Jurnalul.ro Ştiri Politică Războiul toamnei politice: Dragnea vs. Cioloş

Războiul toamnei politice: Dragnea vs. Cioloş

de Marius Gîrlașiu    |   

Cu mai puţin de două luni până la alegerile parlamentare, pe scena politică se prefigurează un război între Dacian Cioloş şi Liviu Dragnea pentru Palatul Victoria. Premierul a anunţat “o platformă de principii şi idei” pe care o va lansa zilele viitoare, în vreme ce social-democraţii susţin că şeful PSD ar fi, de fapt, “cel mai îndreptăţit” să ajungă prim-ministru după scrutinul din 11 decembrie.

Premierul Dacian Cioloş susţine că platforma pe care o va lansa în curând nu reprezintă de facto un program de guvernare, ci doar un set de idei şi reforme care ar putea fi continuate după alegeri cu sprijinul partidelor. PNL şi USR au anunţat că vor susţine proiectul Cioloş în cazul în care “se vor regăsi” în principiile premierului. “Şi noi, şi USR vom susţine propunerea de prim-ministru Dacian Cioloş şi cumva platforma aceasta e startul unei campanii cu Dacian Cioloş prim-ministru. Aşa o văd eu, rămâne să mă contrazică Dacian Cioloş dacă nu e aşa”, a reacţionat şefa PNL, Alina Gorghiu. Chiar dacă nu şi-a prezentat încă programul de guvernare, un indicativ relevant pentru oferta lui Dacian Cioloş îl reprezintă ultimul discurs al premierului în faţa Parlamentului. Luna trecută, premierul s-a prezentat în plenul reunit pentru a prezenta situaţia economică a ţării, în urma unui apel făcut de Liviu Dragnea, în fapt o avanpremieră a bătăliei politice pentru fotoliul de la Palatul Victoria. Proiectele expuse de Cioloş în plenul Parlamentului au reprezentat, mai degrabă, punctele esenţiale din schiţa unui viitor program electoral. Şeful tehnocraţilor le-a explicat senatorilor şi deputaţilor că Guvernul vrea să facă autostrăzi, să creeze locuri de muncă bine plătite, să ducă investitori în Valea Jiului şi în Moldova, să dezvolte industriile de vârf, să construiască spitale noi, să debirocratizeze Fiscul, să stimuleze capitalul autohton, să atragă investitori străini şi să aducă bani europeni în România. “Ne concentrăm pe stimularea capitalului autohton. Pregătim o schemă de ajutor de stat specifică pentru IMM, care va fi gata până la sfârşitul anului, 900 milioane de lei până în 2020. Pe proiecte europene pentru perioada 2014-2020, suntem într-o fază de pregătire a programelor, am lansat ghiduri de peste 13 miliarde de euro, însumat, care îşi vor arăta rezultatele de anul viitor”, au sunat planurile pe termen lung ale premierului. În plus, Sănătatea şi Educaţia, capitole sensibile ale guvernării, s-au regăsit şi ele printre priorităţile premierului. “Ne gândim şi la investiţii în sectorul public, în infrastructura spitalicească, unde pregătim pe lângă cele trei spitale regionale şi construcţia altor spitale pe bază de parteneriat privat. Investiţiile în infrastructura din Educaţie rămân o prioritate, venim cu un proiect care până în 2018 asigură reabilitarea imobilelor care nu au autorizaţie de funcţionare”, anunţa Cioloş luna trecută.

Promisiunile premierului PSD

A fost momentul în care Liviu Dragnea l-a acuzat pe Dacian Cioloş că “vorbeşte limba tehnocraţilor, o limbă străină, ruptă de realitate”, în vreme ce premierul s-a arătat dezgustat de patriotismul “expus în piaţa publică” de către liderul PSD “pentru a mai câştiga nişte voturi”. Între timp, Liviu Dragnea a prezentat pe capitole programul de guvernare al PSD. Potrivit proiectului, salariu minim brut ar urma să fie majorat la 1.400 de lei în 2017 (urmând să ajungă la 1.750 de lei în 2020). De asemenea, salariul mediu brut ar ajunge de la 3.100 lei în 2017 la 3.950 lei în 2020, iar punctul de pensie va creşte anul viitor la 1.000, urmând ca în următorii ani să crească gradual, iar în 2020 să ajungă la 1.400.

Dîncu, varianta surpriză

În cărţi pentru postul de şef al Guvernului ar putea intra şi actualul vicepremier, Vasile Dîncu, văzut ca soluţie de avarie în PSD după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, care a asigurat că nu va nominaliza o persoană condamnată pentru Palatul Victoria. “Este o posibilitate să accept să continui să lucrez în guvern, însă în anumite condiţii. Trebuie să fie o forţă politică solidă în spatele unui guvern dedicat schimbării rapide a României. O ofertă de reconstrucţie având la bază un program naţional de dezvoltare", a declarat Dîncu într-un interviu pentru agenţia americană Bloomberg.

Dacian Cioloş, prim-ministru: Nu atât mă interesează pe mine dacă eu o să fiu prim-ministru sau nu, ci mă interesează să văd în ce măsură lucruri bune pe care le-am făcut pot fi continuate.

 

Liberalii pregătesc pentru 22 octombrie un miting de susţinere a premierului Dacian Cioloş în Piaţa Victoriei. PNL susţine că va veni în sprijinul tehnocraţilor cu aproape 50.000 de persoane

Subiecte în articol: dacian ciolos liviu dragnea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri