Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Rearanjarea cristalelor în labirintul urechii se face cu exerciţii, nu cu pilule

Rearanjarea cristalelor în labirintul urechii se face cu exerciţii, nu cu pilule

de Florin Condurateanu    |   

Se întâmplă, uneori, următorul necaz: unii oameni deodată simt că se rotesc în jurul lucrurilor de parcă ar călări căluţii de lemn din caruselul iarmaroacelor, alţii simt că în jurul lor se învârt nebuneşte toate cele. Colac peste pupăză, alţii simt pe lângă aceste rotiri şi senzaţia de cădere în abis. Este vorba de vertije şi nu sunt lesne de tratat, de stopat aceste ameţeli.

 

Românii se sperie punând lăutăreşte singuri diagnosticul de sindrom Menier, când, în realitate, doar în 15% din vertije este vorba de această formă gravă. În majoritatea cazurilor se instalează un vertij paroxistic benign, durează 20-30 de secunde şi nu are şi tulburări neurovegetative. Sindromul Menier se întinde pe mai multe ore, se mişcă globii oculari odată cu vertijul acesta complex, suferindul are vărsături, transpiraţii, apoi doarme adânc. În general, ameţelile - mai ales cele de la vârstnici - au la bază tulburări din labirintul urechii medii, asociate cu reacţia lentă a musculaturii de restabilire a echilibrului, cu vederea slăbită. Vertijele sunt bine tratate în Centrul de Excelenţă ORL de la Spitalul “Sfânta Maria”, condus de profesor doctor Codruţ Sarafoleanu. Cel care face intervenţii rafinate la graniţa dintre creier şi fundul nasului cu un endoscop special, dirijat în navigaţie pe computer. Profesorul Codruţ Sarafoleanu a adus în clinica ORL multe fonduri europene, a transformat-o într-un centru de excelenţă şi numai departe de acum câteva zile a primit titlul Doctor Honoris Causa la Chişinău. În labirintul din urechea medie se află o endolimfă, un lichid prin care plutesc nişte cristale, otoliţii. Când aceste pietricele ating culmile din profilul labirintului, se naşte reflexul de restabilire a echilibrului prin musculatură. Cu timpul, cristalele se fărâmiţează, plutesc haotic, se strică şi compoziţia, vâscozitatea limfei şi apar vertijele.

 

Acum o vreme se dădeau, în vertije, medicamente neuroleptice pentru decuplarea de la vărsături, transpiraţii, plus diuretice, dar pacienţii erau ameţiţi şi se lenevea şi cealaltă ureche. În prezent, medicamentele se prescriu doar pentru 3 zile şi se trece la multă mişcare. Plus o serie de manevre, suferindul de vertije se aşază pe o parte şi ORL-istul îl întoarce brusc pe cealaltă parte. Cristalele se rearanjează şi vertijul dispare în câteva secunde.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri