Jurnalul.ro Special Război între Agricultură și Mediu, pentru peștele din Delta Dunării

Război între Agricultură și Mediu, pentru peștele din Delta Dunării

de Diana Scarlat    |   

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) aproape a fost eliminată, luni, prin votul Senatului României, care a aprobat proiectul Legii Pescuitului.

Noua lege trimite întregul fond piscicol din România în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), inclusiv pe cel din Delta Dunării, care în prezent este administrat, conform legilor Rezervației, doar de ARBDD. Legea ar putea fi votată și de Camera Deputaților, însă poate fi atacată în contencios administrativ, la Avocatul Poporului și la președintele României, fiind în conflict cu alte legi organice. Delta Dunării este patrimoniu UNESCO și orice activitate este gestionată de Ministerul Mediului, iar Ministerul Agriculturii nu poate prelua fondul piscicol, nici măcar dacă Parlamentul votează o astfel de lege.

ARBDD s-a constituit imediat după ce Delta Dunării a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, prin Legea 82/1993. Din 2017, mai mulți politicieni și asociații au tot încercat, periodic, să desființeze Administrația, invocând diverse motive, inclusiv pentru problemele legate de navigație. Însă acest lucru este imposibil, pentru că legislația în vigoare nu permite eliminarea instituției. Nici în legătură cu domeniul piscicol nu se poate introduce o lege care să-l transfere de la o instituție din subordinea Ministerului Mediului către una subordonată Ministerului Agriculturii, dar parlamentarii care au inițiat această lege și cei care au votat-o nu cunosc celelalte legi sau le-au ignorat.

Prin legea votată de Senat, la începutul săptămânii, elimină ARBDD din domeniul pescuitului în Delta Dunării. „Cred că senatorii nu au înțeles că administrarea resursei piscicole din ARBDD este parte componentă a activității de management a Rezervației. Nu se poate realiza o coerență administrativă în ceea ce privește integritatea unei arii protejate, în condițiile în care altă instituție administrează o parte din resursele naturale. ANPA este desemnat raportor unic pentru România, nu administrator unic. Ei nu au înțeles ce înseamnă raportor unic. Iar a administra resursa piscicolă înseamnă și a repopula și a elabora studiile anuale necesare emiterii actelor de reglementare, ceea ce ANPA nu-și asumă. Legea, în forma actuală, va crea disfuncționalități și dezechilibre grave în ceea ce înseamnă administrarea RBDD. Sper că această eroare va fi corectată în Camera Deputaților. Ne pregătim, împreună cu asociațiile de pescari, să atacăm legea, în cazul în care va fi votată și de Cameră. Mai util ar fi ca ANPA să creeze o bază de date interconectate, unde să raporteze toți”, a explicat, pentru Jurnalul, Cătălin Țibuleac, fost guvernator al Deltei Dunării, în 2019, actualmente președinte al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD). Acesta mai spune că și în perioada în care a fost guvernator au existat încercări de acest fel. Războiul dintre instituții este mai vechi, dar abia acum s-a ajuns și la o lege de acest fel.

Jocuri politice în jurul Administrației

Printre inițiatorii Legii Pescuitului, în forma votată de Senat, se află și deputatul PNL de Tulcea, Michael Gudu. Această lege ar da libertate totală celor care practică mai ales pescuitul industrial, ceea ce ar putea duce la un adevărat dezastru în ecosistem. Legea a fost promovată intens de Gheorghe Ștefan, fost președinte ANPA și unul dintre inițiatorii Bursei de Pește din Tulcea – acel proiect finanțat cu 5 milioane de euro, dar care a fost de la început eșec total. Membrii PNL și UDMR din Tulcea s-au aflat și în spatele altor încercări de desființare a ARBDD, din 2017 până acum. Daniel Ilușcă, tot de la PNL, a inițiat o acțiune prin care a cerut desființarea Administrației, în 2017, dar a semnat în calitatea sa de președinte al unei asociații din Delta Dunării, împreună cu reprezentanți ai altor asociații. Aceștia au transmis o scrisoare deschisă către mai multe instituții, pe 18 septembrie 2017, sesizând că propunerea lansată de ARBDD de a modifica de urgență Hotărârea Guvernului nr. 538/2015 pentru aprobarea Regulilor privind accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare din perimetrul Rezervației „nu are nici un suport temeinic, nu rezolvă nicio problemă reală a Deltei Dunării, contrazice concluziile prezentate în Raportul Diagnostic Delta Dunării 2030 de către specialiști ai Băncii Mondiale angajați de Ministerul Dezvoltării Regionale și împiedică implementarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 602/2016”. Era vorba despre limitarea capacității motoarelor pentru navele și ambarcațiunile folosite în Delta Dunării, despre care aceștia spuneau că va avea ca efect închiderea activităților economice desfășurate în această zonă. Pornind de la această temă, cereau desființarea ARBDD. 

Tema a fost reluată, în 2018, când desființarea ARBDD a fost cerută de fostul deputat UDMR de Tulcea, Francisc-Atila Vaida. Acesta motiva prin faptul că ar fi „o instituție ce și-a demonstrat, mai ales în ultima perioadă, inutilitatea”, pentru că peștele este pe cale de dispariție, lacurile și canalele sunt colmatate, pescarii sportivi sunt alungați prin măsuri menite să aducă beneficii doar unor anumite cercuri de interes ce dețin amenajări private, iar oamenii Deltei sunt tratați cu dispreț. 

„ARBDD a devenit stat în stat, iar eficienţa este zero barat. Aşa că le urez desființare grabnică!”, a fost o parte din mesajul transmis de fostul deputat Vaida, la aniversarea a 28 de ani de la înființarea ARBDD. 

 

Tanczos Barna a votat din greșeală

 

După votul de luni, din Senat, ministrul UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a reacționat imediat. „Este o decizie greșită, luată în comisiile de specialitate, care nu a mai putut fi corectată în plen. În cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților vom susține eliminarea acestui articol și readucerea fondului piscicol din Delta Dunării la ARBDD”, a precizat ministrul.

 

Proiectul de lege a trecut cu 102 voturi pentru, 2 împotrivă și 10 abțineri, chiar și de la senatorii USR și PLUS. Proaspăt trecut la partidul lui Dacian Cioloș, REPER, senatorul fost USR Dragoș Popescu a fost unul dintre cei care au votat împotrivă, explicând care e pericolul eliminării ARBDD din gestionarea fondului piscicol. Aceasta spune că Legea Pescuitului este „de fapt o propunere de modificare legislativă a PNL-ului prin care se urmărește ca Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură să fie singura instituție responsabilă de domeniul pescuitului în România” – agenție care, are doar funcții de inspecție, control și producție. 

„În zone precum Biosfera Delta Dunării este absolut necesar să fie asigurată funcția de protecție a arealului piscicol și faunistic, iar instituția responsabilă este Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Deși am tot ridicat problema instituției care va asigura protecția arealelor piscicole, în cadrul dezbaterilor purtate în cadrul comisiei pentru mediu, argumentele mele au fost succesiv ignorate. Până și Ministerul Mediului - România prin vocea ministrului Tanczos Barna, a recunoscut ulterior că votul „pentru” în forma actuală este o greșeală”, a scris senatorul, pe pagina sa de Facebook. 

Probleme și cu transportul pe apă

În Delta Dunării sunt probleme legate și de subvențiile pentru transportul pe apă. Navrom Tulcea a suspendat cursele de pasageri şi de mărfuri către Delta Dunării, duminică, din lipsa banilor. Navrom este o companie privată, singura subvenționată până acum. Conducerea companiei susține că trebuie să primească 4,3 milioane de lei de la Ministerul Transporturilor, reprezentând subvenţia pentru transporturile pe apă. În urma întâlnirii dintre reprezentanții Guvernului și transportatorii navali, de la Ministerul Transporturilor, se va încerca deblocarea acestei situaţii. Oamenii din Delta Dunării spun că ar fi bine să li se dea subvenții pentru transportul pe apă astfel încât să poată folosi orice ambarcațiune, nu doar pe cele de la Navrom, mai ales pentru că navele mari ale companiei nici măcar nu ajung în toate zonele Deltei, circulă cu viteză foarte redusă și doar la anumite ore, iar cei care fac naveta, în multe situații, nici măcar nu beneficiază de subvenții, navele mergând goale.

Peștele din Delta Dunării va rămâne protejat de legea Rezervației, indiferent de câte ori se va încerca modificarea legislației. ARBDD nu se poate desființa, prin nici un fel de demers, pentru că ar fi ilegal. 

-un comunicat transmis de Navrom Tulcea.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri