Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin vede în declaraţiile lui Zelenski despre arma nucleară o ''provocare periculoasă''

Putin vede în declaraţiile lui Zelenski despre arma nucleară o ''provocare periculoasă''

de Redacția Jurnalul    |   

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat vineri drept ''provocare periculoasă'' declaraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat joi, la Bruxelles, că Ucraina ar putea încerca să dobândească arma nucleară, transmite AFP.

''Este vorba despre o provocare periculoasă. Orice măsură în această direcţie va antrena o reacţie corespunzătoare'', a avertizat Putin, în cursul unei întâlniri cu jurnalişti străini.

El a spus că ''nu ştie'' dacă Ucraina este capabilă să conceapă o armă nucleară, notând însă că ''acest lucru nu este dificil în lumea modernă''.

''Pot spune imediat că Rusia nu va permite în nicio circumstanţă ca aceasta să se producă'', a adăugat preşedintele rus.

Volodimir Zelenski a sugerat joi, într-un discurs la Bruxelles, că Ucraina ar putea încerca să obţină arma nucleară pentru a ajunge la o formă de descurajare în faţa Moscovei dacă nu va obţine primirea în NATO.

''Fie Ucraina dispune de arme nucleare, care îi vor servi ca protecţie, fie ea trebuie să facă parte dintr-un fel de alianţă'', a spus Zelesnski. ''Nu cunoaştem o altă alianţă la fel de eficientă'' ca NATO, a adăugat el.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a acceptat să predea Rusiei armele nucleare sovietice stocate pe teritoriul său, în cadrul memorandumului de la Budapesta încheiat în 1994.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri