Jurnalul.ro Ştiri Externe Protestatarii furioși folosesc pistoale cu apă pentru a uda turiștii străini la restaurantele din Barcelona. „Turiști, plecați acasă! Nu sunteți bineveniți!”

Protestatarii furioși folosesc pistoale cu apă pentru a uda turiștii străini la restaurantele din Barcelona. „Turiști, plecați acasă! Nu sunteți bineveniți!”

de Redacția Jurnalul    |   

Mii de persoane au ieșit în stradă la Barcelona pentru a protesta împotriva turismului excesiv, cerând o schimbare a modelului economic al orașului, cel mai vizitat din Spania.

Sub sloganul „Destul este destul! Să punem limite turismului”, aproximativ 2.800 de manifestanți, conform datelor furnizate de poliție, au mărșăluit sâmbătă prin Barcelona. Protestatarii cer o schimbare a modelului economic care domină orașul, relatează Daily Mail.

Imaginile surprinse în weekend arată turiști din zonele populare fiind stropiți cu pistoale cu apă, în timp ce mulțimea scandă „Duceți-vă acasă!”.

Criticii turismului excesiv denunță în principal impactul asupra prețurilor locuințelor, care au crescut cu 68% în ultimul deceniu, conform Primăriei Barcelonei. De asemenea, aceștia subliniază efectele negative asupra companiilor locale, mediului și condițiilor de muncă ale angajaților locali.

Anul trecut, Barcelona a fost vizitată de peste 12 milioane de turiști, conform datelor consiliului municipal.

Pentru a facilita accesul la locuințe pentru rezidenți, Primăria a anunțat recent intenția de a stopa închirierea apartamentelor pentru turiști până în 2029.

Mișcările anti-turism sunt în creștere în întreaga Spanie, de la Insulele Baleare la Insulele Canare și în marile orașe turistice din Andaluzia, precum Malaga.

Spania, a doua cea mai populară destinație turistică din lume după Franța, a înregistrat un număr record de 85,1 milioane de vizitatori străini anul trecut. Cea mai vizitată regiune a fost Catalonia, cu 18 milioane de vizitatori, urmată de Insulele Baleare (14,4 milioane) și Insulele Canare (13,9 milioane).

Turismul reprezintă 12,8% din PIB-ul Spaniei și asigură 12,6% din locurile de muncă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: Barcelona proteste turisti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri