Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pulpă de miel la cuptor cu fasole verde și sufleu de conopidă

Pulpă de miel la cuptor cu fasole verde și sufleu de conopidă

Antichitatea. O lume fascinantă, căreia îi datoram enorm de multe lucruri în prezent. Chiar și primele rețete culinare în formă scrisă. Despre Mesopotamia sunt mii de pagini de istorie. Legat de partea culinară, arhelogii și istoricii au pus pe hârtie o multitudine de lucruri uimitoare! De exemplu, în dieta zilnică sumeriană fasolea era una dintre legumele de bază. Este cunoscut faptul că peștele, luat din râurile mesopotamiene, era adesea folosit în rețete, mai ales că pe atunci existau peste cinzeci de specii diferite, multe dispărând în vremurile babiloniene. Dar, sumerienii foloseau și carnea, cea de oaie și miel fiind printre opțiunile favorite. Poate și pentru că nu era atât de scumpă precum cea de vită, dar și mult mai la îndemâna. Cu atât mai mult cu cât se știe că cei care au pus pentru prima dată bazele statului Sumerian erau ciobani.

Istoricii care studiază trecutul gastronomiei au notat că prima rețetă scrisă datează din al doilea mileniu înainte de Hristos. Există o colecție de rețete mesopotamiene, trei tablete cuneiforme aflându-se la Universitatea Yale - conținând rețete care se pare că provin din secolul al XVII-lea înainte de Hristos. Sunt considerate cele mai vechi rețete din lume.

Deși nu vă pot propune să gătim împreună vreuna dintre rețetele sumerienilor, vă ofer o rețetă care are la bază două dintre ingredientele lor preferate: mielul și fasolea. Haideți să vedem cum putem găti Pulpa de miel la cuptor cu fasole verde și sufleu de conopidă.

Ingrediente 4 portii:

1 bucată pulpă miel (cca 800 gr)

200 gr slănină afumată

400 gr cartofi curățați de coajă

1lt bere dulce (nu folosiți bere amară!)

3 cepe mari

4-5 morcovi

6 catei de usturoi

200 gr fasole verde păstăi

Mod preparare:

Pulpa de miel se spală și se usucă cu un șervet de hârtie, apoi se înțeapă din loc în loc cu un cuțit pentru a introduce slănina tăiată bucățele mici (cubulețe) și cățeii de usturoi - zdrobiți cu cuțitul. Se pun într-un vas în care adaugăm sare, piper, frunzele de dafin, ceapa tăiata peștișori și berea .

Se dă la foc mic cca. 3 ore (130C’) și se stropește din când în când cu zeama din tavă.

Ingrediente sufleu de conopida:

1 conopidă de mărime potrivită

3 ouă

½  ardei roșu

Pătrunjel

½ lingură făină

1 pahar lapte

2 linguri unt

un vârf de lingură de sare

Mod de preparare sufleu de conopidă

Se fierbe conopida în apa sarată, se scurge cand este gata și se lasă la o parte. Se prăjește untul cu făina și se stinge cu laptele, amestecând mereu (ca să nu se facă cocoloașe), apoi se adaugă gălbenușurile unul câte unul, fără să se înceteze amestecatul.

După ce s-a răcit bine, se unge o formă de brioșe cu unt, se așează conopida, ardeiul tocat mărunt, pătrunjelul tocat și se toarnă peste ea compoziția cu ouă în care s-au adăugat, dupa răcire și albușurile bătute spumă. Se presară puțină sare și se coace la foc potrivit.

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman

(InkChef)

Subiecte în articol: Pulpă de miel Chef Paul Siserman
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri