Jurnalul.ro Cultură Carte Prof. Theodor Codreanu, cel mai important eminescolog roman: “Lina Codreanu este un scriitor cu forta vizuala si o viziune plastica remarcabile!”

Prof. Theodor Codreanu, cel mai important eminescolog roman: “Lina Codreanu este un scriitor cu forta vizuala si o viziune plastica remarcabile!”

de Cristinel C. Popa    |   

“Proprietarii de amintiri” Codreanu, Bahna si Marcu si-au lansat noile carti la Librex Iasi (targ aflat in desfasurare zilele acestea) in fata unui public numeros. Invitati remarcabili au participat la eveniment: prof. Theodor Codreanu, Constantin Marafet, Valentin Talpalaru, Constantin Parascan, Diana Vrabie, Daniel Corbu.

Asadar, vineri 11 martie, in zona Agora II, din cadrul Targului de Carte Librex 2016, au fost prezenti autorii scriitori: prof. Lina Codreanu, cu “Proprietarii de amintiri”, prof. Mioara Bahna cu “Zig-zag prin literatura lumii” si “Aventura lecturii”, precum si Emilian Marcu, cu volumele sale de poezie – “Privegherile vulturului orb” si “Dansul pe esafod”.

“Viziunea prozatoarei Lina Codreanu este neo-realista surprinzand personaje aparent obisnuite, dar sensibile, cu trairi psihologice adanci, alese din medii patriarhale – satul si targul. Tehnica dublei priviri, din exterior si, mai ales din interior, pune in valoare calitati sufletesti neobisnuite ale eroilor. Apetenta pentru pasaje descriptive, portretistica si dialogurile dau forta epica in prezentarea intamplarilor si in creionarea unor destine umane”, se arata in materialul de prezentare a evenimentului.

Alaturi de ceilalti invitati, a luat cuvantul si profesorul, respectatul eminescolog, Theodor Codreanu: “In calitate de cititor profesionist o sa dau un diagnostic si Linei Codreanu pe care o cunosc cel mai bine si probabil deloc. Este un scriitor cu forta vizuala si o viziune plastica remarcabile…Are o plasticitate, o forta a nuantelor care se resfrange si in ceea ce scrie, in proza sa. Lina Codreanu reuseste sa creeze un univers propriu de o mare plasticitate…Merge la arhetipuri, la fantana din Valea Lunga, este admirabila proza sa, insa ea are deja apetenta si pentru lectura de critic literar deja. Are doua carti de critic si un dictionar al personalitatilor husene. A scris un eseu remarcabil despre valorosul pictor Viorel Husi. Singurul lucru pe care i-l reprosez este faptul ca s-a apucat prea tarziu de scris”, a spus marele eminescolog.

 

Cuvinte despre carte

 

Autorul (Lina Codreanu) a spus: “As vrea sa multumesc doamnei Rodica Rodean, presedintele Asociatiei Universul prieteniei, care mi-a inlesnit aceasta intamplare frumoasa, tuturor prietenilor prezenti aici…As vrea sa spun cateva cuvinte despre carte in general. Suntem aici in miezul cartilor, fiecare stand de carte este un castel si suntem si noi un fir de praf in acest castel al cartilor. Pornesc de la postura de autor care este cea mai ingrata, autorul este la linia de frontiera dintre carte si cititor, conceptia mea este ca o carte trebuie sa se prezinte singura, ea poate fi ajutata de altcineva dar mai putin de autor, cartea se citeste, nu se vorbeste.

Foto: Cristinel C. Popa

Cartea nu se face numai prin talent, ea implica multa truda, multe nopti nedormite, un suflet aflat intr-un spatiu inadecvat, este sub puterea autorului, se lasa creata, modelata…si in felul acesta se organizeaza pe paliere; in momentul in care e gatata, cartea in sine paraseste autorul, devine o entitate de sine statatoare, un organism care nu mai tine cont de autor. E de observat ca unele carti au un destin ales, mai rasunator decat a unui autor …cartea poate consona cu ce am dorit eu sau oricare alt autor, ea poate sa influenteze un cititor sau altul, cartea se comporta altfel de la generatie la generatie…cartile au drumul lor…In ce priveste cartea mea, rolul meu este ruinat, cartea este cea care va vorbi despre mine”.  

 

Macar cei despre care a scris o vor citi

 

Scriitorul Constantin Parascan a remarcat faptul ca astazi se citeste din ce in ce mai putin. “Citim foarte putin, nici macar intre noi nu ne mai citim cartile, ganditi-va cate carti exista aici la targ sip e care nici nu le-am atins…”, a spus Parascan. Un alt autor prezent la lansare, prof. Mioara Bahna, dupa ce a multumit invitatilor, l-a completat in aceeasi nota, facand referire la una dintre cartile sale: “Cartea, acest ultim copil, pe care a tiparit-o domnul Constantin Marafet la Editura Rafet este o carte pe care sigur o sa o citeasca cei despre care am scris”. Apoi a luat cuvantul valorosul poet iesean Emilian Marcu: “Cartea de proza scurta a doamnei Codreanu, pe care o pretuiesc in mod deosebit pentru modul cum scrie proza, pentru felul si seriozitatea cu care trateaza fiecare subiect din prozele sale, pentru dragostea pe care o afiseaza fata de sotul sau….Volumul sau (“Proprietarii de amintiri – n. red.), editat la Editura Rafet este pret al castigarii premiului Fanus Neagu si nu este nimic mai frumos decat sa porti pe antetul volumului mentiunea ca a luat premiul Fanus Neagu .

Foto: Cristinel C. Popa

Lina Codreanu devoaleaza cu lux de amanunte o lume patriarhal- targoveteana, o lume rememorata de personaje care mai de care mai expresive, percutante, dar toate cuprinse de o anume melancolie generata de targul moldav…orasul Husi, ce devine in prozele domniei sale persoana, ceea ce nu este usor. Am remarcat din carte, ca si din precedenta carte “Postalionul” o anume apropiere de proza lui Slavici si a lui Ion Agarbiceanu, mai mult decat de cea a lui Sadoveanu. Si Lina Codreanu, ca si cei doi precursori, apasa pedala pe conturarea caracteriologica a personajelor, mai ales cele feminine, dandu-le perspective adeseori spre onirism, spre rememorare, detalii, nuantari aproape obsedante ale gesturilor, ale gandurilor. Cele trei proze sunt incarcate de drame profunde, Lina Codreanu aduce in prim plan cateva nume ce si-au pierdut rolulsi sunt pe cale de disparitie: Maghita, Mandita, Sulfina, Artemisa, Zorita sau Florioara, unda poetica se simte la fiecare dintre acestea…Cartea Linei Codreanu contine proze extrem de percurtante si atractive, scriitoarea are darul de a scrie cursiv, cu mister si multa incitatie”, a spus poetul Emilian Marcu. Amfitrionul manifestarii a fost Rodica Rodean, inimosul presedinte al respectatei asociatii “Universul Prieteniei”, cea care a si sponsorizat aparitia unora dintre volumele prezentate.   

 

Portret Lina Codreanu

 

Iata si cateva repere biografice si profesionale ale scriitoarei prof. Lina Codreanu: s-a nascut la Mandresti, Galati, pe 25 noiembrie 1949. Dupa studiile la Universitatea “Al.I. Cuza” din Iasi devine profesor de limba si literatura romana. A activat peste 40 de ani in invatamantul romanesc. Debutul sau literar are loc in 1974 - Vremea noua, Vaslui. O lucrare importanta aparuta in volum este “Theodor Codreanu. Bibliografie critică”, aparuta la Chisinau, Biblioteca „B.P. Hasdeu”, in 2012. Domeniile abordate de scriitoare sunt: publicistica, documentaristica, proza si critica literara. Colaboreaza la reviste din tara si din strainatate; dintre volumele sale amintim: “Viata ca o poveste, lagarul - un cosmar”, Galati, Ed. „Axis libri”, 2013 (proza documentara), “Postalionul”, aparut la Iasi, Ed. Junimea, 2014. “Studii si interpretari”. Ramnicu Sarat, Ed. RAFET, 2014. 

Foto: Cristinel C. Popa

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri