Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste violente în Venezuela după victoria contestată a lui Nicolas Maduro la alegerile prezidențiale. O persoană a fost ucisă

Proteste violente în Venezuela după victoria contestată a lui Nicolas Maduro la alegerile prezidențiale. O persoană a fost ucisă

de Redacția Jurnalul    |   

Sute de protestatari au umplut luni străzile din capitala Venezuelei, Caracas, după ce autoritatea electorală națională l-a declarat pe Nicolás Maduro câștigător al alegerilor, un rezultat criticat pe scară largă pentru presupuse fraude.

Forțele de securitate venezuelene au tras luni cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc asupra protestatarilor care contestau victoria revendicată de președintele Nicolás Maduro, dar contestată de opoziție și în străinătate.

Mii de persoane au ieșit pe străzile din mai multe cartiere ale capitalei, scandând „Libertate, libertate!” și „Acest guvern va cădea!”

Unii au rupt afișe ale campaniei lui Maduro și le-au ars.

AFP a observat membri ai gărzii naționale trăgând cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc în manifestanți.

Unii au răspuns aruncând cu pietre.

Maduro, în vârstă de 61 de ani, a participat luni la o reuniune la care Consiliul Național Electoral (CNE) a certificat realegerea sa pentru un al treilea mandat de șase ani, până în 2031.

El a respins criticile internaționale și îndoielile cu privire la rezultatul votului de duminică, afirmând că Venezuela a fost ținta unei tentative de „lovitură de stat” de natură „fascistă și contrarevoluționară”.

Dar liderul opoziției, Maria Corina Machado, a declarat ulterior reporterilor că o renumărare a voturilor disponibile până în prezent a arătat în mod clar că următorul președinte „va fi Edmundo Gonzalez Urrutia”, care i-a luat locul pe buletinul de vot după ce a fost exclusă de instanțele de judecată aliate lui Maduro.

În primele ore ale zilei de luni, CNE a anunțat că Maduro a obținut 51,2 % din voturile exprimate, față de 44,2 % pentru Gonzalez Urrutia, transmite Mediafax.

O persoană a fost ucisă în manifestaţiile care au izbucnit luni în Venezuela după realegerea contestată a preşedintelui Nicolas Maduro, a anunţat ONG-ul Foro Penal, specializat în apărarea deţinuţilor politici, relatează AFP.

Potrivit AGERPRES, "Cel puţin o persoană a fost ucisă în (statul) Yaracuy (nord-vest) şi 46 de persoane sunt reţinute" în urma evenimentelor postelectorale, a scris Alfredo Romero, directorul organizaţiei, pe reţeaua de socializare X.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: nicolas maduro proteste venezuela
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri