Jurnalul.ro Cultură Carte  ”Războiul. Cum ne-au modelat conflictele” - un nou volum semnat de Margaret MacMillan

 ”Războiul. Cum ne-au modelat conflictele” - un nou volum semnat de Margaret MacMillan

de Magdalena Popa Buluc    |   

Margaret MacMillan, autoarea bestsellerurilor Făuritorii păcii, Războiul care a pus capăt păcii și Oamenii istoriei ne oferă o perspectivă provocatoare asupra războiului ca o componentă esențială a umanității în noul său volum: Războiul. Cum ne-au modelat conflictele, publicat de Editura Trei în colecția Istorie.

„Chiar şi cuvântul război trezeşte în noi o varietate de sentimente, de la groază la admiraţie. Unii dintre noi aleg să-şi îndepărteze privirea de parcă simplul fapt că ne amintim sau ne gândim la război l-ar aduce mai aproape. Alţii sunt vrăjiţi de război şi îl consideră palpitant şi fascinant. În calitate de istoric, sunt ferm convinsă că, atâta timp cât dorim să ne înţelegem trecutul, trebuie să includem războiul în studiul istoriei omenirii. Efectele războiului au avut un asemenea impact, încât, dacă l-am exclude din studiul istoriei, am ignora una dintre acele puternice forţe care, alături de geografie, resurse, economie, curente ideologice şi schimbări sociale şi politice, au modelat evoluţia omenirii şi au schimbat istoria.“ – Margaret MacMillan

Margaret MacMillan analizează modalitățile în care războiul a influențat societatea umană și cum transformările ce au marcat organizarea politică, tehnologia sau ideologiile au afectat felul în care – și rațiunile pentru care – luptăm. Lucrarea de față explorează o serie de chestiuni mult dezbătute și controversate: Când au început războaiele? Suntem destinați, prin natura noastră umană, să ne luptăm unii cu alții? De ce a fost războiul descris ca fiind cea mai organizată activitate umană? De ce războinicii sunt în marea lor majoritate bărbați? Este războiul întotdeauna sub propriul nostru control?

„Margaret MacMillan a scris încă o carte de referință… Are dreptate când afirmă că trebuie, mai mult ca niciodată, să reflectăm la război. Și ne-a arătat cum să o facem, în această carte strălucită, elegant scrisă.“ – H.R. McMaster

Bazându-se pe lecțiile oferite de războaiele din trecut, de la istoria clasică până la cea contemporană, MacMillan dezvăluie multiplele fațete ale războiului – felul în care ne–a determinat trecutul, viitorul, viziunea asupra lumii și propria concepție despre noi înșine.

„Un istoric eminent explorează una dintre forțele centrale ale istoriei omenirii. Această lucrare, ce oferă o lectură plăcută și convingătoare, este încă un tur de forță semnat Margaret MacMillan!“ – Joseph S. Nye, Jr.

„Clausewitz a scris Despre război pentru a-i instrui pe militarii de profesie; Margaret MacMillan a scris Războiul pentru a explica acest «mister tulburător și neliniștitor» celorlalți dintre noi. Ea investighează, cu franchețe și umanitate, teroarea și fascinația pe care o emană acest subiect, precum și anvergura și persistența lui. Numai un istoric cu știința amplă, cunoașterea aprofundată a surselor istorice, claritatea de gândire și măiestria stilistică a lui MacMillan ar putea reuși să cuprindă atât de strălucit o temă atât de vastă într-un singur volum.“ – Robert B. Zoellick

Reputatul istoric ne spune că războiul vine cu o serie de întrebări fundamentale referitoare la ce înseamnă să fii om şi care este esenţa societăţii umane. Ce scoate oare războiul la suprafaţă: latura animalică a omului sau ce este mai bun în el? MacMillan declară că nu putem ajunge la o concluzie unanimă, la fel cum nu putem găsi un răspuns universal valabil nici la restul întrebărilor despre război. Să fie oare războiul o componentă inerentă a societăţii umane, făcând parte din textura noastră, ca un păcat originar, din momentul în care strămoşii noştri au format primele comunităţi? Să fie oare o stigmă a lui Cain, un blestem care ne condamnă la o viaţă de nesfârşite conflicte? Dacă nu cumva e o profeţie primejdioasă care se îndeplineşte tocmai fiindcă o invocăm? Să fie oare schimbările sociale cele care declanşează noi tipuri de război sau viceversa? Să fie războiul cel care provoacă schimbările din societate? Sau poate că nici n-ar trebui să încercăm să aflăm de unde a pornit totul, ci să considerăm războiul şi societatea doi parteneri, blocaţi într-o relaţie deopotrivă periculoasă şi productivă. Poate oare războiul — distrugător, crud şi risipitor — să aducă şi beneficii? Toate aceste întrebări sunt importante pentru Margaret MacMillan și ea încercă să vină cu răspunsuri, desluşind şi alte enigme care apar pe măsură ce dezbate acest subiect.

„O discuție erudită despre modul în care cultura și societatea au fost modelate de război de-a lungul istoriei… plină de culoare și dens țesută precum o tapiserie persană… MacMillan scrie cu o extraordinară ușurință și practic fiecare pagină a cărții este interesantă, captivantă chiar… Marile delectări ale acestei lucrări sunt anecdotele istorice, episoadele și citatele pe care MacMillan le invocă aproape la fiecare pagină pentru a-și ilustra argumentația.“ – The New York Times Book Review

Autoarea de origine canadiană Margaret MacMillan este un istoric de renume mondial, profesor emerit de istorie internațională la Universitatea Oxford și profesor la Universitatea din Toronto. Și-a obținut doctoratul la St Antony’s College, Oxford, unde mai târziu a ocupat poziția de rector. Anterior a mai fost rector al Trinity College din cadrul Universității din Toronto, precum și la Universitatea Ryerson. Eminent expert în istorie şi relaţii internaţionale, MacMillan este şi un frecvent comentator în mass-media. Este autoarea unor lucrări de mare succes, traduse în mai multe limbi și încununate cu premii prestigioase, precum Războiul care a pus capăt păcii: Drumul spre 1914, Făuritorii păcii: Șase luni care au schimbat lumea și Oamenii istoriei, publicate și în limba română de Editura Trei.

Subiecte în articol: Margaret MacMillan editura trei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri