Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin atrage atenţia asupra "catastrofei planetare" care ar putea urma

Putin atrage atenţia asupra "catastrofei planetare" care ar putea urma

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat că escaladarea crizei din Coreea de Nord poate duce la o “catastrofă planetară” şi o pierdere enormă de vieţi omeneşti, scrie The Guardian. “Intensificarea isteriei militare în astfel de condiţii nu are sens; este un punct mort.”, a spus acesta reporterilor din China.

“Poate duce la o catastrofă globală, planetară şi o pierdere enormă de vieţi omeneşti. Nu există nicio altă cale de a rezolva problema nucleară a Coreei de Nord; cu excepţia dialogului paşnic.”

În cadrul unui discurs în ultima zi a summitului Brics din Xiamen, China, Putin a afirmat că intervenţiile străine din Iraq şi Libia l-au convins pe liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, că are nevoie de arme nucleare pentru a supravieţui. “Vor mânca iarbă, dar nu vor opri programul atâta timp cât nu se simt în siguranţă.”, a spus preşedintele Rusiei.

Avertizarea lui Putin a venit după ce Coreea de Sud a refuzat să excludă redistribuirea de arme nucleare tactice americane pe teritoriul său – o mişcare care poate să îngreuneze eforturile de reducere a tensiunilor, în condiţiile în care Phenianul se pregăteşte să lanseze o altă rachetă balistică intercontinentală.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri