Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul invizibil: Rușii piratează datele personale ale liderilor ucraineni

Războiul invizibil: Rușii piratează datele personale ale liderilor ucraineni

de Şerban Mihăilă    |   

Încă dinaintea începerii invaziei propriu-zise, Rusia a deschis un front invizibil al războiului – furtul de date personale ale liderilor ucraineni, în vederea anihilării lor ulterioare, precum și distrugerea sistemelor informatice ale agențiilor guvernamentale din Ucraina. Acum, războiul cibernetic a intrat într-o fază fierbinte. 

Armata de hackeri a Moscovei se concentrează în momentul de față pe un obiectiv aparent secundar în pirateria informatică, dar care poate avea consecințe dintre cele mai cumplite: dosarele digitale și colectarea de date cu caracter personal, informează AP, citând specialiști în informatică și oficialități ale spionajului ucrainean.

Printre agențiile ucrainene care au suferit breșe în ajunul invaziei din 24 februarie se numără Ministerul Afacerilor Interne, care supraveghează poliția, garda națională și patrulele de frontieră. Cu o lună mai devreme, o bază de date națională de polițe de asigurări auto fusese atacată în timpul unui atac cibernetic diversionist, care a vandalizat și site-uri web ucrainene.

Acțiunile actuale ale hackerilor lui Putin, precum și sustragerea de date de dinainte de război au înarmat, probabil, Rusia cu detalii importante despre o mare parte din populația Ucrainei, susțin analiștii în domeniul securității cibernetice și al informațiilor militare. 

Sunt date folosite de ruși pentru identificarea și localizarea ucrainenilor al căror profil corespunde celor ale unor lideri capabili să se opună ocupației, dar și pentru organizarea unor eventuale referendumuri separatiste.   

„Acestea sunt informații fantastic de utile, dacă plănuiești o ocupație!”, afirmă Jack Watling, analist militar la think tank-ul britanic „Royal United Services Institute”, referindu-se la datele furate de pe asigurările auto. Rușii „știu acum exact ce mașină conduce fiecare și unde locuiește.”, mai spune el, în condițiile în care, potrivit autorităților de la Kiev, acțiunea hackerilor a dus la sustragerea a până la 80% din polițele ucrainene înregistrate la Biroul de Transport Auto. 

Ținte individuale

„Ideea era de a ucide sau de a întemnița o serie de oameni în primele etape ale ocupației!”, adaugă Victor Zhora, un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării cibernetice. Colectarea agresivă de date a fost accelerată chiar înainte de invazie, hackerii aflați în slujba armatei ruse vizând tot mai mult ucraineni pe plan individual, susține agenția lui Zhora, Serviciul de stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor.

Serhii Demediuk, secretar adjunct al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, spune că datele personale continuă să fie o prioritate pentru hackerii ruși, în timp ce aceștia încearcă să spargă cât mai multe rețele guvernamentale: „Războiul cibernetic se află cu adevărat în faza fierbinte în prezent!”, precizează el, citat de AP.

Nu există nicio îndoială că ținta politică este un obiectiv. Ucraina spune că forțele rusești au ucis și răpit lideri locali acolo unde au ocupat teritorii.

Concomitent, conform declarațiilor lui Adam Meyers, vicepreședinte al departamentului de informații al firmei de securitate cibernetică „CrowdStrike”, atacurile din ultimele săptămâni s-au concentrat asupra oficialilor militari, naționali și locali, cu scopul de a fura acreditări pentru a pătrunde în bazele de date guvernamentale. 

Distrugerea sistemelor guvernamentale

Demediuk a mai declarat că atacurile cibernetice rusești de la jumătatea lunii ianuarie și de la începutul invaziei au urmărit, în principal, „distrugerea sistemelor informatice ale agențiilor guvernamentale și ale infrastructurii critice” și au inclus furtul de date.

Cercetătorii de securitate de la firme de securitate cibernetică care lucrează cu Ucraina au declarat că rețelele au fost compromise cu câteva luni mai devreme, ceea ce a permis un timp suficient pentru furtul pe ascuns, deoarece colectarea de date prin piraterie este o muncă îndelungată.

O unitate a agenției ruse de informații FSB, pe care cercetătorii au numit-o „Armageddon”, face acest lucru de ani de zile din Crimeea, pe care Rusia a invadat-o în 2014. Potrivit Kievului, aceasta ar fi încercat să infecteze peste 1.500 de sisteme informatice ale guvernului ucrainean.

Un alt atac, derulat la 1 aprilie, a paralizat Centrul Național de Apeluri al Ucrainei, care gestionează o linie telefonică pentru reclamații și întrebări referitoare la o gamă largă de probleme: corupție, abuzuri domestice, persoane strămutate de invazie, beneficii pentru veteranii de război. Folosit de sute de mii de ucraineni, centrul eliberează certificate de vaccin COVID-19 și colectează datele personale ale celor care sună, inclusiv e-mailuri, adrese și numere de telefon. Meyers crede că atacul a avut drept obiectiv deteriorarea încrederii ucrainenilor în instituțiile lor.

Dacă Rusia reușește să preia controlul asupra unei părți mai mari din estul Ucrainei, datele personale sustrase vor fi un atu în organizarea unor referendumuri separatiste.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri