Cu două luni înainte de alegerile locale din iunie, procurorii DNA au dat asaltul la candidaţii marilor partide. Doar ieri au căzut două capete cu greutate. Primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, arestat preventiv pentru o mită de 4,2 milioane de euro, şi senatorul Andrei Volosevici, candidatul liberalilor la Primăria Ploieştiului, acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită. Alţi primari de tradiţie ai României au căzut în timp în plasa procurorilor.
Lansat cu doar două luni înaintea alegerilor locale programate la începutul lui iunie, asaltul DNA ţine loc de Coduri de integritate şi “rezolvă” indirect până şi competiţia din interiorul partidelor pentru desemnarea candidaţilor. Celebrele Coduri de etică au fost anunţate cu surle şi trâmbiţe atât de liberali, cât şi de social-democraţi, care au garantat “criterii draconice” în selecţia candidaţilor. Mai eficienţi au fost, însă, procurorii anticorupţie, care au scos din joc două nume cu greutate. Ieri, primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzaţia de luare de mită. Potrivit DNA, Onţanu ar fi primit mită un teren de 1.500 de metri pătraţi, în valoare de 4,2 milioane de euro, pe strada Barbu Văcărescu, totul pentru a facilita din postura de primar retrocedarea mai multor terenuri din Sectorul 2 al Capitalei. În acelaşi dosar a fost reţinută şi nepoata lui Gabriel Oprea, avocata Loredana Radu, care ar fi intermediat mita pentru Onţanu. Vinerea trecută, Liviu Dragnea anunţase că liderul interimar al UNPR va fi candidatul susţinut de PSD pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 2, în baza unui protocol prin care UNPR accepta susţinerea Gabrielei Firea la Primăria Capitalei, în schimbul sprijinului PSD pentru Onţanu. Ar fi fost al cincilea mandat pentru Generalul în rezervă, care conduce Sectorul 2 al Bucureştiului de 16 ani. Doar că, speriat de problemele lui Onţanu, Liviu Dragnea a decis să nominalizeze alt candidat pentru Sectorul 2.
Volosevici ca Bădescu
Liberalii au fost primii care şi-au lansat Codul de etică, însă şi în cazul lor procurorii au fost ceva mai exigenţi. Weekend-ul trecut, PNL şi-a lansat cu mare fast candidaţii pentru judeţul Prahova, în frunte cu senatorul Andrei Volosevici, propus pentru Primăria Ploieştiului. Aflat la primul mandat în Parlament, Volosevici a mai fost primar în Ploieşti din partea PDL, din 2008 până în 2012, când a fost ales senator. “Acum opt ani, am început ca primar un proiect de schimbare a Ploieştiului. Vin astăzi în faţa dumneavoastră, crezând cu tărie că tot acest proiect trebuie să continue”, a transmis Volosevici după anunţarea candidaturii. Numai că DNA Ploieşti i-a stricat planurile liberalului. Senatorul a fost audiat ieri, fiind acuzat că a primit 80.000 de lei mită pentru ca o anumită firmă să câştige un contract de lucrări pe bani publici. În acelaşi dosar, Volosevici este acuzat şi de abuz în serviciu în legătură cu finanţarea echipei de fotbal Petrolul. “Este o procedură începută. În momentul ăsta sunt suspect, din punctul meu de vedere nu sunt vinovat”, a declarat senatorul PNL, la ieşirea din sediul DNA. În acelaşi dosar de finanţare a echipei de fotbal cu bani din bugetul local, procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu (PSD), cel care l-a învins pe Volosevici la alegerile din 2012. Arestat preventiv în timpul mandatului, Bădescu şi-a dat demisia în martie 2015, susţinând că procurorii nu au nicio probă, în afara unui denunţ făcut de Daniel Capră, fostul finanţator al Petrolului. “Nu există nicio altă probă, este o justiţie sovietică”, acuza Bădescu acum un an.
Au picat cinci din şapte
Odată cu reţinerea primarului Neculai Onţanu, doar doi dintre cei şapte primari al Capitalei aleşi în 2012 au scăpat neatinşi de procurorii DNA. Este vorba de primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, şi de edilul Sectorului 6, Rareş Mănescu. În rest, primarul general Sorin Oprescu şi alţi trei primari de sector, Andrei Chiliman (Sectorul 1), Cristian Popescu Piedone (Sectorul 4) şi Marian Vanghelie (Sectorul 5), şi-au pierdut cu toţii mandatele în urma acuzaţiilor aduse de procurorii DNA. Cu excepţia lui Piedone, cercetat în libertate pentru abuz în serviciu în cazul Colectiv, Oprescu, Chiliman şi Vanghelie sunt cercetaţi pentru luare de mită sub control judiciar.
“Legendele” au apus
Luna trecută, DNA l-a trimis în judecată, sub control judiciar, şi pe primarul Braşovului, George Scripcaru. Cercetat pentru abuz în serviciu şi luare de mită, Scripcaru domnea sub Tâmpa din 2004. Anul trecut, alt primar “de legendă” al României, Radu Mazăre, şi-a dat demisia de la Primăria Constanţa după 15 ani în care a stăpânit oraşul. Demisia lui Mazăre a venit după ce fusese arestat preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat nouă milioane de euro mită de la firme pe care le-a sprijinit să obţină autorizaţii.
Alţii nu se lasă
Trimis în judecată pentru abuz în serviciu, primarul din Târgu-Mureş, fostul PDL-ist Dorin Florea, va candida şi în acest an, ca independent sau din partea Mişcării Populare. Florea conduce oraşul de 16 ani, însă PNL nu-l va susţine din cauza problemelor cu DNA. La Piteşti, primarul Tudor Pendiuc şi-a reluat mandat anul trecut, după nouă luni de arest, fiind cercetat sub control judiciar pentru corupţie. Pendiuc conduce Piteştiul încă din 1992.