Pe lângă aparate foto, flyere, corturi, panouri electorale și alte achiziții care au avut legătură cu organizarea alegerilor locale, instituția a făcut și câteva cumpărături care atrag în mod deosebit atenția. Acesta este și cazul întocmirii unui proiect tehnic de detecție și alarmare la efracție. Sau al unui audit de supraveghere a sistemului antimită. Primăria Sectorului 1 a mai cumpărat cititoare de amprentă pentru Direcția de Evidență a Persoanelor. După ce Clotilde Armand s-a văzut nevoită să accepte rezultatul alegerilor din 9 iunie 2024, când a pierdut Primăria Sectorului 1, ea a fost recuperată, cu tot cu dosarul penal în care a fost trimisă în judecată, pentru a deschide listele USR pentru Senat, la București. La fel s-a întâmplat și cu alți perdanți de la USR ai alegerilor locale. Ex-edilul Sectorului 2, Radu Mihaiu, deschide listele USR București la Camera Deputaților. Allen Coliban, de la Brașov, deschide lista USR locală pentru Camera Deputaților. Însuși Cătălin Drulă, care a demisionat de la conducerea partidului ca urmare a rezultatului dezastruos de la alegerile locale și europarlamentare, candidează primul pe lista USR Timiș pentru Camera Deputaților.
În campania electorală pentru alegerile locale și în perioada de după ce Clotilde Armand a pierdut alegerile pentru Primăria Sectorului 1 din București, până când a predat mandatul către succesorul său, instituția administrației locale conduse în ultimii patru ani de primărița USR a făcut o serie de achiziții directe, fără vreo procedură concurențială de selecții de oferte, care seamănă extrem de mult cu achizițiile, de asemenea directe, făcute de Administrația Prezidențială sau de Senatul României, achiziții ce au făcut, luna trecută, deliciul presei. Printre zecile de cumpărături directe ale Primăriei Sectorului 1 din perioada aprilie - octombrie 2024, există și câteva zeci care atrag în mod deosebit atenția. Mai cu seamă câteva care arată modul în care administrația USR a înțeles să utilizeze banul public.
Spre exemplu, în 8 august 2024, Primăria Sectorului 1 a cumpărat, fără vreo procedură concurențială, de la SC Quadrrix Integrated SRL, servicii de întocmire a unui proiect tehnic de detecție și alarmare la efracție, pentru imobilul situat în Piața Amzei, nr. 13, din București. Această achiziție a costat bugetul instituției suma de 7.000 de lei fără TVA, adică 8.330 de lei cu TVA inclusă.
Câteva săptămâni mai târziu, la data de 30 august 2024, instituția condusă de Clotilde Armand a încheiat cu SC Unicert SRL un contract care vizează prestarea unor servicii de audit de supraveghere a sistemului de management antimită. Acest audit ar trebui să se finalizeze la data de 31 decembrie 2024 și a costat bugetul autorității locale suma de 4.900 de lei fără TVA, respectiv suma de 4.831 de lei cu tot cu TVA.
De asemenea, la data de 18 octombrie, Primăria Sectorului 1 a cumpărat cititoare de amprentă și cititoare de card pentru Direcția Publică de Evidență a Persoanelor și Starea Civilă Sectorul 1, pe care a dat 51.000 de lei fără TVA, respectiv 60.690 de lei cu TVA inclusă. Din anunțul extrem de rudimentar publicat pe SEAP de către autoritatea contractantă aflăm că este vorba despre zece cititoare de amprentă Thales Single Finger Scanner Dactyl D20 și despre zece cititoare de card Thales ID Bridge CT700.
Grafică, mesh și panouri electorale
Așa cum arătam mai sus, Primăria Sectorului 1 a făcut multe astfel de achiziții, încă din campania electorală pentru alegerile locale din 9 iunie 2024. În luna aprilie, spre exemplu, mai exact în 25 aprilie, instituția a cumpărat direct de la SC J&J Group SRL două cuburi iluminate personalizate cu logo-ul Primăriei Sectorului 1. Este vorba despre cuburi confecționate din plexiglas alb cu iluminare led, cu dimensiunile de 500 X 500 X 500 milimetri, prevăzute cu alimentator. Cele două cuburi au costat bugetul primăriei 2.196,9 lei cu TVA.
În aceeași zi, instituția a achiziționat de la SC Unique Creative Production SRL servicii de grafică, etichetare, tipărire, mesh și plasă de umbrire, pentru organizarea unui eveniment cultural ce urma să aibă loc în Parcul Bazilescu, Afacerea a costat 51.306,9 lei cu tot cu TVA.
În data de 29 aprilie, aceeași autoritate locală a achiziționat panouri publicitare pentru afișaj electoral. Furnizorul a fost SC Caro Tum Solutions SRL, iar afacerea a vizat 40 de astfel de panouri de afișaj electoral confecționate din tablă cu grosimea de 1,2 milimetri, având lungimea de 2 metri și lățimea de 2 metri, care să permită afișajul pe ambele fețe. Pentru fiecare astfel de panou, primăria lui Clotilde Armand a plătit câte 2.050 de lei fără TVA, iar bugetul total alocat s-a ridicat la 97.580 de lei cu TVA inclusă.
Cort de 10.000 de lei, personalizat
Luna mai a fost și mai plină de astfel de cumpărături. De data aceasta, au fost achiziționate și materiale foliate la scrutinul electoral din 9 iunie. Spre exemplu, în 9 mai, instituția a cumpărat de la Societatea Cooperativa Meșteșugărească Cartonajul SCM urne de vot pentru alegerile locale și europarlamentare. În contract au intrat 850 de urne mari, în valoare de 22.950 de lei fără TVA, și 180 de urne mici, în valoare de 18.000 de lei fără TVA. Achiziția a costat, în total 29.452,5 lei cu TVA.
Cu două zile înainte însă, Primăria Sectorului 1 a cumpărat de la SC Zinerle Group East SRL un cort personalizat cu logo-ul instituției conduse de Clotilde Armand, „pentru desfășurarea evenimentelor”. Cortul a fost folosit cu ocazia „Food Truck Festival”, din perioada 11- 12 mai 2024, și a costat 10.000 de lei cu TVA. A doua zi, primăria a mai cumpărat zece steaguri personalizate cu logo-ul Primăriei Sectorului 1. Livrarea a fost făcută de SC Your Right Hand Agency SRL, care a furnizat cinci steaguri tip lacrimă cu catarg și cinci steaguri tip pară cu catarg. Valoarea totală a acestor steaguri s-a ridicat la 14.280 de lei cu tot cu TVA.
În data de 10 mai 2024, aceeași instituție a semnat cu SC Mida Soft Business un contract în valoare de 45.565,1 lei cu TVA inclusă pentru furnizarea a două boxe portabile V2, a trei laptopuri și a două multifuncționale V2, pentru „dotarea cu echipamente digitale a sălilor de sport din patru unități de învățământ preuniversitar de stat acreditate în Sectorul 1.
Dotarea Biroului Electoral de Sector
Seria cumpărăturilor aferente alegerilor a continuat, în luna mai, cu achiziția serviciilor de recondiționare a 250 de cabine de vot pentru alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Afacerea a costat bugetul autorității locale suma de 53.750 de lei fără TVA, respectiv 63.962,5 lei cu tot cu TVA, bani care au ajuns la SC Caro Tum Solutions SRL, conform contractului din 14 mai 2024.
De asemenea, în 13 mai, SC Mutări Savemob SRL a primit de la Primăria Sectorului 1 o comandă pentru servicii de amenajare a secțiilor de votare, în valoare de 116.620 de lei cu tot cu TVA.
În 13 și 14 mai 2024, instituția condusă de Clotilde Armand a făcut achiziții de mobilier pentru amenajarea Biroului Electoral al Sectorului 1. Au fost cumpărate 40 de scaune, în valoare de 14.090 de lei cu TVA, 15 mese, în valoare de 2.835 de lei cu TVA, și zece birouri, în valoare de 5.363,1 lei cu TVA inclusă.
Tot atunci, Primăria Sectorului 1 a mai achiziționat „publicații electorale pentru alegerile locale și europarlamentare din data de 9 iunie 2024”. Este vorba despre 600 de astfel de publicații, în valoare totală de 2.856 de lei cu TVA inclusă.
La data de 23 mai 2024, Primăria Sectorului 1 a comandat realizarea unei plăci din policarbonat personalizat, „privind informarea cetățenilor Sectorului 1 despre construirea unui corp nou de clădire la Școala Gimnazială «Ion Heliade Rădulescu»”. Furnizorul a fost o companie care a mai primit astfel de contracte de la aceeași instituție, respectiv SC Unique Creative Productions SRL, valoarea afacerii ridicându-se la 8.902 lei cu tot cu TVA. Tot atunci, au fost cumpărați saci și sfoară pentru alegerile locale din 9 iunie 2024, în valoare de 4.213.8 lei cu TVA.
Kituri fotografice, de aproape 10.000 de euro
În luna iunie, luna alegerilor care o interesau atât de mult pe Clotilde Armand, instituția la conducerea căreia primărița USR se afla a cumpărat cutii de carton în valoare de 9.710,4 lei fără TVA, pentru Biroul Electoral al Sectorului 1. Totodată, cu patru zile înainte de scrutin, autoritatea contractantă citată a achiziționat service de tipărire a 6.000 de flyere „pentru promovarea și informarea cetățenilor cu privire la proiectele și programele desfășurate de către Primăria Sectorului 1”. Valoarea acestor flyere s-a ridicat la 7.140 de lei cu tot cu TVA.
O achiziție interesantă, dar nu singura de acest gen, a fost făcută cu trei zile înainte de alegerile locale, când primăria condusă de Clotilde Armand a cumpărat kituri de aparate foto și obiective de stabilizare. Este vorba despre cinci astfel de kituri, a câte 2.057,6 lei fără TVA fiecare, livrate de SC Angelosoft Computers SRL, pentru suma totală de 12.242,7 lei cu tot cu TVA.
După alegeri, în 21 iunie, instituția a contractat servicii de mentenanță lunară a mașinilor de numărat banii, afacere adjudecată de SC Iruc ANEF I&N Speed SRL, pentru 3.332 de lei cu TVA.
În luna iulie, perioadă de vacanță, Primăria Sectorului 1 a contractat servicii de spălătorie auto pentru 32 de autovehicule aflate în componența parcului auto al instituției, respectiv pentru 16 autoturisme, pentru 9 mașini SUV și pentru 7 autospeciale. Valoarea afacerii s-a ridicat la 24.335,5 lei cu tot cu TVA.
De asemenea, a fost achiziționat un sistem informatic pentru control-acces și pontaj electronic, de la SC Advanced Technology Systems SRL. Este vorba despre cinci astfel de sisteme, în valoare totală de 37.187,5 lei cu TVA inclusă.
Nici în luna august instituția condusă de Clotilde Armand nu a făcut pauză. În 5 august, entitatea a achiziționat de la SC Lista Tech SRL tablete grafice pentru semnătură și alimentarea camerelor foto, pentru 64.373,1 lei cu TVA inclusă.
Apoi, în 14 august, aceeași instituție a încheiat cu SC Angelsoft Computers SRL încă un contract de furnizarea kituri de aparate foto cu obiective de stabilizare. De această dată, a fost vorba despre zece aparate foto Cannon EOS 2000D cu obiectiv EF 18 de 55 de milimetri, în valoare totală de 28.557,62 de lei cu TVA inclusă.
Tot în august, mai exact în 23 august 2024, Primăria Sectorului 1 a contractat servicii de plantare de arbori în Sectorul 1, prin achiziție directă, de la SC MIF Development Company SRL, în valoare de 296.726,5 lei cu tot cu TVA. De asemenea, au mai fost achiziționate 57 de monitoare Lenovi ThhinkVision P27u-2027, în valoare totală de 162.452,9 lei cu tot cu TVA.
Au pierdut localele, dar deschid listele la parlamentare
Clotilde Armand a fost recuperată de noua echipă de conducere a USR, după ce a pierdut alegerile locale de la Sectorul 1 și, în ciuda faptului că are calitatea de inculpată trimisă în judecată, dar și un proces, pierdut în primă instanță, cu Agenția Națională de Integritate, a fost pusă prima pe listele USR București pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, pentru a fi aleasă în Senatul României.
Însă primărița Armand nu este singurul membru USR care a candidat la alegerile locale și care a pierdut rușinos ce beneficiază de clemența partidului și de o nouă șansă politică. Acesta este și cazul celuilalt fost edil USR din București, Radu Nicolae Mihaiu, care a fost bătut în alegerile pentru Primăria Sectorului 2 de candidatul Alianței PSD-PNL, Rareș Hopincă. Mihaiu a contestat, cu și mai multă vehemență decât a făcut-o chiar și Clotilde Armand la Sectorul 1, rezultatul alegerilor locale de la nivelul Sectorului 2. Fără succes însă, Rareș Hopincă fiind noul primar de sector. Însă Mihaiu a fost imediat pus primul pe lista USR București pentru Camera Deputaților.
Un alt perdant celebru al alegerilor din 9 iunie este Allen Coliban, care a fost bătut în cursa pentru Primăria Municipiului Brașov de către candidatul PSD-PNL, George Scripcaru. Și Coliban a contestat acest rezultat, tot fără succes, iar în prezent deschide lista USR Brașov pentru Camera Deputaților.
Ionuț Moșteanu a candidat, din partea USR, la alegerile locale din 9 iunie, pentru funcția de primar al Piteștiului, județul Argeș, dar a mâncat bătaie mai rău decât colegii său de la Brașov și București. Moteanu s-a clasat abia pe locul al treilea, după candidații PSD și PNL. Drept premiu, Moșteanu deschide lista USR Argeș la alegerile pentru Camera Deputaților din data de 1 decembrie 2024.
Poate cel mai important perdant al USR în alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024 este fostul președinte al partidului, Cătălin Drulă. Acesta și-a dat demisia din fruntea formațiunii, ca urmare a scorului dezastruos obținut de partid la cele două scrutinuri. Însă asemenea colegilor săi amintiți mai sus, și Drulă a fost recuperat. El deschide listele USR Timiș, organizație condusă de Dominic Fritz, la alegerile pentru Camera Deputaților.