Jurnalul.ro Ştiri Social Raport: România are cel mai prost sistem medical din Europa

Raport: România are cel mai prost sistem medical din Europa

de Monica Cosac    |   

Pentru al doilea an consecutiv, România rămâne ţara europeană cu cel mai slab sistem medical, ba chiar cu un decalaj semnificativ faţă de Bulgaria, situată pe penultimul loc în clasament, după cum arată cel mai recent raport privind calitatea sistemelor de sănătate din Europa, „Euro Health Consumer Index 2017” (EHCI), publicat ieri. Autorii raportului spun că România are o structură învechită a sistemului medical şi “probleme grave în gestionarea întregului sector public de sănătate”.

 

Dacă în 2015 ne lăudam că, la capitolul sistem medical, stăm mai bine decât Muntenegru, Albania şi chiar Polonia, în 2016 ţara noastră a ajuns pe ultima poziţie în Indexul European al Consumatorului de Sănătate.

Potrivit EHCI 2017, publicat pe 30 ianuarie 2018, România se situează pe locul 34 din tot atâtea ţări europene al căror sistem medical a fost analizat pentru realizarea indexului pe anul trecut, obţinând doar 439 de puncte din cele 1.000 posibile. Grav este că ţara noastră nu doar că a fost depăşită de toate ţările vecine, dar decalajul dintre sistemul medical din România şi celelalte se măreşte de la an la an.

Pentru 2016, spre exemplu, România a obţinut 497 de puncte, iar diferenţa dintre ţara noastră şi Muntenegru, care s-a situat pe penultimul loc, a fost de 21 de puncte. Raportul EHCI 2017 arată că decalajul dintre noi şi penultima ţară din clasament (Bulgaria, cu punctajul 548) este de 109 puncte.

La polul opus, cu punctaje de două ori mai mari faţă de noi, se situează Olanda (924 puncte) și Elveția (898), state care se apropie foarte mult de îndeplinirea tuturor criteriilor considerate necesare unei sistem de sănătate bun. Alte şapte state au realizat scoruri foarte bune şi relativ apropiate: Danemarca (864), Norvegia (850), Luxemburg (850), Finlanda (846), Germania (836), Belgia (832) şi Islanda (830).

Punctajele au fost obţinute prin analizarea a nu mai puţin de 46 de indicatori - obţinuţi din studii şi baze de date internaţionale, chestionare completate de asociaţii de pacienţi - grupaţi în şase mari categorii: drepturile şi informarea pacienţilor, accesibilitatea (timpii de aşteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite şi extinderea lor, prevenţie şi produse farmaceutice. Potrivit raportului, ţara noastră ocupa ultimul loc sau unul dintre ultimele locuri la majoritatea indicatorilor luaţi în calcul pentru realizarea clasamentului. 

În privinţa cheltuielilor cu sănătatea pe cap de locuitor, România se află tot la coada clasamentului, în urma noastră aflându-se doar Letonia, Muntenegru, Macedonia şi Albania. În schimb, suntem primii în clasament la mortalitatea infantilă şi la infecţiile intraspitaliceşti rezistente la tratament. Tot locuri fruntaşe ocupăm şi la mortalitatea din cauza cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

România are probleme grave în gestionarea întregului sector public de sănătate. România, Albania şi Bulgaria au o structură învechită a sistemului medical şi ar trebui să beneficieze de sprijin profesional pentru a-şi restructura serviciile de sănătate”, se arată în raportul EHCI 2017.

 

Raportul „Euro Health Consumer Index” (EHCI), publicat anual încă din 2005, evaluează modul în care sistemele medicale din Europa îi servesc pe pacienţi, atât din punct de vedere al calităţii actului medical, cât şi al costurilor şi rentabilităţii, iar Comisia Europeană consideră că oferă cea mai precisă şi de încredere comparaţie a sistemelor de sănătate europene.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri