Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Programul Rabla ia viteză, Rabla Plus cu frâna trasă

Programul Rabla ia viteză, Rabla Plus cu frâna trasă

de Adrian Stoica    |   

Programul “Rabla” primeşte o nouă suplimentare de 3.538 de vouchere, în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei, iar termenul pentru depunerea dosarelor de către persoanele fizice şi juridice se prelungeşte până la data de 15 decembrie 2016, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Aceasta este a treia suplimentare a programului din 2016, după cele din lunile iulie şi octombrie.


"Această nouă suplimentare, în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei, confirmă succesul istoric pe care l-a înregistrat, anul acesta, programul Rabla. Cumulând bugetul iniţial al Programului şi suplimentările din iulie şi octombrie, ne aşteptăm să depăşim 25.000 de beneficiari, până la sfârşitul anului", a declarat Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului.

Notele de înscriere vor putea fi introduse de către producătorii validaţi începând cu data de 23 noiembrie, ora 12:00, iar facturile aferente acestora vor fi emise numai începând cu data de 9 decembrie 2016.

Nota de înscriere este valabilă maximum 120 de zile de la emiterii, însă fără a se depăşi data de 15 decembrie 2016, iar data-limită pentru depunerea ultimei cereri de decontare din cadrul Programului este tot 15 decembrie 2016. De asemenea, a fost prelungită data până la care proprietarii persoane fizice şi juridice se pot înscrie la producători, şi anume până cel târziu la data de 10 decembrie 2016. În plus, a fost introdusă posibilitatea prelungirii, până la data de 31 martie 2017, a valabilităţii contractelor de finanţare nerambursabilă încheiate de către producătorii validaţi cu Administraţia Fondului pentru Mediu.

 

Rabla Plus nu atrage

În schimb, programul „Rabla Plus” nu a reuşit să prindă viteză, deși se acordă o subvenţie de până la 6.000 de euro pentru cei care vor să cumpere un automobil electric. Până la data de 1 noiembriei fuseseră achiziţionate doar cinci autoturisme electrice. Deşi românii nu s-au arătat interesaţi de acest program, vânzările de maşini electrice şi hibride s+au dublat în primele yece luni ale anului comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, numărul autoturismelor electrice şi hibrid comercializate în primele 10 luni ale anului a ajuns la 834 de unităţi, mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă din anul 2015, reiese din datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

 

Pentru acest an, bugetul alocat iniţial celor două axe ale Programului “Rabla” a fost de 220 de milioane de lei, din care 75 milioane de lei alocate extensiei “Rabla Plus”

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri