Jurnalul.ro Special Programul „Prima chilie”: în sihăstrie, la București

Programul „Prima chilie”: în sihăstrie, la București

de Monica Cosac    |   

Preoțimea tuturor cultelor recunoscute în România ar putea primi de la stat, în folosință gratuită, mici suprafețe de teren, de până la 200 de metri pătrați, pentru „construirea sau amenajarea unei locuințe, cu destinație de chilie, proprietate personală” sau pentru ridicarea unui lăcaș de cult, potrivit unui proiect de lege înregistrat recent la Parlament. Inițiativa legislativă mai prevede că lăcașurile de cult și chiliile vor putea fi ridicate în afara zonei locuite a localităților, iar persoanele care realizează astfel de amenajări sau construcții vor fi scutite de la plata impozitelor și taxelor locale. 

Propunerea legislativă „privind sprijinul acordat pentru amenajarea unor lăcașe de cult în zone izolate” a fost pusă, recent, pe masa senatorilor, de către Laura-Mihaela Moagher, senator PSD, care a solicitat dezbaterea și adoptarea proiectului în procedură de urgență. 

Parlamentarul PSD susține că este nevoie de un cadru reglementat, astfel încât persoanele care aparțin cultelor religioase și „care doresc să trăiască în izolare, în sihăstrie”, să beneficieze de un cadru legislativ care să le permită ocuparea unor suprafețe de teren de mici dimensiuni, pe care să își amenajeze chiliile în care vor trăi și, după caz, și mici lăcașe de cult în care să poată avea loc slujbe.
„Un cadru reglementat din punct de vedere al existenței unor norme juridice este necesar pentru a nu se mai ajunge în situații de genul celei în care Părintele Ioan de pe masivul Postăvaru, după ce 19 ani a trudit și și-a făcut un mic locaș de cult, în izolare, la peste 1.700 de metri altitudine, fără a avea, ce-i drept, acte pentru a putea ocupa legal acea mică suprafață de teren, să fie pus de autorități să elibereze locația, pentru «extinderea domeniului schiabil». Din fericire, nu s-a ajuns în situația de a se dărâma acea mică biserică”, explică inițiatoarea proiectului de lege, în expunerea de motive. 

Mai mult, „în astfel de locuințe izolate mulți turiști și-au găsit adăpost atunci când s-au rătăcit ori condițiile meteorologice le-au pus viețile în pericol. De asemenea, multe sunt obiective sau destinații turistice ori spirituale vizitate de foarte multe persoane”, susține Moagher. 

În sihăstrie, pe lângă Capitală

Cu toate că, în expunerea de motive, senatoarea povestește despre călugări care au ales să trăiască în sihăstrie, în munți, și de turiști care și-au salvat viața adăpostindu-se în locuințele izolate ale acestora, textul proiectului de lege face referire inclusiv la atribuirea unor terenuri gratuite pentru ridicarea unor „chilii, proprietate personală”, în București. 

„Prezenta lege reglementează regimul atribuirii, la cerere, persoanelor din clerul cultelor recunoscute în România a unei suprafețe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, pentru construirea sau amenajarea unei locuințe, cu destinație de chilie, proprietate personală, precum și pentru construcția unui lăcaș de cult, care poate fi și în coproprietate, construcții care urmează să fie amplasate în zone izolate, situate în afara zonei locuite a respectivei localități.

Atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală ori a lăcașului de cult, în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București în care este situat terenul”, stipulează propunerea legislativă.

O persoană va putea primi și de două ori teren, în aceeași localitate 

Conform documentului, terenurile care pot fi date în folosință gratuită acestor preoți, la cerere, pentru chilii și lăcașuri de cult, vor putea avea suprafețe de până la 50 mp, respectiv 200 mp, iar o persoană va putea „beneficia o singură dată sau, din cauze care nu îi sunt imputabile acesteia, de două ori pe teritoriul aceleiași unități administrativ-teritoriale”. 

Cererea va fi depusă la consiliul local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București pe raza căruia se află terenul dorit și trebuie să cuprindă, pe lângă câteva date de identificare ale solicitantului, și „coordonatele geografice ale terenului pentru care se depune cererea”.

Mai mult, atribuirea acestor terenuri se face în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii aprobate, prin hotărâre, de fiecare consiliu local. Practic, și regulile de acordare a dreptului de folosire gratuită a terenurilor vor fi locale. 

Beneficiarul va trebui să înceapă construcția în termen de un an de la data atribuirii terenului, pentru a nu i se retrage dreptul de folosință. 

După finalizarea construirii locuinței, consiliul local poate hotărî, la solicitarea proprietarului locuinței, vânzarea directă către acesta a terenului respectiv, iar prețul de vânzare se stabilește prin expertiză tehnică. 

„Persoanele care realizează, în temeiul prezentei legi, astfel de amenajări sau construcții sunt scutite de la plata impozitelor și taxelor locale”, mai prevede inițiativa legislativă. 

Trebuie precizat că numărul beneficiarilor acestei legi ar putea fi destul de mare având în vedere că, în prezent, sunt 19 culte religioase recunoscute oficial în România, potrivit prevederilor Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă, și doar Biserica Ortodoxă Română are peste 15.000 de preoți. 

Conform documentului, dacă legea va trece de Parlament și va fi promulgată de președintele țării, Ministerul Dezvoltării vă trebui să facă normele metodologice de aplicare în termen de două luni de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri