Aflaţi în plină criză de imagine după protestele de stradă generate de adoptarea ordonanţei 13, liderii PSD i-au rechemat de urgenţă pe cei doi consilieri israelieni care au orchestrat campania victorioasă de la alegerile parlamentare. De data aceasta, Moshe Klughaft și Sefi Shaked au misiune şi mai dificilă decât anul trecut. Trebuie să scoată partidul din criza în care s-a afundat.
Impasul în care a intrat partidul după tentativa de a modifica pe nepusă masă legislaţia penală a creat daune serioase la nivel de imagine în Kiseleff. Vicepreşedintele PSD Mihai Chirică, una dintre vocile dizidente din partid, a anunţat zilele trecute că, cel puţin la nivelul judeţului Iaşi, scorul PSD s-a înjumătăţit faţă de alegerile parlamentare. De la 45%, social-democraţii ar fi scăzut în sondajele interne cu 23 de procente, fenomen care i-a îngrijorat serios pe liderii de la centru. Imediat, aceştia ar fi luat legătura cu Moshe Klughaft și Sefi Shaked, cei doi consultanţi israelieni care au stat în spatele strategiei câştigătoare din finalul lui 2016. Misiunea lor? Să repare în timp record daunele suferite la nivel de încredere şi să găsească rapid o soluţie de ieşire din impas. Imediat, discursul liderilor PSD a luat o altă turnură. În frunte cu Liviu Dragnea, social-democraţii au identificat peste noapte un nou “inamic” pentru electoratul captiv al partidului: corporatiştii care lucrează în companiile multinaţionale din România. PSD a amorsat “conflictul imaginar” prin vocea preşedintelui comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, cel care a sugerat că protestele la care ar participa inclusiv corporatiştii reprezintă “o problemă de securitate naţională” şi, ca atare, ar fi necesară audierea şefilor SRI în comisia parlamentară. Pentru autenticitate, s-a folosit inclusiv o imagine cu olandezul Steven van Grongingen, şeful unei bănci comerciale din România, prezent şi el la protestele din Piaţa Victoriei.
Spaima pericolului extern
În acelaşi timp, în seara în care peste 250.000 de români protestau în faţa Guvernului, Liviu Dragnea a mai lansat o teorie, la televiziunea controlată de “fugarul” Sebastian Ghiţă: aceea că protestele antiguvernamentale ar fi parte dintr-un plan pus la cale “undeva în afara ţării” şi care ar avea drept scop ruperea României în trei bucăţi. Pentru mai multă veridicitate, liderul PSD a dat ca exemplu întâlnirea dintre preşedintele moldovean Igor Dodon şi Valdimir Putin, prilej cu care liderul de la Kremlin i-a oferit acestuia o hartă a Moldovei mari. Acelaşi discurs a fost preluat imediat de către C.P. Tăriceanu, Şerban Nicolae şi alţi lideri ai coaliţiei, fiind răspândit rapid pentru activarea electoratului PSD. Revenirea strategilor israelieni s-a suprapus şi cu izbucnirea protestelor anti-prezidenţiale din poarta Cotroceniului, în ciuda faptului că Liviu Dragnea a ezitat să cheme oastea pesedistă în stradă. Mai mult, în anumite cercuri politice se discută inclusiv despre scenariul unui conflict inventat între premierul Grindeanu şi Liviu Dragnea, pentru a se crea impresia că şeful Executivului a ieşit de sub tutela lui Dragnea.
Sub comanda israelienilor Moshe Klughaft și Sefi Shaked, PSD a câștigat 45,67% din voturi la alegerile parlamentare din 2016, de peste două ori mai mult faţă de scorul obţinut de PNL - 20,4 %
Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Am putea ajunge în situaţia ca aceasta ţară să fie sfâşiată. Cine profită, cine are de câştigat? Cu siguranţă unii din jurul acestei ţări. Există o situaţie în Republica Moldova, în interiorul ţării, în Europa, internaţional în schimbare după alegerea preşedintelui Americii.
Alt dizident la Bruxelles
După eurodeputatul Sorin Moisă, un alt europarlamentar PSD, Cătălin Ivan, s-a poziţionat de partea străzii în războiul dintre protestatari şi social-democraţi. “Nemulțumirile oamenilor din stradă sunt reale, îngrijorările lor... eu sunt alături de ei, mai ales că și colegii mei de generație sunt acolo”, a spus Ivan într-o intervenţie la RFI. “Lupta împotriva corupției este pilonul principal în acești ani de zile ai dezvoltării României. Este angajamentul ferm pe care orice partid trebuie să și-l ia, că dacă va ajunge la guvernare nu va frâna lupta împotriva corupției”, a mai spus europarlamentarul PSD.