Jurnalul.ro Ştiri Observator Agricultorii bulgari, proteste masive la graniță împotriva deciziei Guvernului de a relua importul de cereale din Ucraina

Agricultorii bulgari, proteste masive la graniță împotriva deciziei Guvernului de a relua importul de cereale din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |   

Producătorii de cereale din Bulgaria au anunțat proteste luni și marți de-a lungul întregii frontiere româno-bulgare. Poliția de frontieră atrage atenția că traficul ar putea fi îngreunat.

„Autoritățile bulgare au informat Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, prin Centrul Comun de Contact Giurgiu, că, în perioada 18-19.09.2023, de-a lungul întregii frontiere româno-bulgare, sunt așteptate acțiuni de protest ale producătorilor de cereale bulgari”, a transmis sâmbătă ITPF Giurgiu.

Polițiștii preconizează că traficul prin punctele de trecere a frontierei ar putea fi îngreunat și este posibil să fie înregistrați timpi ridicați de așteptare.

Aceștia le recomandă șoferilor să folosească aplicația Trafic on-line, care este disponibilă pe site-ul Poliției de Frontieră.

„Poliţia de Frontieră Română lucrează la capacitate maximă astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare cu operativitate în condiţiile actuale”, se arată într-un comunicat al ITPF Giurgiu.

Agricultorii din Bulgaria a prezentat public și o listă cu revendicări, cea mai importantă fiind cea de prelungire a restricțiilor pentru importurile de cereale (grâu și porumb) și oleaginoase (rapiță și floarea-soarelui), dar și includerea pe lista importurilor interzise a unor noi produse.

Iată lista revendicărilor făcute de fermierii bulgari:

1. Prelungirea interdicției privind importul de floarea soarelui, grâu, porumb și rapiță din Ucraina și introducerea unui drept de veto asupra importului de ulei nerafinat, fructe și legume proaspete și congelate, lapte și produse lactate, carne și produse din carne, animale vii, miere și produse apicole din Ucraina, precum și creșterea nivelului controalelor asupra originii, calității și siguranței importului de produse agricole în țară.

2. Plata către fermieri până la 30.09.2023 a sumei integrale a compensației pentru costurile de producție crescute după războiul din Ucraina și scăderea plafonului de ajutor.

3. Plata imediată a ajutorului de stat pentru compensarea fermierilor cu suprafețe 100% calamitate.

4. Asigurarea fondurilor necesare pentru re-notificarea ajutoarelor de stat existente și pentru ajutoare de stat noi, inclusiv ajutoare de minimis pentru producătorii de struguri, cartofi, zmeură, legume în spații protejate și tutun, precum și pentru crescătorii de animale și crescătorii de albine.

5. Simplificarea condițiilor pentru intervențiile din Planul Strategic PAC în vederea dovedirii producției realizate în cadrul intervențiilor pentru sprijinul legat de producție.

„Suntem uniți pentru că nu avem o problemă doar cu cereale, tot sectorul agricol are o problemă. Ieșim cu o declarație generală în care am descris cerințele pentru protecția agriculturii”, se arată în anunțul făcut de producătorii agricoli din Bulgaria.
„Suntem hotărâți să apărăm până la capăt interesele producătorilor și nu ne vom da înapoi până când autoritățile ne vor respecta cerințele. Vom apăra categoric roadele muncii noastre. Ne dorim ca producția bulgară să se dezvolte și copiii noștri să mănânce produse bulgărești”, transmit oganizațiile care au semnat acordul pentru organizarea protestelor de săptămâna viitoare.
 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: proteste granita bulgaria
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri