Prima naştere în spaţiu ar putea avea loc în următorii 12 ani, a declarat un specialist în cadrul primului congres pentru spaţiu şi ştiinţă al Asgardiei, desfăşurat în Darmstadt, Germania.
Doctor Egbert Edelbroek, fondator şi director executiv al companiei olandeze SpaceBorn United, a precizat că scopul actual al proiectului nu este ca doritoarele să îşi petreacă toată perioada sarcinii în spaţiu, ci să călătorească pe orbită în cadrul unor misiuni de 24 până la 36 de ore pentru a naşte. În legătură cu estimarea pe care a făcut-o, Edelbroek a mai spus că perioada de 12 ani depinde de finanţare şi de evoluţia sectorului turismului spaţial..
Acest lucru ar putea deveni posibil până în anul 2031, a afirmat Edelbroek. ''Acest lucru este posibil, deocamdată, doar pe orbita terestră joasă şi doar printr-o procedură de selecţie foarte minuţioasă'', a spus el.
Printre cerinţele pentru viitoarele mame participante la proiect şi personalul medical se numără experienţa altor două naşteri fără probleme şi o rezistenţă ridicată la radiaţii.
''Se poate induce travaliul, aşa cum se întâmplă zilnic în clinicile de FIV. Desigur, planificarea este problematică - este greu de planificat un proces natural ca acesta în cazul în care apare o problemă meteorologică sau o întârziere a lansării. Nu am putea lucra niciodată cu o singură femeie gravidă. Am avea, poate, treizeci de participante, care s-ar putea retrage în orice moment. Însă experţii cu care lucrăm cred, şi eu la rândul meu cred, că acest lucru este posibil cu un nivel de risc mai redus în comparaţie cu o naştere obişnuită, în stil occidental, pe Pământ'', a declarat Edelbroek.
''Dacă acest sector se va accelera în ritmul actual, vor exista pieţe pentru oameni foarte înstăriţi care nu sunt pregătiţi să facă trei luni de pregătire militară şi sunt bucuroşi să meargă aşa cum sunt'', a mai spus el, adăugând că vor exista nave spaţiale care sunt foarte confortabile pentru acei oameni.
Edelbroek a adăugat că, deşi este de părere că acest eveniment este posibil, nu se numără printre obiectivele principale ale companiei sale, care se concentrează pe dezvoltarea embrionilor şi concepţia în spaţiu.
SpaceBorn Utd cercetează condiţiile pentru reproducerea umană în spaţiu şi se concentrează pe Tehnologia de Reproducere Asistată (TRA).
Asgardia, autoproclamată prima ''naţiune spaţială'' şi-a înscăunat, în vara anului 2018, preşedintele, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Viena, şi a promis viitorilor săi cetăţeni să amplaseze pe orbită un stat unde vor putea trăi în pace şi armonie. Cu steag, imn şi constituţie, ''preşedintele'' Igor Ashurbeyli, un inginer informatician şi om de afaceri rus, nu a lăsat nimic la voia întâmplării pentru a da formă proiectul său Asgardia, cu referire la oraşul din cer descris în mitologia nordică.