„Eu am o relație... îl respect pe dl. dr. Arafat pentru capacitatea lui organizatorică și capacitatea de muncă, însă nu apreciez în niciun fel această incapacitate de a colabora. Dânsul colaborează într-un singur fel în care redevine comandantul acțiunii, așa cum a fost și în pandemie. Mie nu-mi plac chestiunile care pun, toptuși, sub semnul întrebării competențele și capacitatea operativă a Ministerului Sănpătății”, spune la Antena 3 Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății afirmă că în 2014 a fost elaborată, când Raed Arafat s-a mutat de la Ministerul Sănătății la MAI, o ordonanță care nu a fost aprobată nici în prezent în Parlament în care se instituie de starea de normalitate provizorie, iar starea de urgență este cvasipermanentă.
„Chestiunea asta în care practic transformăm viața de zi cu zi într-o stare de urgență, iar lucrul ăsta trebuie coordonat, integrat și așa mai departe de DSU, nu este acceptabil. Sigur că trebuie această ordonanță trebuie să ajungă în Parlament. În afară de acest lucru, trebuie să înțelegem că politica care s-a desfășurat în ultimii 10 ani în ceea ce privește asistența medicală prespitalicească, mă refer la serviciile de ambulanță, care realizează aproape 90% dintre intervenții, nu a fost o politică în beneficiul pacienților, pentru că avem ambulanțe cu un milion sau cu 500.000 de kilometri care pun în pericol atât viața echipajelor, cât și a pacienților... Politica de resurse umane nu a fost una coerentă. (...) Serviciile SMURD, care sunt admirabile, care sunt alcătuite din paramedici, din pompieri și care intervin în accidente sau acordă primul ajutor, trebuie să le sprijinim categoric, dar această integrare, care de fapt a dus la slăbirea în mod sistematic a serviciilor de ambulanță nu putem să o acceptăm, pentru că responsabilitatea este a Ministerului Sănătății”, adaugă el.
Întrebat dacă Raed Arafat a slăbit serviciile de ambulanță, Alexandru rafila a spus: „Serviciile de ambulanță, prin neachiziționarea de ambulanțe, care e atributul exclusiv dat de lege Departamentului pentru Situații de Urgență să achiziționeze ambulanțele, dar și printr-o politică de resurse umane care nu a ținut cont de nevoile sistemului de sănătate, cred că nu poate să fie numită decât o politică care a dus la slăbirea capacității de intervenție a ambulanței”.
(sursa: Mediafax)