Jurnalul.ro Ştiri Social Proiect: Amputaţiile, încadrate la handicap permanent

Proiect: Amputaţiile, încadrate la handicap permanent

de Monica Cosac    |   

După mai bine de 10 ani, în care atât mass media, cât şi persoanele vizate, au semnalat aberaţiile cuprinse în legislaţia privind încadrarea în grad de handicap, guvernanţii intenţionează să repare această lege strâmbă. Astfel, cei care au suferit o amputaţie vor primi, de la început, certificat de încadrare în grad de handicap cu valabilitate permanentă, potrivit unui proiect de Ordin pus în dezbatere publică de Mnisterul Muncii. De asemenea, persoanele dependente de oxigenoterapie vor primi acest certificat de handicap permanent.

 

Proiectul de Ordin prevede modificarea și completarea anexei la Ordinul comun al ministrului Muncii şi al ministrului Sănătăţii 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap. Potrivit documentului, la capitolul 4, care face referire la „funcțiile sistemului cardiovascular, hematologic, imunitar şi respirator”, la Evaluarea gradului de handicap în afectarea funcțiilor sistemului respirator se introduce un nou punct, cu următorul cuprins: „Afecțiuni respiratorii cronice cu hipoxemie severă/gravă în repaus, ce necesită oxigenoterapie de lungă durată –durata administrării cotidiene ≥/= 15 ore/zi, indiferent de vârsta de debut”, se arată în documentul publicat de Ministerul Muncii. Se modifică, de asemenea, capitolul 7 „Funcţiile neuro-musculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente”, la punctul care face referire la deficiența accentuată.

Pentru situațiile menționate, în document se introduce o „NOTĂ” care stipulează că „se va stabili termen permanent de valabilitate a încadrării în grad de handicap, de la prima evaluare”. „Pentru a menţine/îmbunătăţi starea de sănătate şi pentru a evita excluziunea socială, persoanele încadrate au obligaţia de a urma activităţile şi serviciile prevăzute în Programul individual de reabilitare şi integrare socială a adultului cu handicap şi în Planul individual de servicii”, se mai arată în proiectul de Ordin, postat în transparenţă decizională, pe site-ul Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, până pe 4 octombrie 2019.

 

Practic, autorităţile recunosc, în sfârşit, că un picior amputat, spre exemplu, nu mai creşte la loc şi, prin urmare, nu este necesar ca persoanele care se confruntă cu această problemă să fie puse pe drumuri, în fiecare an, pentru ca un angajat al statului să constate acest lucru.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri