Jurnalul.ro Ştiri Justitie Protestatarul #rezist Cristian Dide, afacerist de succes. Anul trecut, el avea de încasat peste 150.000 de euro

Protestatarul #rezist Cristian Dide, afacerist de succes. Anul trecut, el avea de încasat peste 150.000 de euro

de Ion Alexandru    |   

Arestat printr-o sentință definitivă pentru trafic de droguri, cunoscutul protestatar #rezist Cristian Mihai Dide avea de încasat, în luna martie a anului trecut, potrivit unui document oficial, aproximativ 158.000 de euro, constând în contravaloarea capitalului social cedat noilor acționari ai unei firme pe care acesta a întemeiat-o. Este vorba despre o companie care activează în domeniul stingerii și prevenirii incendiilor, cu sediul în Roșiori de Vede, județul Teleorman. În 2016, Dide era vicepreședinte al partidului PACT, înființat de Sebastian Burduja, actualul lider PNL sector 1, și a candidat, din această postură, la un post de parlamentar la Camera Deputaților. Anul acesta, protestatarul și-a înființat o nouă companie, de consultanță, căreia, cu doar câteva săptămâni înainte să fie săltat de DIICOT, i-a schimbat obiectul de activitate în comerț cu amănuntul.

 

În 6 februarie 2008, Cristian Mihai Dide a înființat o firmă, denumită SC CMD Consulting Systems SRL, cu sediul în Roșiori de Vede, județul Teleorman, unde protestatarul #rezist avea calitatea de unic asociat și administrator. Capitalul social al companiei era, la acel moment, în valoare de 100 de lei, iar obiectul de activitate al firmei era „servicii în tehnologia informației”. În data de 3 noiembrie 2008, Mihai Dide decide să schimbe denumirea companiei în SC CMD Systems SRL, dar și domeniul de activitate, în activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora”.

Cinci ani mai târziu, în 18 martie 2013, încep să curgă banii. Dide majorează capitalul social, de la 200 la 31.400 de lei, prin aport în numerar, conform a opt extrase de cont. Apoi, în 17 februarie 2015, se majorează, din nou, capitalul social, de la 31.460 de lei la 451.460 de lei. Suma de 420.000 de lei reprezintă, de asemenea, aport în numerar al lui Cristian Mihai Dide, conform unui alt extras de cont. Pentru ca, în 11 octombrie același an, asociatul unic să decidă, încă o dată, majorarea capitalului social, de la 451.460 de lei la 759.860 de lei. Suma de 308.400 de lei reprezintă, de asemenea, aport în numerar al lui Dide, în conformitate cu alte patru extrase de cont.

Firma SC CMD Systems SRL a funcționat cu Dide asociat unic și administrator până în data de 15 ianuarie 2019, când liderul protestatarilor #rezist decide să majoreze din nou capitalul social al acesteia, de data aceasta numai cu suma de 140 de lei, prin aport în numerar vărsat de două persoane fizice. Este vorba despre o anume Alina Suciu, din satul Damuc, județul Neamț, și de un anume Marius Dinu, din Chiajna, județul Ilfov.

760.000 de lei trebuiau să-i intre în cont la debutul pandemiei

În 10 martie 2019, structura capitalului social al firmei lui Dide era împărțită între acesta, care controla 99,98 la sută din companie, și Alina Suciu, respectiv Marius Dinu, ultimii doi deținând câte 0,01 la sută din beneficii și pierderi. Însă, la acel moment, Cristian Mihai Dide ia două decizii radicale. Prima, de a se retrage din calitatea de asociat și de administrator. A doua, de a transfera cele 98,99% din părțile sociale ale sale către ceilalți doi parteneri de afaceri.

„Cele 75.986 de părți sociale, în valoare de 759.860 de lei, rămân în patrimoniul societății și la dispoziția asociaților”, se menționează în documentul care atestă această operațiune, iar „societatea se obligă să restituie suma de 759.860 de lei, reprezentând echivalentul părților sociale, lui Dide Cristian Mihai, în termen de un an de la data încheierii prezentei hotărâri”. Ceea ce înseamnă că, în martie 2020, protestatarul #rezist avea să primească peste 150.000 de euro de la ceilalți doi asociați rămași în firmă. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, Alina Suciu și Marius Dinu nu au alte afaceri, în afară de compania preluată de la Dide.

Conform bilanțurilor contabile depuse la Ministerul Finanțelor, SC CMD Systems SRL a avut, în 2015, o cifră de afaceri de 2.661.262 de lei și un profit net de 2.778 de lei. În 2016, cifra de afaceri s-a scăzut la 1.292.046 de lei, dar profitul a crescut la 480.000 de lei. În 2017, cifra de afaceri a fost de 1.362.528 de lei, iar profitul, de 98.099 lei. În 2018, cifra de afaceri s-a situat la 971.251 de lei și profitul a fost de 17.001 lei. Pentru ca, în 2019, după tranzacție, cifra de afaceri să fie de 981.641 de lei, iar profitul, de 251.780 de lei. Anul trecut, cifra de afaceri s-a ridicat la 897.610 lei, iar profitul a fost de 311.216 lei.

 

Om politic și candidat

 

Cristian Mihai Dide nu s-a ocupat doar de afaceri bănoase, după cum se poate vedea, sau de proteste, ci și de politică. În 2016, a candidat la Camera Deputaților, pe listele Partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), fiind chiar vicepreședintele Biroului Politic Județean Teleorman al acestei formațiuni.

PACT este partidul înființat de Sebastian Burduja, actual parlamentar PNL și președinte al PNL sectorul 1. În 2019, PACT a fuzionat cu Partidul Național Liberal.

Afacerile lui Cristian Mihai Dide nu s-au încheiat odată cu ieșirea din SC CMD Systems SRL. Conform Registrului Comerțului, în data de 28 ianuarie anul curent, protestatarul #rezist a înființat o altă companie, denumită SC Lobby și Advocacy SRL, cu sediul în Voluntari. Aici, Dide are calitatea de unic asociat și administrator, iar noua companie avea, la momentul fondării ei, obiect de activitate „consultanța în management, în domeniul relațiilor publice și al comunicării”. Capitalul social, subscris și vărsat, este, de această dată, de doar 100 de lei.

Dosar penal și arest preventiv, după ce a trimis, prin curier, droguri la sediile DIICOT

 

Cu câteva săptămâni înainte de a fi arestat, la cererea DIICOT, pentru trafic de droguri, Cristian Mihai Dide a decis să schimbe obiectul de activitate al firmei nou-înființate. Mai exact, în 27 octombrie, el înlocuiește activitatea principală a SC Lobby și Advocacy SRL în „comerț cu amănuntul, efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioșcurilor și piețelor”.

Reamintim că, la finalul săptămânii trecute, Curtea de Apel Iași a decis, printr-o sentință definitivă, ca protestatarul Cristian Dide să rămână în arest preventiv în dosarul instrumentat de DIICOT Iași, potrivit portalului instanțelor. Liderul #rezist a fost reținut, pe 23 noiembrie, fiind acuzat că a procurat canabis din afara ţării, dar şi din România şi ar fi trimis două colete cu droguri la sediile DIICOT – Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Iaşi. Lunea trecută, DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi, au efectuat nouă percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov şi Călăraşi şi în Bucureşti, la sediile unor societăţi comerciale (magazine) şi la locuinţele unor persoane fizice suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi introducere în ţară de droguri de risc (canabis şi produse cu conţinut THC).

Subiecte în articol: Cristian Mihai Dide DIICOT
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri