De la izbucnirea protestelor, guvernul de la Teheran a interzis accesul jurnaliștilor străini neacreditați în țară, blochează în mod regulat internetul și suprimă vocile disidenților, prin arestări în masă. În Iran domnește o stare de frică extremă, pe măsură ce represiunea se intensifică.
În condițiile în care accesul presei în interiorul Iranului a fost sever restricționat, CNN s-a deplasat în regiunea din apropierea graniței dintre Irak și Iran, intervievând martori oculari care au părăsit țara, și a verificat relatările acestora.
Televiziunea americană a confirmat o serie de informații despre violența sexuală asupra protestatarilor și a auzit relatări despre multe altele. Cel puțin unul dintre aceste cazuri a provocat traume și răni grave, iar altul a implicat violul unui băiat minor. În unele dintre cazurile descoperite de CNN, agresiunea sexuală a fost filmată și folosită pentru a șantaja protestatarii și a-i determina să tacă.
Femeile, în vizorul autorităților
Femeile joacă rolul central în revolta din Iran, de la declanșarea mișcărilor de stradă în cele mai mari orașe ale țării. Sloganul „Femei, viață, libertate” reverberează în toate demonstrațiile antiregim, provocate de moartea, la 16 septembrie, a tinerei iraniene kurde Mahsa Amini, pe care poliția morală o arestase, deoarece ar fi încălcat codul vestimentar islamic.
Drepturile femeilor s-au aflat astfel în centrul dezbaterilor în rândul clerului iranian, de la începutul protestelor. Unii clerici și politicieni au propus relaxarea regulilor sociale, în timp ce alții s-au înverșunat contra revoltei, punând semnul egalității între femeile care protestează și ceea ce ei numesc „femei libertine”, devenite „pioni”, într-un „complot” pus la cale de puterile occidentale și statul evreu.
Într-unul dintre cele mai șocante comentarii din campania de denigrare a demonstranților, Zeinab Soleimani, fiica generalului iranian ucis, Qassem Soleimani, a acuzat femeile care participă la proteste că vor să „se dezbrace”.
În ultimele săptămâni, pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri din care reiese că forțele de securitate iraniene agresează sexual femeile reținute în timpul manifestațiilor. Au început să apară și numeroase relatări privind violența sexuală asupra activiștilor în temutele închisori iraniene.
Viol și minciună
„Armita Abbasi, în vârstă de 20 de ani, avea toate caracteristicile unui membru al generației Z. Coafura ei nervoasă era vopsită în blond platinat și avea un piercing în sprânceană. Purta lentile de contact colorate și posta pe TikTok imagini cu pisici, din sufrageria ei.”, relatează CNN.
Revolta populară i-a schimbat viața, iar forțele de securitate iraniene se pare că au supus-o la unele dintre cele mai grave brutalități.
După începerea protestelor, postările tinerei pe rețelele de socializare au devenit critice la adresa regimului iranian. Nu este clar dacă ea a participat la proteste, însă, spre deosebire de majoritatea disidenților iranieni din interiorul țării, Abbasi nu și-a anonimizat postările contra autorităților.
Ea a fost arestată în orașul său natal Karaj, la vest de Teheran, la aproape o lună de la începerea demonstrațiilor. Într-o declarație din 29 octombrie, guvernul a afirmat că aceasta a fost „liderul revoltelor”, iar poliția a descoperit „zece cocktailuri Molotov” în apartamentul ei.
Era o declarație amenințătoare, ce sugera că sistemul de justiție iranian va aplica o pedeapsă exemplară pentru tânăra de 20 de ani. În același timp, declarația a provocat o serie de reacții pe Instagram, care au dus la o revoltă generală pe rețelele de socializare în zilele ce au urmat arestării ei, transformând-o pe Abbasi într-un simbol al mișcării de protest din Iran.
Conversațiile între medici, pe serviciul de mesagerie privată Instagram, au sugerat imediat că forțele de securitate iraniene au torturat-o și agresat-o sexual pe Abbasi.
La 17 octombrie, Abbasi a fost transportată de urgență la spitalul „Imam Ali” din Karaj, însoțită de ofițeri în civil, după cum arată informațiile „scurse” pe Instagram de personalul spitalului. Capul îi fusese ras și tremura violent. În relatări, personalul medical care a îngrijit-o a vorbit despre groaza pe care a simțit-o când a văzut dovezile unui viol brutal.
Sub protecția anonimatului, o persoană din interiorul spitalului „Imam Ali” a confirmat veridicitatea acestor scurgeri de informații pentru CNN.
„Când a venit prima dată, ofițerii au spus că avea hemoragie la nivelul rectului, din cauza violurilor repetate. Bărbații în civil au insistat ca medicul să scrie că este viol înainte de arestare.”, a scris un membru al personalului medical, într-unul dintre mesaje.
„După ce adevărul a devenit evident pentru toți, au schimbat întregul scenariu.”, a adăugat el. CNN poate confirma că cinci medici au scris la vremea respectivă mesaje pe rețelele de socializare. Toți erau de părere că tânăra a fost agresată sexual în arest.
„Pe scurt, au dat-o în bară!”, a spus un medic despre forțele de securitate. „Au dat-o în bară și nu știu cum să o repare!”. „A fost pacienta mea. M-am dus la căpătâiul ei. Îi răseseră părul și avea capul înfășurat. Era speriată și tremura.”, scrie un altul. „Inima mea, cea a unui om care a văzut-o și nu a putut să o elibereze, mă înnebunește. Nu intenționez să răspândesc frica și groaza, dar acesta este adevărul. Se întâmplă o crimă și nu pot să tac!”, a adăugat el.
În declarația sa, guvernul iranian a precizat că Abbasi a fost tratată pentru „probleme digestive”. Medicii de la spitalul „Imam Ali” au precizat că această afirmație nu se potrivește cu simptomele pe care tânăra le-a prezentat. Ea a fost, de asemenea, tratată de un ginecolog și de un psihiatru, ceea ce, conform medicilor, nu corespunde cu versiunea autorităților.
Potrivit relatărilor divulgate, forțele de securitate au scos-o pe Abbasi din spital printr-o intrare din spate, chiar înainte ca familia ei să ajungă să o vadă. Ea este în prezent deținută în faimoasa închisoare Fardis, din Karaj.
Agresate sexual și bătute la poliție
CNN prezintă și cazul Hanei, o tânără kurdo-iraniană în vârstă de 20 de ani, care a reușit să fugă din Iran, deoarece părinții i-au plătit cauțiunea, la numai câteva zile după ce ar fi fost agresată sexual în custodia poliției.
Înainte de a fi arestată, Hana fusese avertizată că femeile din închisorile iraniene „sunt tratate foarte rău”. Mama ei a primit un telefon de la vecinul ei - un oficial de rang înalt din închisoarea Mahabad, din nord-vestul țării - care o îndemna să nu-și lase fiicele să iasă din casă „sub nicio formă”, a povestit Hana la CNN.
Tânăra nu a fost însă descurajată. Ea s-a alăturat demonstrațiilor și, la fel ca multe alte protestatare, a dansat în timp ce își flutura în aer vălul înainte de a-l arde, în ceea ce a devenit un ritual al manifestațiilor la nivel național.
Când a fost arestată, poliția iraniană a declarat că a văzut-o pe camerele de supraveghere, dându-și foc la eșarfă.
Hana mai spune că a fost reținută într-un centru de detenție, la o secție de poliție din orașul Urmia, din nord-vestul Iranului, timp de 24 de ore. „În centrul de detenție erau aproximativ 30-40 de femei, iar restul, băieți. Erau copii de 13 și 14 ani, care au fost capturați în timpul demonstrațiilor. Au fost răniți cu brutalitate. Pe fete le-au rănit și mai mult. Le-au violat.”, a povestit tânăra, citată de CNN.
Colegele ei de celulă i-au spus că au fost violate în secția de poliție, mai precizează ea. Persoana care o interoga pe Hana i-a făcut tinerei avansuri sexuale nedorite, dar, la numai câteva minute, tatăl ei a venit să o scoată pe cauțiune, salvând-o, crede ea, de la ce era mai rău.
Dispărute fără urmă
Alte femei nu au fost la fel de norocoase. Multe dintre tinerele reținute la secție nu au fost eliberate pe cauțiune și au dispărut într-un sistem penitenciar labirintic, care include centre de detenție secrete, aflate în baze militare, susțin grupuri pentru apărarea drepturilor omului.
În ciuda dificultății de a investiga aceste afirmații și a riscurilor la care se expun cei ce le povestesc, CNN a aflat despre 11 incidente - uneori cu victime multiple - de violență sexuală asupra protestatarilor din închisorile iraniene și a confirmat aproape jumătate dintre ele.
Într-un caz, CNN a primit mărturia audio a unui băiat de 17 ani, care a declarat că el și prietenii săi au fost violați și electrocutați în detenție, după ce au fost arestați în timpul protestelor. Mărturiile auzite de CNN sugerează că agresiunea sexuală a băiatului minor nu a fost un incident izolat.