Jurnalul.ro Sport Puțin fotbal, dar mult scandal

Puțin fotbal, dar mult scandal

de Adi Munteanu    |   

Fotbalul românesc intern este în cădere liberă. În cupele europene nu mai există nicio performanță, chiar dacă UEFA a inventat și o competiție tip Divizia C și pentru „amărășteni”. Liga 1 „a reușit” să se facă de râs și în fața „amărăștenilor”. Practic, noi mai existăm pe harta fotbalistică europeană doar prin câțiva jucători care mai activează la unele cluburi mai mult sau mai puțin importante de pe continent. 

 

După 15 etape disputate în Liga 1 există o singură concluzie: competiția internă este tot mai slabă de la o etapă la alta. Meciurile sunt tot mai de neprivit, iar asta se observă și din audiențele TV. De exemplu, după ce s-a interzis accesul publicului în tribune se aștepta ca suporterii să urmărească meciurile în fața micilor ecrane, însă au fost etape în care media celor care au urmărit disputele, adunați pe toate cele trei televiziuni care transmit Liga 1, să fie de sub 1.000 de telespectatori la nivel național, în timp ce pe publicul comercial Liga 1 nici nu figura în statistici. În aceste condiții este de înțeles avertismentul celor care dețin drepturile TV ale Ligii 1 că dacă nu crește în atractivitate, pe viitor, banii care vin vor fi din ce în ce mai puțini. O sursă din cadrul firmei eAD, care deține drepturile TV ale primei divizii, ne-a dezvăluit că publicitatea este tot mai puțină, pentru că și audiențele sunt tot mai mici. „În afara unor vârfuri ca meciurile CFR-FCSB, Rapid-Dinamo, FCSB-Dinamo sau CSU Craiova-FCU Craiova, care au avut o medie de câteva sute de mii de telespectatori, restul meciurilor produc mai mult pagubă decât câștig. Sunt foarte multe meciuri în care cheltuielile de transmisie sunt mai mari decât banii care vin din reclame. Compania eAD se străduiește să acopere cumva aceste cheltuieli și să asigure și bugetul multor cluburi care depind de banii de la noi, chiar dacă acestea nu produc niciun leu, noi tot le virăm periodic sute de mii de euro. Interesant este că emisiunile TV care analizează meciurile au audiențe mai mari decât meciurile în sine. Emisiunile sunt rentabile, meciurile însă nu sunt rentabile. Practic, televiziunile își acoperă costurile din emisiunile de analiză de după. Actualul contract cu Liga Profesionistă, în valoare de aproape 29 de milioane de euro, expiră în 2024. Vom analiza atunci care va fi valoarea reală a Ligii 1 și câți bani merită. În acest moment, bilanțul ne arată că Liga 1 primește mai mult decât oferă”, ne-a mai spus reprezentantul eAD.

 

CFR Cluj privește de sus

 

Fără să impresioneze nici în Liga 1, nici în cupele europene, CFR Cluj s-a distanțat la 8 puncte în fruntea clasamentului. Asta arată valoarea slabă a celorlalte echipe. Echipa are 13 victorii din care doar două pot fi considerate categorice, cu FCSB 4-1 și cu Dinamo, 3-0. În rest au fost victorii la limită, chinuite, neconcludente sau cu greșeli de arbitraj în fața unor echipe care rareori le-au pus probleme reale. Este lider detașat, însă pare o echipă mai puțin șchioapă decât ceilalți șchiopi din competiție. Însă și așa, CFR are obiectiv obligatoriu titlul. Problemele financiare, o gaură de aproape 15 milioane de euro, nu mai pot fi umplute de banii din cupele europene, unde, în afara bonusului de aproape 3 milioane de euro pentru calificarea în grupele UECL, clujenii n-au mai produs decât 166.000 de euro din egalul de pe teren propriu cu anonimii danezi de la Randers. În rest, trei înfrângeri care n-au adus niciun cent. Făcând un calcul, CFR, cu cheltuielile de deplasare și cazare, nu prea rămâne cu nimic. Miza câștigării unui nou titlu de campioană rămâne și poate anul viitor să aibă mai mult succes în Europa. Însă la club mocnește un nou scandal, vestiarul este rupt în trei „găști”, iar Dan Petrescu pare mai preocupat de postul de selecționer al naționalei în locul lui Mirel Rădoi decât planuri în Gruia. Lipsa performanțelor în cupele europene i-au adus multe critici și din partea suporterilor, care acum regretă plecarea lui Marius Șumudică.

 

Cine a pariat pe tăcerea lui Gigi Becali, a pierdut

 

Adus în vară cu mare tam-tam la FCSB, Edi Iordănescu a încheiat contractul „în condițiile pe care le-a cerut el” cu patronul. Că patronul nu se mai bagă la echipă, că nu mai dictează schimbările, că nu-și mai critică jucătorii. Altfel, Gigi Becali îi plătește 500.000 de euro. Liniștea a durat doar două luni, iar Edi Iordănescu are mari șanse să părăsească echipa în scurt timp și să fie înlocuit cu un antrenor mai ascultător. Patronul mai are o nemulțumire, dincolo de diferența de opt puncte în clasament față de CFR, anume că numele Iordănescu nu a reușit să convingă conducerea MApN și Clubul Sportiv al Armatei Steaua ca FCSB să joace pe noua arenă din Ghencea. Edi Iordănescu a exprimat de câteva ori opinia că „echipa din Berceni ar trebui să aibă liber pe stadionul Steaua”, însă demersurile lui n-au avut niciun rezultat. De aici și furia patronului la adresa antrenorului, care patron a răbufnit și la adresa lui Iordănescu, și la adresa lui Budescu (jucător adus de patron peste capul antrenorului). Promisiunile făcute în august au fost din nou încălcate, iar cei care sperau că la FCSB se va instaura o normalitate s-au înșelat din nou: Gigi Becali a încălcat iarăși „pactul de neagresiune” la adresa echipei și a antrenorului. De altfel, s-a și găsit un înlocuitor pentru Iordănescu jr, în persoana lui Nicolae Dică dacă acesta va pleca de la echipa națională, iar Edi Iordănescu va completa în scurt timp lunga listă de antrenori care pleacă dezamăgiți de la FCSB. „S-a demonstrat încă o dată că FCSB este jucăria lui Gigi Becali și face ce vrea cu ea”, a declarat și fostul internațional Dorin Goian.

 

Dinamo, cu un picior în groapă

 

Situația devine tot mai dramatică la Dinamo și nici venirea lui Mircea Rednic nu pare să resusciteze echipa. Clasată după 15 etape pe penultimul loc, la șase puncte de CS Mioveni și cu un program greu în retur, echipa arată mai mult de Liga 2. Lipsa banilor nu oferă decât alternativa aducerii de jucători liberi, neantrenați și nedoriți de nicio echipă. Achizițiile făcute pe repede-înainte de Rednic au arătat o crasă lipsă de pregătire, toți dezamăgind. Speranța stă doar în perioada de pauză competițională din decembrie-ianuarie, luni în care noii aduși să ajungă la un nivel cât de cât competițional, pentru că în acest moment singurul adversar accesibil „câinilor” este Academica Clinceni, surpriza campionatului trecut, dar care este acum un club pe marginea prăpastiei și la care antrenorul Ionuț Chirilă face mai multe declarații pompoase decât puncte. 

 

Surprize plăcute, confirmări, dezamăgiri

 

Turul Ligii 1 a adus și câteva surprize plăcute. Rapid, UTA, FC Voluntari au depășit așteptările. În cazul primelor două, acestea au avut în spate un public care i-a susținut entuziast. De altfel, cele două echipe au avut cea mai mare medie de spectatori până la interzicerea accesului publicului pe stadioane, la începutul lunii noiembrie. 

Universitatea, Botoșani și Farul confirmă statutul de echipe care trag la play-off, cu ambiții de cupe europene. Oltenii au și varianta Cupei României, unde a rămas singura favorită la câștigarea trofeului. La Farul se vede că proiectul înființat în această vară prin unirea Farului cu Viitorul a dat roade. La noul Farul Constanța a revenit pe bancă Hagi, au fost atrași investitori și, nu în ultimul rând, acum echipa lui Hagi are și suporteri. Botoșaniul își continuă parcursul constant din ultimii ani, este un club bine condus și va fi din nou în play-off. 

 

Mititelu rămâne dictator și dincolo de gratii

 

Adrian Mititelu, acest „Becali 2” al Craiovei FCU 1948, nu se dezminte. Folosind modelul Gigi Becali, este convins că pe banii lui poate să facă ce vrea. La urma-urmei, este echipa lui, pe banii lui. Însă nu realizează că priceperea la fotbal este altceva decât finanțarea unei echipe. Așa că „indicațiile prețioase din spatele gratiilor” au schimbat deja trei antrenori cu patalama și rezultate. Surprinzătoare este revenirea primului demis, Eugen Trică, care în vară promitea că nu va mai antrena niciodată echipa familiei Mititelu. S-a sucit neînțelegând nimic din experiențele „cu familia-patron”, atât ale lui, cât și ale celorlalți antrenori care au pățit nefăcute la acel club, Napoli, Mutu, sau Stoican. Trică va trebui să accepte tactica și ordinele primite din închisoare, altfel va pleca din nou și, probabil, va promite iar că nu va mai reveni vreodată la FCU Craiova 1948. Mai grav este că și suporterii s-au săturat de deciziile pe care le ia Adrian Mititelu și se îndepărtează de echipă. „Credeam că dacă a ajuns acolo o să-i intre mințile-n cap, că se potolește, dar parcă e mai rău ca înainte. Să fie clar. Noi susținem echipa, nu familia Mititelu”, a declarat unul dintre liderii galeriei.

 

Poate se supără Edi, dar nu pot să tac din gură când văd că echipa gâfâie. Am mai pierdut un an, suntem și mai departe de titlu. 500.000 de euro nu contează pentru mine. Fac ceva pe contractul ăla cu Edi Iordănescu. Îi dau banii și gata!

Gigi Becali, patron FCSB

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri