Credința în repetarea unui scenariu de tip Alexandru Ioan Cuza – în care alegerea aceluiași „domnitor” în ambele țări ar duce la unirea celor două state – denotă o totală lipsă de cunoaștere a principiilor actuale ale dreptului constituțional și internațional.
Acest tip de alegere nu poate genera unirea, nu are efecte juridice în acest sens și poate servi un singur scop: cel de a suplini lipsa de soluții din partea unei zone politice românești, care nu poate produce un candidat competitiv pentru alegerile prezidențiale din 2024.
În fața acestei lipse de soluții, se preferă cultivarea în imaginarul colectiv a unui panaceu fără corespondent în realitatea din cele două state.
PUSL subliniază necesitatea găsirii acelor soluții care să permită apropierea celor două state într-un mod care să nu pericliteze stabilitatea politică, economică și de securitate a României.
România trebuie să fie o ancoră a parcursului european al Republicii Moldova, pentru că numai astfel putem imagina viitorul la care ne dă dreptul să sperăm identitatea noastră comună. Accentele aventuriere izvorâte din ambițiile politice ale unora nu pot decât să șubrezească perspectiva acestui viitor comun.
Steluța Cătănicu, președintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților