"În momentul în care vom reuşi să facem recepţia la Casa Poporului, în momentul în care imobilul va fi intabulat, PIB-ul României va creşte cu 1,21%. Valoarea acestei investiţii este de 5,2 miliarde de lei, iar valoarea terenului este de 4 miliarde de lei. Deci discutăm de 9,2 miliarde lei. În plus, în momentul în care facem recepţia la acest imobil, putem veni cu proiecte sau programe de colaborare sau de modernizare a acestui imobil", a precizat deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei.
El a adăugat că restul de materiale de construcţie aflate pe stoc au fost inventariate. "Există o comisie interministerială care a făcut inventarul la aceste materiale care au rămas, pentru că au fost aduse mai multe materiale care apoi nu au mai putut fi puse în operă, se găsesc şi au fost inventariate. Antreprenorului general, respectiv Trustul Carpaţi, şi subantreprenorilor pe care i-a avut la momentul Revoluţiei din 1989 le-au rămas un rest de materiale în valoare de 160 de milioane de lei", a menţionat deputatul.
În cadrul dezbaterilor, deputatul Ovidiu Cristian Iane, din partea grupului parlamentar PSD, a spus că prin adoptarea acestui proiect se vor putea închide soldurile şantierelor cu stocuri şi lucrări nedecontate. "Cu siguranţă că odată cu recepţia vom putea face şi aşa-zisul cadastru al acestei clădiri. (...) E un lucru bun, avem Camera Deputaţilor şi Senatul care vor gestiona acest imobil. Dar mai este un aspect. Se pare că Primăria sectorului 5 va deveni una dintre cele mai bogate primării din Bucureşti, având în vedere că va trebui să plătim un impozit aferent acestui imobil. Întrebarea este cât va fi impozitul acestei clădiri. Dar noi vom vota pentru", a arătat Iane.
Deputatul PNL Mircea Dolha a declarat, la rândul său, că grupul parlamentar liberal va susţine proiectul.
''Cred că, după zeci de ani, e momentul să avem o recepţie finală a acestei importante clădiri, a acestui edificiu unde milioane de români au contribuit, au fost muncitori care au murit pentru această clădire şi de ce să nu spunem că există, aşa cum anunţa şi preşedintele Camerei Deputaţilor, anumite pretenţii ale unor persoane fizice asupra dreptului acestei clădiri importante. Şi cred că astăzi, votând această iniţiativă, vom putea stabili foarte clar şi situaţia juridică, pentru că este inacceptabil, după ce românii au plătit din greu şi au muncit din greu pentru a putea construi Palatul Parlamentului, cineva să-şi aroge ca persoană fizică anumite drepturi asupra a ceea ce înseamnă pentru România această emblemă", a spus Dolha.
Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii 267/2008 privind unele măsuri speciale pentru reglementarea avansului rest de justificat, precum şi pentru efectuarea recepţiei în faza unică a lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente acestora la obiectivul de investiţii Palatul Parlamentului a fost adoptat de Senat şi avizat favorabil de Comisia pentru administraţie publică a Camerei şi Consiliul Legislativ, iar raportul comun întocmit de comisiile pentru industrii şi pentru buget a fost de admitere.
Sursa: Agerpres