără TVA.
Nu este pentru prima dată când compania în cauză derulează relații contractuale cu municipiul Cluj Napoca sau cu instituții publice din același județ. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Coral Impex SRL Ploiești este controlată de omul de afaceri prahovean Alexandru Badea, în calitate de unic asociat, care deține și funcția de administrator. În 2015, compania respectivă a fost inclusă de DNA Cluj în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean, liberalul Horea Uioreanu.
Ancheta din 2015
Concret, DNA Ploiești a demarat, la vremea respectivă, acte de urmărire penală într-un dosar din care a rezultat că, în perioada 2013 – 2015, reprezentanții SC Coral Impex SRL Ploiești ar fi oferit diverse sume de bani și bunuri cu titlu de mită unor funcționari din cadrul instituțiilor publice situate pe raza mai multor județe cu care compania în cauză se afla în relații contractuale de prestări servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare. Conform DNA, sumele de bani și foloasele necuvenite erau remise pentru a-i determina pe funcționarii cu atribuții de control și de decizie să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu sau să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile acestora. Este vorba despre aprobarea creșterii tarifelor pentru serviciile prestate de către Coral Impex SRL, includerea de noi suprafețe pentru realizarea deratizării și dezinsecțiilor, prin închieierea de acte adiționale sau prelungirea unor contracte încheiate anterior, fără verificarea legalității.
Procurorii mai vorbesc despre avizarea nejustificată a statelor de plată, inclusiv pentru servicii care nu au fost prestate deloc sau au fost prestate parțial, în condiții de calitate inferioară, despre aprobarea preferențială a decontării facturilor emise și, astfel, s-a urmărit satisfacerea intereselor proprii ale persoanelor implicate, în detrimentul interesului public.
În anchetă, procurorii au dispus anchetarea șefului serviciului Tehnic Reparații Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare și Utilități Publice Cluj Napoca, Adriana Lucia Măgurean, respectiv a consilierei Mariana Capotă, pentru luare de mită în formă continuată. Tot atunci, a fost pus sub urmărire penală un angajat al SC Coral Impex SRL, Constantin Dorin Prunoiu, fiind acuzat de dare de mită în formă continuată.
Dosarul lui Horea Uioreanu
La momentul respectiv, presa centrală, dar și cea locală, vorbea că numele patronului Alexandru Badea figurează și el în dosarul de corupție al fostului preșefinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, fiind pe lista celor care i-ar fi oferit acestuia mită de 70.600 de lei, pentru aprobarea efectuării unei plăți de 130.000 de lei pentru serviciile de deratizare și dezinsecție la unitățile școlare din județ. Aceleași surse mai precizează că, în timp ce verificau activitatea infracțională a lui Horea Uioreanu, procurorii au descoperit că proprietarul companiei SC Coral Impex SRL Ploiești ar fi plătit sume de bani primarului Radu Căpâlnașiu, din Zalău, dar și viceprimarului din Târgu Mureș, Sergiu Maior. Mai exact, pe rețeta utilizată de Horea Uioreanu, care și-a folosit șeful de cabinet pe post de paravan, primarul municipiului Zalău s-a folosit de directorul Corpului de Control, iar viceprimarul din Târgu Mureș de șeful Serviciului Control Activități Utilitare, cărora SC Coral Impex SRL le-ar fi remis, în mai multe rânduri, sume de bani, în același timp în care plățile aferente contractelor încheiate de această companie cu instituțiile publice în cauză erau efectuate.
La vremea respectivă, procurorii au percheziționat nu mai puțin de 32 de sedii de instituții publice. La patru ani de la acel moment, însă, dosarul a “înghețat”.
Rude de funcționari, angajate la compania Coral
“Jurnalul” a descoperit, de asemenea, că în cadrul companiei Coral Impex SRL lucrează sau au lucrat rude ale unor funcționari din cadrul unor instituții publice cu care societatea în cauză derulează sau a derulat relații contractuale, ori care se află pe raza administrativ-teritorală a unor instituții pubice care au contractat de la compania lui Alexandru Badea servicii de deratizare și dezinsecție.
Astfel, din declarația de avere depusă, la data de 12 iunie 2015, de Dănuț Pintea, la vremea respectivă director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliată Argeș, rezultă că soția acestuia, Mihaela Pintea, era salarizată anual cu 39.061 de lei de la SC Coral Impex SRL.
De asemenea, din declarația întocmită la data de 27 mai 2019 de către Lilian Dobre, consilier în cadrul Administrației Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești, rezultă că fiica acesteia, Adreea Dobre, este asistent al managerului SC Coral Impex SRL, calitate din care încasează un salariu annual de 22.175 de lei.
Nu în ultimul rând, la data de 15 iunie 2016, Anca Pățan, la vremea respectivă conslier în cadrul Consiliului Județean Alba, nota că soțul ei, Remus Pățan, ocupa funcția de director comercial în cadrul SC Coral Impex SRL Ploiești.
Raportul de audit la Primăria Cluj Napoca a reținut prejudicii de milioane
Alexandru Badea a înființat compania Coral Impex SRL pe vremea în care România era condusă de Convenția Democrată și, în timpul guvernării PDL, a devenit un simpatizant al lui Traian Băsescu, conform presei prahovene. În aceeași perioadă, afacerile cu statul ale companiei sale au cunoscut un “boom”, exact în zonele controlate de fostul Partid Democrat Liberal. Iar cele de la Cluj Napoca se înscriu în această paradigmă.
Conform unui raport de audit al Curții de Conturi din 2018, care făcea referire la finanțele publice pe anul 2016, scoate la lumină prejudicii de zeci de milioane de lei la Primăria Cluj-Napoca, păstorită de Emil Boc. Instituția a fost amendată pentru faptul că a efectuat plăți nelegale în valoare de peste 14 milioane de lei către societatea ploieșteană Coral Impex SRL, pentru modul în care a primit o prelungire a contractului pentru deratizare și dezinsecție. Mai exact, 12,2 milioane de lei a fost catalogat drept prejudiciu adus prin acceptarea și decontarea unor cheltuieli privind activitatea de dezinsecție, cheltuieli mai mari decât cele datorate în realitate, cauzate de creșterea frecvenței de execuție a tratamentelor de dezinsecție, ceea ce contravine prevederilor legale.
Alt prejudiciu constatat, de 944.000 de lei, a fost identificat în acceptarea și decontarea unor cheltuieli privind serviciile de dezinsecție și dezinfecție mai mari decât cele datorate real, din cauza majorării artificiale a suprafețelor prevăzute în contract. În același timp, alți 879.000 de lei reprezintă prejudiciul prin acceptarea și decontarea, în perioada 2014-2015, a unor cheltuieli aferente serviciilor de deratizare mult mai mari decât cele datorate în realitate, “justificate” de cuprinderea ilegală în suprafața contractată și a unor păduri.
Contractul la care se face referire în acest Raport al Curții de Conturi a fost prelungit în anul 2010.
Contracte de peste 100 de milioane de lei cu statul
Oficial, SC Coral Impex SRL a derulat cel puțin 12 contracte încheiate prin licitație sau negociere directă (în afara celui din luna mai a anului curent, derulat cu Primăria lui Boc), și alte 25 de contracte atribuite pe baza unor selecții de oferte prin procedură simplificată. La acestea se adaugă alte câteva sute de raporturi contractuale pe care Coral Impex SRL le-a derulat cu diverse instituții publice, în mod direct. Cele mai multe autoirități contractante sunt sau au fost “păstorite” de aleși PDL și, ulterior, PNL.
Astfel, în 26 mai 2010, SNTCG “CFR Călători” SA, prin Regionala de Transport Feroviar de Călători Brașov, încheie cu SC Coral Impec SRL un contract de 18.943,60 lei fără TVA, pentru prestarea unor servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare.
La data de 8 iulie 2010, un contract similar, la care se adaugă și servicii de tratamente fitosanitare, în valoare de 5.850 lei fără TVA, este încheiat cu Complexul Energetic Oltenia. Apoi, la 12 decembrie 2012, compania în cauză primește de la Compania de Apă Someș SA Cluj Napoca un contract în valoare de 232.718,10 lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție aferente protecției sănătății personalului angajat al autorității contractante și a mediului în care aceștia își desfășoară activitatea, inclusiv pentru anihilarea efectelor dăunătoare generate de rozătoare și diferite insecte care sunt purtătoare de boli microbiene și parazitare.
La 30 aprilie 2013, SC Coral Impex SRL a încheiat cu Administrația Unitățile de Învățământ Preuniversitar și Unitățile Sanitare Publice Sector 1 un contract în valoare de 1.782.540,1 lei fără TVA, pentru prestarea de servicii similare. Apoi, în datele de 11 și 18 noiembrie 2013, 2 aprilie 2014 și 7 august 2014, Primăria Municipiului Brașov a atribuit aceleiași companii patru contracte, în valoare totală de 14.228.347 de lei. În 3 iunie 2015, Primăria Orașului Mioveni a încheiat cu SC Coral Impex SRL un contract în valoare de 1.026.462.65 lei fără TVA, iar la data de 23 iunie 2017, Primăria Oradea a atribuit aceleiași firme un contract în valoare de 1.589.009,36 lei fără TVA.
La data de 25 iunie 2018, Primăria Municipiului Ploiești a încheiat cu firma lui Alexandru Badea un contract pe patru ani, în valoare de 33.968.255,48 lei fără TVA, pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare pe zona de dezinsecție și deratizare iar, la data de 5 aprile 2019, Primăria Municipiului Timișoara a atribuit aceleiași companii un contract de 15.489.852,32 lei fără TVA, pentru prestarea aceluiași tip de servicii pe domeniul public.
De asemenea, Coral Impex SRL Ploiești a mai încheiat, prin procedură simplificată de selecție de oferte, în perioada 15 iulie 2008 – 27 iulie 2017, contracte în valoare de 4 milioane de lei fără TVA. Este vorba despre autoritățile contractante Primăria Ploiești, Televiziunea Română, Spitalul Militar de Urgență Cluj-Napoca, Complexul Energetic Craiova, Spitalul Județean Sălaj, Spitalul Județean de Urgență Ilfov, Romgaz, Primăria Municipiului Brașov, Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Direcția Piețelor Sector 4 – București, RADET, SC Apă Canal 2000 SA, Transelectrica Spitalul Militar Universitar de Urgență “Carol Davila”, Primăria Municipiului Hunedoara, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, SNTCF CFR SA, Primăria Sectorului 3 București și Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB).
Valoarea contractelor, cu tot cu TVA, pe care SC Coral Impex SRL le-a încheiat cu statul se ridică la peste 100 de milioane de lei.
În 2015, DNA Cluj a percheziționat 32 de sedii de instituții publice pentru a ridica documente legate de contractele de achiziții publice. Printre acestea, erau vizate și cotractele încheiate cu SC Coral Impex SRL, suspectată de dare de mită
Dosarul s-a rezumat, în cele din urmă la o persoană salariată la această societate, deși, pe surse, chiar patronul companiei de deratizare ar fi fost suspectat că a dat mită către un primar și un viceprimar din Ardeal