Jurnalul.ro Ştiri Externe Rajoy arată opțiunea „nucleară”

Rajoy arată opțiunea „nucleară”

de Şerban Mihăilă    |   

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, i-a cerut liderului catalan, Carles Puigdemont, să precizeze în mod clar dacă a proclamat independența regiunii separatiste. Această clarificare este primul pas spre activarea Articolului 155 al Constituției spaniole, opțiunea politică „nucleară” care ar duce la suspendarea autonomiei catalane și dizolvarea actualului executiv regional, condus de Puigdemont. Acesta este acuzat că a recurs la un „truc” pentru a câștiga timp.

„Cabinetul a hotărât să ceară în mod oficial guvernului catalan să precizeze dacă a declarat sau nu independența. Răspunsul liderului catalan va decide evenimentele viitoare, în următoarele zile”, a spus, ieri, șeful executivului spaniol, Mariano Rajoy. Acesta a criticat conducerea catalană pentru crearea unei confuzii periculoase în privința declarației de independență. La rândul său, șeful diplomației spaniole, Alfonso Dastis, a afirmat că discursul rostit de Puigdemont în fața Parlamentului Cataloniei a fost un simplu „truc”. „Discursul lui Puigdemont în Parlament a fost doar un truc, prin care spune un lucru şi face contrariul. El procedează cum a procedat întotdeauna, mergând pe o cale care va duce la situaţii pe care nu vrem să le vedem în Catalonia, în privința confruntărilor economice şi sociale. Puigdemont spune că au câştigat și presupune că au dreptul la independenţă, după rezultatul aşa-numitului referendum. Apoi, el solicită Parlamentului său să suspende efectele acestei declaraţii. Este un mod şocant de a trata propriul Parlament”, a spus Dastis, într-un interviu pentru postul de radio francez „Europe 1”.

Puigdemont o dă la întors

Alături de alţi lideri regionali, Puigdemont a semnat, marţi, o declaraţie de independenţă faţă de Spania, afirmând ulterior că acest act nu va intra în vigoare, pentru a permite desfăşurarea de negocieri cu Madridul. Purtătorul de cuvânt al guvernului regional din Catalonia a precizat că declaraţia semnată de Puigdemont a fost una „simbolică”, iar proclamația oficială trebuie făcută de Parlamentul catalan. Prin solicitarea clarificării asupra independenței, Madridul face un prim pas spre activarea Articolului 155 al Constituției spaniole, opțiunea politică „nucleară” care ar duce la suspendarea autonomiei catalane și dizolvarea actualului executiv regional. Constituția nu prevede însă un termen-limită în care Madridul să primească răspuns la această solicitare.

În referendumul din 1 octombrie, 90% dintre catalani s-au pronunţat în favoarea independenţei, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi.

 

Subiecte în articol: mariano rajoy
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri