Există oameni care se plâng că au o... reacție alergică la apă. Organismul lor dă semne de disconfort la contactul cu apa, dar întrebarea care se pune este: vorbim cu adevărat despre o reacție alergică la acest compus hidrogenat al oxigenului, acest lichid inodor și incolor, sau sunt alte cauze la mijloc?
Vestea bună e că, atunci când aveți o reacție alergică la apă nu moleculele din apă sunt alergenii.
Dacă nu e reacție alergică la apă, atunci... ce este?
De multe ori, ceea ce considerați că este o reacție alergică la apă este de fapt o alergie la frig, care se declanșează la contactul cu apa rece – pe care o beți sau de care vă atingeți (cu oricare parte a corpului). În alte cazuri, hidroalergiile sunt provocate de substanțele conținute în apă: minerale, molecule organice, microorganisme.
Alergiile cauzate de contactul cu apa – indiferent de cauza lor - provoacă tulburări mai mult sau mai puțin grave, de la probleme ale pielii (precum: roșeață, urticarie, prurit) până la pierderea conștienței, care poate să ducă chiar și la deces, prin înec (cele mai dese cazuri semnalate având loc în timpul îmbăierii).
Urticaria acvagenică și pruritul acvagenic
Două boli rare - urticaria acvagenică (respectiv, cauzată de apă) și pruritul acvagenic - sunt uneori denumite hidroalergii, deși în cel dintâi dintre cazuri nici măcar nu este vorba despre o reacție alergică sui generis. Originile acestor două boli sunt puțin cunoscute, dar ceea ce se știe clar este că ele sunt declanșate de contactul cu apa.
Urticaria acvagenică are ca rezultat o erupție cutanată puternică, respectiv apariția multor coșuri dureroase și inestetice, în timp ce pruritul acvagenic produce senzații de furnicături, mâncărime și arsuri, fără leziuni în zonele care intră în contact cu apa.
Indiferent care este cauza reală a alergiei „la apă” și de forma pe care o dezvoltă aceasta, un sfat rămâne valabil: nu vă diagnosticați și nu vă tratați singuri. S-ar putea să aveți, în cele din urmă, o... reacție alergică la leacul pe care îl credeați salutar. O vizită la medic se impune, chiar și atunci când apa – inodoră și incoloră, cum e ea – pare să fie vinovată de disconfortul pe care îl simțiți.