Ultima cale de atac formulată de omul de afaceri Puiu Popoviciu, împotriva condamnării primite, de șapte ani de închisoare cu executare, pe care a primit-o în dosarul privind terenurile din Băneasa, a fost pierdută de acesta. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins și apelul privind procesul de revizuire formulat de magnat, dar și de fostul ofițer DGA Petru Daniel Pitcovici. Lovitura primită de Popoviciu vine după ce toate căile extraordinare de atac pe care le-a inițiat în acest dosar au fost respinse atât de Curtea de Apel București, cât și de instanța supremă. Un ultim dosar, care vizează o contestație la executarea laturii civile a sentinței penale rămase definitivă, disjunsă și judecată separat, urmează să fie luată în discuție de ÎCCJ la începutul lunii viitoare.
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, printr-o hotărâre definitivă, cererea de revizuire formulată de omul de afaceri Gabriel Aurel Popoviciu, drept cale extraordinară de atac împotriva deciziei prin care Curtea de Apel București l-a condamnat, în vara anului 2017, la o pedeapsă privativă de libertate de 7 ani de închisoare, sentință rămasă definitivă, un an mai târziu, prin sentință a instanței supreme.
Ca ultimă soluție, avocații omului de afaceri au înaintat, în 24 octombrie 2019, cererea de revizuire, care însă, la 10 decembrie, a primit verdictul, pe fond, din partea Curții de Apel București. În sensul că „respinge ca inadmisibilă revizuirea formulată și îl obligă pe revizuient la plata sumei de 300 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată avansate de stat”. Decizia a putut fi atacată de omul de afaceri Puiu Popoviciu cu apel, în termen de zece zile de la comunicare, lucru care s-a și întâmplat. La data de 28 ianuarie 2020, dosarul s-a mutat la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, cererea fiind soluționată o lună mai târziu, pe 27 februarie 2020, adică zilele trecute. Astfel, prin Hotărârea nr. 61/2020, Completul Penal nr. 4, a respins ca neîntemeiat apelul declarat de revizuientul Popoviciu Gabriel Aurel împotriva sentinței penale nr. 23F, din 10 decembrie 2019, a Curții de Apel București. De asemenea, instanța a respins ca inadmisibilă și cererea de revizuire formulată de fostul ofițer DGA Petru Pitcovici (condamnat la doi ani de închisoare în dosarul Băneasa), împotriva aceleiași sentințe, cei doi revizuenți fiind obligați la plata a câte 200 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată către stat.
Respingeri pe bandă rulantă
De la rămânerea definitivă a condamnării în dosarul „Băneasa”, avocații lui Puiu Popoviciu au purces la toate căile de atac extraordinare prevăzute de lege, pentru a desființa această sentință. Chiar în august 2018 a fost formulată o contestație în anulare, care, în noiembrie 2018, a fost respiunsă ca neîntemeiată. Apoi, inculpații din acest dosar au formulat, prin intermediul apărătorilor aleși, recursuri în casație. Puiu Popoviciu a depus această cale extraordinară de atac în data de 28 februarie 2018. Fără succes, deoarece, în data de 18 iunie a aceluiași an, toate recursurile în casație declarate de inculpații Alecu Ioan Nicolae, Ștefan Diaconescu, Gabriel Aurel Popoviciu și Andrei Mihai Bejenaru au fost, de asemenea, respinse ca neîntemeiate.
Lotul „Popoviciu” a încercat și o altă cale de a anula sentința, în sensul că au depus, la Înalta Curte de Casație și Justiție, o acțiune prin care au invederat instanței apariția unei legi favorabile noi. Asta, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional textul prevăzut în Codul penal al infracțiunii de abuz în serviciu. Această acțiune a fost formulată în data de 18 aprilie 2019, de fostul rector al Academiei de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, Alecu Ioan Nicolae, de omul de afaceri Puiu Popoviciu, dar și de companiile Băneasa Investment SA, Băneasa Business & Technology SA și SC Băneasa Rezidențial SRL. În 19 septembrie anul trecut, toate aceste acțiuni au fost respinse ca neîntemeiate.
Blocarea conturilor de către ANAF va fi decisă pe 2 aprilie
O altă problemă pe care Puiu Popoviciu vrea să o tranșeze în instanță este sechestrul instituit de ANAF pe terenurile din Băneasa, dar și pe conturile afacerilor sale, ca urmare a disjungerii laturii civile din dosarul penal soluționat, deja, definitiv.
Anul trecut, Curtea de Apel București a respins definitiv o contestație la executare formulată de acesta față de blocarea conturilor și a veniturilor sale de către Fisc, până când restituie terenurile pe care a construit complexul Băneasa. Asta după ce, în luna martie a anului 2019, omul de afaceri a chemat în judecată Ministerul Finanțelor – Direcția Executări Silite a ANAF și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, care au câștigat în instanță revenirea în proprietatea statului a suprafeței de 224 de hectare de teren intravilan din nordul Capitalei. Cu acest prilej, ANAF a primit undă verde pentru a bloca atât conturile, cât și încasările companiilor lui Popoviciu.
Pe data de 8 ianuarie 2020, Puiu Popoviciu a depus o nouă contestație la executare, la Înalta Curte de Casație și Justiție, proces care a fost luat în discuția Secției Penale la data de 20 februarie. Atunci, judecătorii au decis să amâne cauza, stabilind termen de judecată în data de 2 aprilie.
Reamintim faptul că în procesul care a rezolvat latura civilă a cazului, un magistrat a explicat cum trebuie dusă la îndeplinire decizia. Astfel, în decembrie 2018, judecătorul Corneliu Bogdan Tudoran, de la Curtea de Apel București, a decis să instituie sechestrul asigurător asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, precum și să extindă această măsură pe proprietățile aparţinând persoanelor fizice Popoviciu Gabriel-Aurel, Bejenaru Andrei-Mihai, Alecu Ioan-Niculae, Diaconescu Ştefan, dar şi persoane juridice SC Băneasa Investments SA, SC Băneasa Bussines & Tehnology Park SA şi SC Băneasa Rezidenţial SRL, până la restituirea integrală a terenului în suprafaţă de 224,6 hectare şi a construcţiilor - sediul Biroului Notarului Public „Băsescu Ioana”, precum şi a sumei de 1.418.646,6 lei şi dobânda legală aferentă acesteia, de la data rămânerii definitive a prezentei şi până la achitarea integrală a acesteia.
Patru căi de atac extraordinare, respinse de instanțele de judecată. Magnatul Puiu Popoviciu se află, încă, „refugiat” în Marea Britanie, la 3 ani de la decizia de condamnare