x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Clotilde pârjolește bugetul: dă 16 milioane pe supervizarea unor lucrări lansate acum doi ani

Clotilde pârjolește bugetul: dă 16 milioane pe supervizarea unor lucrări lansate acum doi ani

de Ion Alexandru    |    26 Iul 2024   •   08:00
Clotilde pârjolește bugetul: dă 16 milioane pe supervizarea unor lucrări lansate acum doi ani

Primăria Sectorului 1 a scos la licitație un contract privind supervizarea și verificarea execuției unor lucrări la infrastructura urbană, care au făcut obiectul unei proceduri de achiziții demarate în timpul mandatului edilului Dan Tudorache. Afacerea a fost parafată, ulterior, în vara anului 2022, însă acum, în 2024, administrația Clotilde Armand vrea consultanță și dirigenție de șantier pentru acel contract. Iar suma pe care o pune la bătaie este de aproape 16 milioane de lei, durata serviciilor de supervizare urmând să se întindă pe următorii patru ani

Primăria Sectorului 1, condusă, încă, de Clotilde Armand, a publicat, imediat după pierderea de către edilul USR a alegerilor locale, în data de 27 iunie 2024, în SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț potrivit căruia intenționează să contracteze servicii de consultanță și supervizare a lucrărilor de proiectare și de execuție privind modernizarea și repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1 al Capitalei.

Este vorba despre un acord-cadru pentru o perioadă de patru ani, care vizează prestarea de servicii de management de proiect și de consultanță pentru Primăria Sectorului 1, referitor la un contract încheiat deja, intitulat „Proiectare și execuție de lucrări de modernizare și reparare a infrastructurii urbane din Sectorul 1”, la care se adaugă servicii de supervizare privind obținerea acordurilor și autorizațiilor necesare pentru derularea proiectului contractat, precum și servicii de supervizare a proiectării și execuției lucrării la standard de înaltă calitate, cu respectarea normativelor, standardelor și a legislației în vigoare, evaluarea și aprobarea lucrărilor, a cantităților, a materialelor și echipamentelor, „astfel încât antreprenorul să execute lucrări de înaltă calitate și să finalizeze execuția lucrărilor în perioada specificată în contractul de proiectare și de execuție”.

Ofertele vor fi deschise luni

De asemenea, acordul-cadru mai vizează servicii de supervizare pe durata perioadei de garanție a lucrărilor, „astfel încât antreprenorul să execute lucrările de remediere a deficiențelor pe perioada de garanție pentru lucrările executate”, dar și supervizarea verificării documentației de către verificatorii tehnici specializați.

Pentru această afacere, primăria condusă de Clotilde Armand pentru încă trei luni a alocat un buget estimat la 13.329.566,25 de lei fără TVA, adică de 15.862.183,84 de lei cu TVA inclusă (3.237.180,4 euro), ceea ce înseamnă câte 809.295,1 euro pentru fiecare din cei patru ani aferenți acestui acord-cadru.

În anunțul de participare citat se face referire la două loturi aferente acordului-cadru, din care primul este bugetat cu 10.409.756,5 lei fără TVA, iar al doilea este bugetat cu 2.019.809,75 de lei fără TVA.

Interesant este că, în același anunț, este menționat faptul că „persoanele cu funcții de decizie din cadrul autorității contractante cu privire la organizarea, derularea și finalizarea proceduri de achiziție” sunt Clotilde Armand (primar) și Oliver Paiusi (viceprimar), persoane care, din toamnă, vor părăsi aceste funcții. 

Iar în vederea atribuirii contractului Primăria Sectorului 1 organizează o licitație deschisă, estimând maximum trei participanți, ofertele urmând a fi deschise luni, 29 iulie 2024.

În documentație se recunoaște că lucrările au fost antamate din 2020

Din caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții aflăm că Primăria Sectorului 1 a demarat încă din luna martie a anului 2020 procedura de licitare privind încheierea unui acord-cadru pentru achiziția de servicii de proiectare și execuție a proiectului privind modernizarea străzilor aflate în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1.

Concret, obiectivul acestei investiții, antamate înainte să ajungă primar Clotilde Armand, se referă la realizarea și modernizarea sistemului rutier al străzilor, aleilor, marcajelor, extinderea rețelei publice de canalizare în sistem divizor (menajeră și pluvială) și amenajarea peisagistică și arhitecturală a spațiului urban.

Se mai arată că, potrivit Legii nr. 10/1995, privind calitatea în construcții, „autoritatea contractantă, în calitate de investitor, are obligația să asigure pe tot parcursul lucrărilor verificarea execuției corecte a lucrărilor de construcții prin diriginți de șantier autorizați sau prin operatori economici de consultanță specializați”.

Acordul-cadru în cauză mai constă inclusiv în amenajarea peisagistică și arhitecturală la intrările în blocurile de locuințe, la spațiile verzi din jurul blocurilor de locuințe, la spațiile verzi aferente căilor de circulație sau cursurilor de apă.

Contractul de bază, parafat în 2022, se ridică la 250 de milioane de euro

Ei, bine, acordul-cadru de supervizare care urmează să fie încheiat la final de mandat al actualei administrații USR de la Sectorul 1 și care, așa cum am arătat mai sus, a fost pregătit încă de pe vremea mandatului edilului Dan Tudorache, a fost scos la licitație în data de 11 martie 2020 și a făcut obiectul a patru contracte de achiziție publică parafate de Primăria Sectorului 1 încă din data de 18 aprilie 2022.

Pentru primul lot, a fost încheiat contractul nr. 30/2022, în valoare de 273.805.698,8 lei fără TVA, cu o asociere de mai multe firme de construcții, printre care regăsim și compania SC Drum Concept SRL, al cărei nume apare în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Prahova Iulian Dumitrescu. Al doilea lot a fost atribuit prin contractul nr. 29 din 2022, la o valoare de 516.743.411,15 lei fără TVA, în timp ce al treilea lot a făcut obiectul contractului nr. 28 din 2022, încheiat la o valoare de 222.973.869,19 lei fără TVA. Ultimul lot, cu numărul 4, a fost parafat prin contractul 31/2022, la o valoare de 14.838.424,19 lei fără TVA. În total, acest acord-cadru a ajuns la valoarea de 1.028.365.394,17 lei fără TVA, respectiv la 1.233.754.819,06 lei cu TVA inclusă (250 de milioane de euro).

Acest acord-cadru, încheiat în 2022, are o durată de patru ani, urmând să fie finalizat în 2026. Cu atât mai ciudat este că acordul-cadru care vizează supervizarea lucrărilor urmează să fie atribuit în iulie 2024, tot pentru patru ani de la încheierea lui.

×