Dacă majoritatea oamenilor aleg să bea apă îmbuteliată, există şi destul de mulţi care folosesc apa de la robinet. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, un biolog, biochimist și cercetător, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România, explică ce putem păţi dacă gătim cu apa de la robinet.
Generaţii întregi au crescut bând apă de la robinet. Dacă şi cum le-a afectat este greu de apreciat. Însă, cerectări recente arată că, deşi este potabilă, apa de la robinet nu este chiar inofensivă. În anumite condiţii ea poate deveni dăunătoare.
Clorul din apă are potenţial cancerigen
„Apa de la robinet este clorinată. Asta nu înseamnă că nu este potabilă însă dacă reţeaua de distribuţie este veche poate exista în apă chiar şi plumb provenit din ţevi. Practic, reţeaua de distribuţie a apei este publică şi privată. Chiar dacă apa vine microbiologic pură pe reţeaua publică, se poate contamina pe cea privată, însă nu este o regulă. O problemă rămâne clorul din ea care are potenţial cancerigen. O parte din el se elimină dacă lăsăm apa într-un vas însă altă parte din clor se combină, la gătit, cu materia organică şi apare o substanţă periculoasă- trihalometan”, explică prof. dr. Mencinicopschi.
............................