Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Puşculiţa Guvernului este luată cu asalt

Puşculiţa Guvernului este luată cu asalt

de Adrian Stoica    |   

Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală se află într-o permanentă modificare de la adoptarea sa în Parlament la începutul lunii septembrie a anului trecut. Chiar înainte de intrarea lor în vigoare, de la 1 ianuarie, acestea suferiseră nu mai puţin de 100 de modificări, toate operate de fostul cabinet al lui Victor Ponta. Acum, noul Guvern a început şi el să umble pe Codul Fiscal, iar din spate vin în forţă partidele politice cu tot felul de propuneri.

Anul electoral începe să se simtă şi în iniţiativele legislative ale parlamentarilor. În goana după voturi, aceşti încep să îmbie electoratul cu facilităţi fiscale, care mai decare mai atrăgătoare. Partidele îşi aduc aminte ce greu o duc bătrânii, îşi întorc faţa către Biserică şi vin cu facilităţi fiscale, propun extinderea cotei reduse de TVA si multe altele. Toate cu un impact bugetar considerabil, dar sarcina de a găsi resursele fianciare pentru acoperirea golurilor lăsate de mărinimea lor este pasată celor de la Finanţe.

 UDMR sparge puşculiţa guvernului

Cei mai mărinimoşi se dovedesc a fi 13 parlamentari UDMR care au venit cu o supraofertă pentru relaxarea impozitelor şi taxelor prevăzute în Codul Fiscal. Extinderea cotei de TVA de 9%  la serviciile de utilităţi (canalizare, termoficare în sistem centralizat, electricitate, gaze naturale şi salubrizare), scutirea de la impozit a cultelor religioase pentru clădirile care nu generează venituri, creşterea limitei pentru cheltuielile de sponsorizare, mecenat, precum şi pentru acordarea de burse private etc. Şi dacă este bal, bal să fie. În final ei mai propun neaplicarea sancţiunilor la prima abatere contravenţională săvârşită de contribuabili, după modelul englezesc.

PSD umblă la CAS

Nici PSD nu rămâne mai prejos în lupta pentru electorat şi a ieşit la rampă cu un proiect de modificare a Codului Fiscal depus la Senat. În esenţă, iniţiativa vizează reducerea CAS cu 2% la angajator, până la 13,8%, şi cu 3%, până la 7,5%, la angajat pentru condiţii normale de muncă. În prezent, CAS-ul este de 15,8% la angajator şi 10,5% la angajat, pentru condiţii normale de muncă. Iniţiatorii şi-au adus aminte brusc că impozitarea forţei de muncă este prea mare, şi susţin că prin acest proiect ar creşte salariile.

Şi vrea să salveze cercetarea

Alţi parlamentarii PSD s-au gândit  scutirea  cercetătorilor şi a profesorilor universitari de plata impozitului pe venit. Proiectul este însă criticat chiar de către reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare care au acuzat că se bagă cercetarea în faţă, pentru a băga pe uşa din spate cadrele didactice.

ALDE loveşte cu senatoarea Anghel

Senatorul Cristiana Anghel de la ALDE a propus abrogarea din Codul fiscal a articolelor referitoare la impozitarea pensiilor. Iniţiativa mai propune şi modificarea articolelor care obligă pensionarii la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, aceasta urmând să fie suportată de la bugetul de stat.

 

Casete

 

Scutire de la plata CASS

Guvernul Cioloş a eliminat plata CASS în cazul persoanelor fără niciun venit. Modificarea a fost fost făcută în urma scandalului generat de declaraţiile secretarului de stat, Gabriel Biriş privind „fantomele fiscale”. Iniţial se prevedea ca persoanele fără venituri să achite contribuții CASS reprezentând 5,5% din salariul minim brut pe economie.

Completări la impozitul pe locuinţe

Au fost completate reglementările privind impozitarea locuinţelor cu destinaţie mixtă, de lucuinţă şi sediul de firmă sau PFA. Pentru a elimina neînţelegerilor, executivul a introdus precizarea că  locuinţa în care îşi desfăşoară activitatea şi o firmă, dar nu deduce cheltuielile cu utilităţile, se impozitează ca o locuinţă cu statut rezidenţial.

 

Normele au fost amendate

 

Guvernul a modificat normele de aplicare ale Codului pentru că sunt situaţii care au scăpat reglementărilor. La capitolul ''Impozite şi taxe locale'' au fost aduse clarificări în cazul clădirilor/terenurilor proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ teritoriale care sunt concesionate, închiriate etc. pe perioade scurte.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri