Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Primele 100 de mari firme fac un sfert din afacerile din România

Primele 100 de mari firme fac un sfert din afacerile din România

de Daniela Ivan    |   

Cele mai mari 100 de firme din România au avut anul trecut business-uri care însumate au atins 346 miliarde de lei, ceea ce reprezintă peste un sfert din cifra de afaceri totală realizată de toate firmele care au fost active anul trecut. Printre firmele din Top 100, numai 22 sunt cu acţionariat românesc, însă în cea mai mare parte sunt companii din energie sau transporturi deţinute de statul român. Vestea bună este că marile firme cu acţionariat autohton au fost mult mai profitabile decât multinaţionalele. În top 100 cele mai profitabile afaceri găsim 33 de firme autohtone şi numai 67 de companii străine.

Toate firmele din România au avut anul trecut afaceri însumate de 1.323 miliarde de lei, circa 287 miliarde de euro, conform datelor de la Registrul Comerţului. Aproape jumătate, respectiv 49%, din aceşti bani au trecut prin conturile firmelor autohtone, inclusiv prin cele deţinute de statul român, restul au ajuns la multinaţionale. Asta, în condiţiile în care din cele 661.215 firme care au depus situaţiile financiare , numai 53.841 sunt cu acţionariat străin.

În ceea ce priveşte profitabilitatea, companiile autohtone au făcut un profit cumulat de 67 miliarde de lei, iar cele străine, de numai 40 miliarde de lei.

În Top 10 mari firme, nici una românească

Printre cele mai mari 10 companii care activează în România nu se află nici măcar o firmă deţinută de staul român sau de persoane fizice sau juridice române. Cea mai bine plasată firmă românească este Dedeman, aflată pe poziţia a 11-a, cu afaceri de 6,3 miliarde de lei. Topul este dominat de companii petroliere, de producători auto şi de retaileri străini.

Firma cu cea mai mare cifră de afaceri este Dacia Piteşti. Aceasta a realizat anul trecut afaceri de 23,143 miliarde de lei, cu aproape 2,5 miliarde de lei mai mult decât în anul 2016, în condiţiile în care şi profitul i-a crescut de la 457.000 de lei la 539.000 de lei.

Austriecii de la OMV Petrom ocupă poziţia a doua şi a treia cu două companii, respectiv OMV Petrom Marketing, care cumulează afacerile celor 544 de staţii Petrom, şi OMV din România şi OMV Petrom SA. Cumulat, cele două companii au afaceri de 29,7 miliarde de lei, peste cele ale francezilor de la Dacia.

În Top 10 profituri, şase firme autohtone

Chiar dacă nu deţin cele mai mari afaceri, românii reuşesc să obţină profituri bune. În top 10 cele mai profitabile firme, se află numai patru companii străine şi şase româneşi. Romgaz, cea mai mare firmă a statului român, care are o cifră de 3,4 miliarde de lei şi se plasează abia pe locul 22 în Top 100 cele mai mari firme după cifra de afaceri, este a doua cea mai profitabilă firmă din România, după OMV Petrom. Cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din Romania, Romgaz, a obţinut un profit de 1,85 miliarde de lei în 2017. A fost urmată de Societatea de Administrare a Participaţiilor Statului din Energie, care a realizat un profit net de 1,8 miliarde de lei.

Romgaz, Hidroelectrica şi Transgaz sunt printre cele mai profitabile firme din România. În acest context, se ridică întrebarea de ce este nevoie să fie privatizate dacă aduc bani la buget?

Dacia Piteşti, cea mai mare firmă

Firma   Localitate Judeţ           Cifră de afaceri (miliarde lei)             

 

Automobile-Dacia       Mioveni           Argeş   23,1    

OMV Petrom Marketing         Bucureşti Sectorul 1    15       

OMV Petrom SA        Bucureşti Sectorul 1    14,7     2,3

Rompetrol       Năvodari         Constanţa        11,1    

Kaufland         Bucureşti Sectorul 2    10       

Rompetrol Bucureşti Sectorul 1          8,87    

British American Tobacco Bucureşti Sectorul 1         8,87    

Star Assembly             Sebeş   Alba    7,32    

Carrefour Bucureşti Sectorul 2           6,74    

Lidl Nedelea   Prahova           6,5      

 

Sursa: Registrul Comerţului

Cele mai profitabile afaceri

 

Firma   Localitate        Judet   Profit net an 2017 ( miliarde lei)

OMV Petrom Bucureşti Sectorul 1    2,4

Romgaz           Mediaş                        Sibiu    1,85

N Energie S.A.            Bucureşti Sectorul 2    1,8

BRD    Bucureşti Sectorul 1    1,38

Hidroelectrica Bucureşti Sectorul 1    1,36

Banca Transilvania SA            Cluj-Napoca    1,185

Dedeman         Bacău  Bacău  0,89

Iulius Holding             Iaşi      Iaşi      0,787

Continental Automotive         Timişoara         Timiş   0,698

Kaufland         Bucureşti Sectorul 2    0, 670

 

Sursa: Registrul Comerţului

Subiecte în articol: firme romania
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri