Jurnalul.ro Ştiri Observator Silvicultorii ies în stradă și protestează față de tentativa de „privatizare” a pădurilor din România

Silvicultorii ies în stradă și protestează față de tentativa de „privatizare” a pădurilor din România

de Redacția Jurnalul    |   

Membrii Federației Sindicatelor Silva vor organiza joi la sediul Guvernului un miting pentru „salvarea pădurilor aflate în proprietatea statului”. La acțiunea de protest sunt așteptați circa 5.000 de mebri de sindicat.

Potrivit unui comunicat al Federației, sindicaliștii cer retragerea de către Guvern a proiectului de lege pentru modificarea și completarea OUG 109/2011 privind ordonanța corporativă a întreprinderilor publice, precum și exceptarea pădurilor de la aplicarea Guvernanței corporative.

„Pentru un pumn de arginți de la Comisia Europeană, România este pe cale să pună pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat, singura bogăție și resursă regenerabilă pe care această țară o mai are și a cărei valoare este una inestimabilă. România beneficiază de o alocare de 29 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de 14 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 15 miliarde euro, iar sub presiunea unor negocieri neinspirate care au stat la baza aprobării PNRR, recunoscute public inclusiv de reprezentanți guvernamentali, și a unor recomandări trasate de Organizația pentru Cooperareși Dezvoltare Economică (OCDE), Guvernul României pune în pericol soarta celor 3,1 milioane hectare
păduri proprietate publică de stat, care stochează în prezent un volum de aproximativ 1 miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare ce depășește 100 miliarde euro”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, Guvernul a promovat în 14 decembrie 2022 un proiect de lege pentru modificarea și completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, „adoptat în mare grabă în ședința din 19.12.2022, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică”.

Conform sindicaliștilor, proiectul a fost trimis în procedură de urgență spre adoptare Senatului României.

„Se dă o lovitură decisivă majorității regiilor autonome ale statului, forțând reorganizarea acestora prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale. Totodată, se prevede și faptul că de la intrarea în vigoare a legii, nu mai pot fi înființate regii autonome care să desfășoare în principal activități economice. Astfel, dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată de Guvern, toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor trebui organizate în societăți pe acțiuni sau societăți cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii. Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de Autoritatea Rutieră Română, Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Romatsa - Administrația Serviciilor de Trafic Aerian, Autoritatea Aeronautică Civilă Română și multe altele, este Regia Națională a Pădurilor”, arată Federația Sindicatelor Silva.

Sindicaliștii susțin că, prin această modificare legislativă, pădurile României „sunt în pericol de a fi administrate și exploatate de societăți pe acțiuni sau de S.R.L-uri. După înființarea acestor societăți pe acțiuni, cel mai probabil, statul le va lista la bursă, iar marii operatori economici interesați de păduri și de lemnul românesc, vor putea deveni acționari majoritari (anumite firme cu capital străin care procesează cantități importante de lemn în România au deja poziții dominante pe piață față de operatorii economici autohtoni)”.

Sindicaliștii mai spun că în administrarea pădurilor proprietate publică de stat, a unităților administrativ teritoriale, cât și a celor proprietate privată este loc de mai bine, dar activitatea poate fi eficientizată „fără să distrugem, putem optimiza fără să concediem și putem îmbunătăți fără să desființăm un model de gospodărire care și-a dovedit funcționalitatea timp de zeci de ani”.

Mitingul este programat joi, între orele 10.00 și 13.00, la sediul Guvernului României din Piața Victoriei.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: paduri silvicultori
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri